Начало » Пазари » Животинска продукция
10.11.2024 г.

Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство

В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство

Преработката на месо е един от основните сектори на хранително-вкусовата промишленост в България, като през 2022 г. нетният оборот на фирмите за преработка на месо и месни продукти в страната достига 1,9 милиарда евро, което е с близо 24% над нивото от предходната година и представлява около 22% от общия нетен оборот в подсектор производство на храни, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев на празника на еленския бут в град Елена, цитиран от Българската телеграфна агенция. Стратев поздрави хилядите посетители на традиционното ежегодно събитие и прочете приветствие от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Според заместник-министъра месопреработвателите, които внедриха в производството си нови модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, се наложиха с утвърден асортимент пред потребителите.

Министерство на земеделието и храните поддържа постоянен диалог с браншовите организации, защото партньорството е в основата на адекватната политика за изграждане на модерен месопреработвателен сектор, убеден е той. Стратев бе категоричен, че българските месни продукти отдавна са извоювали своите позиции не само на вътрешния пазар, но и на един от най-големите и взискателни пазари – този на Европейския съюз. Едва ли има чужденец, опитал от богатия асортимент на българските продукти, който да не е останал във възторг от майсторството, с което са приготвени.

Той припомни също, че еленският бут е уникален за региона, един от неговите символи и любим на почитателите на кулинарните традиции. Месото по еленски има характерен вкус, защото се приготвя в условията на специфични климатични особености на Еленския балкан, отбеляза заместник-министърът. Традициите в региона за производството му датират от векове и вероятно тайната съставка е мястото на онези дух и природа, които съхраняват един от малкото автентични кулинарни деликатеси, свързани с консервацията на месо у нас, предположи той.

Разчитаме на производителите на еленски бут да пазят вкуса от Балкана и да съхраняват традициите в производството на този любим на българите продукт, изтъкна Стратев. Според него МЗХ винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти.

Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
6645
 

Последни материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Свързани материали
Виж
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
Рециклиране
За 2 месеца клиенти на търговска верига са върнали над 1,1 млн. пластмасови опаковки
Практика
Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?
В количествено изражение ръстът е наполовина
Продажбите на френски коняк поставиха рекорд след скок от близо една трета
Проект на наредба
Поне 30% от PET бутилките трябва да са с рециклирана суровина
Европейската комисия подкрепи инициативата
Връщате пластмасовите бутилки в машини, инсталирани във всеки супермаркет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини