06-06-2006 г. Нашата читателка Славена Цветкова се интересува как се дават за храна на свинете жълъди, в какви количества и какво е ценното в тях. Отговаряме на желанието й. Това са плодове от горски дървета. Те са естествената храна за дивите свине и основната за Източнобалканските примитивни свине. Използват се за частично хранене на домашните породи свине - сурови или изсушени. ДЪБОВИЯТ ЖЪЛЪД е беден на протеини, но съдържа висок процент лесносмилаеми въглехидрати. Затова е подходяща храна за угояваните свине. Може да се дава по 4-5 кг суров или до 2-3 кг сух жълъд дневно. Угояваните с дъбов жълъд свине дават твърда и вкусна сланина. На разплодните свине не е за препоръчване да се дава повече от 2 кг суров или 1 кг сух жълъд, защото в обвивките му се съдържат дъбилни вещества, които действат запичащо. Този недостатък на дъбовия жълъд може да се намали или дори съвсем да се отстрани, като в дажбата се включат и фуражи, които действат разхлабващо (меласа, трици, цвекло). Препоръчително е също жълъдът да се дава на свинете цял, а не смлян с твърдата му обвивка. Свинете свикват да разчупват жълъда и да изяждат само ядката, а оставят твърдата обвивка, която понижава хранителността му и съдържа най-много дъбилни вещества. БУКОВИЯТ ЖЪЛЪД също се използва за храна на домашните свине било при лагерно-пасищно отглеждане, било при оборното им хранене. Той е богат на мазнини (около 27 на сто), затова действа разхлабващо. Освен това влошава качеството на телесните тлъстини, като ги прави меки и мазни. Препоръчително е да не се дава повече от 1 кг на глава на ден. Понякога буковият жълъд се използва за добиване на мазнина. Полученият от това производство шрот не притежава отрицателните качества на плода. Той е добра храна за свинете, особено ако са отделени черупките. Дава се средно по 2 кг на глава дневно. От в. Фермер