Начало » Пазари » Животинска продукция
10.11.2024 г.

Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство

В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство

Преработката на месо е един от основните сектори на хранително-вкусовата промишленост в България, като през 2022 г. нетният оборот на фирмите за преработка на месо и месни продукти в страната достига 1,9 милиарда евро, което е с близо 24% над нивото от предходната година и представлява около 22% от общия нетен оборот в подсектор производство на храни, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев на празника на еленския бут в град Елена, цитиран от Българската телеграфна агенция. Стратев поздрави хилядите посетители на традиционното ежегодно събитие и прочете приветствие от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Според заместник-министъра месопреработвателите, които внедриха в производството си нови модерни технологии и продължават да следват новостите в бранша, се наложиха с утвърден асортимент пред потребителите.

Министерство на земеделието и храните поддържа постоянен диалог с браншовите организации, защото партньорството е в основата на адекватната политика за изграждане на модерен месопреработвателен сектор, убеден е той. Стратев бе категоричен, че българските месни продукти отдавна са извоювали своите позиции не само на вътрешния пазар, но и на един от най-големите и взискателни пазари – този на Европейския съюз. Едва ли има чужденец, опитал от богатия асортимент на българските продукти, който да не е останал във възторг от майсторството, с което са приготвени.

Той припомни също, че еленският бут е уникален за региона, един от неговите символи и любим на почитателите на кулинарните традиции. Месото по еленски има характерен вкус, защото се приготвя в условията на специфични климатични особености на Еленския балкан, отбеляза заместник-министърът. Традициите в региона за производството му датират от векове и вероятно тайната съставка е мястото на онези дух и природа, които съхраняват един от малкото автентични кулинарни деликатеси, свързани с консервацията на месо у нас, предположи той.

Разчитаме на производителите на еленски бут да пазят вкуса от Балкана и да съхраняват традициите в производството на този любим на българите продукт, изтъкна Стратев. Според него МЗХ винаги се е стремяло да подкрепя усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти.

Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
1607
 

Последни материали
Виж
Въпреки финансовите затруднения на домакинствата в страната
Продажбите на биопродукти в Нидерландия нараснаха с 55 на сто за 5 години
Съдържанието на масло в тазгодишната реколта е нараснало с 2 на сто
Активното търсене продължава да вдига цените на слънчогледа в Украйна
Самолета покрива 500 000 хектара площ
Румънска фирма купи самолет за дъжд
Тече подготовката за 18-ия симпозиум по аграрни изследвания в Атина
БАБХ
Ново огнище на шарка по овцете в хасковското село Узунджово
Насоки за кандидатстване - трета част
Млади фермери, инвестиращи в едно и също село, община и област, ще трупат общо 12 точки за проект
Свързани материали
Виж
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
Рециклиране
За 2 месеца клиенти на търговска верига са върнали над 1,1 млн. пластмасови опаковки
Практика
Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?
В количествено изражение ръстът е наполовина
Продажбите на френски коняк поставиха рекорд след скок от близо една трета
Проект на наредба
Поне 30% от PET бутилките трябва да са с рециклирана суровина
Европейската комисия подкрепи инициативата
Връщате пластмасовите бутилки в машини, инсталирани във всеки супермаркет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини