Преработката на месо е един от основните сектори на хранително-вкусовата промишленост в България, като през 2022 г. нетният оборот на фирмите за преработка на месо и месни продукти в страната достига 1,9 милиарда евро, което е с близо 24% над нивото от предходната година и представлява около 22% от общия нетен оборот в подсектор производство на храни, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев на празника на еленския бут в град Елена, цитиран от Българската телеграфна агенция. Стратев поздрави хилядите посетители на традиционното ежегодно събитие и прочете приветствие от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.
Според заместник-министъра месопреработвателите, които внедриха в производството си нови модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, се наложиха с утвърден асортимент пред потребителите.
Министерство на земеделието и храните поддържа постоянен диалог с браншовите организации, защото партньорството е в основата на адекватната политика за изграждане на модерен месопреработвателен сектор, убеден е той. Стратев бе категоричен, че българските месни продукти отдавна са извоювали своите позиции не само на вътрешния пазар, но и на един от най-големите и взискателни пазари – този на Европейския съюз. Едва ли има чужденец, опитал от богатия асортимент на българските продукти, който да не е останал във възторг от майсторството, с което са приготвени.
Той припомни също, че еленският бут е уникален за региона, един от неговите символи и любим на почитателите на кулинарните традиции. Месото по еленски има характерен вкус, защото се приготвя в условията на специфични климатични особености на Еленския балкан, отбеляза заместник-министърът. Традициите в региона за производството му датират от векове и вероятно тайната съставка е мястото на онези дух и природа, които съхраняват един от малкото автентични кулинарни деликатеси, свързани с консервацията на месо у нас, предположи той.
Разчитаме на производителите на еленски бут да пазят вкуса от Балкана и да съхраняват традициите в производството на този любим на българите продукт, изтъкна Стратев. Според него МЗХ винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти.