06-06-2006 г. Резитбата на овощните дървета е една от най-важните агротехнически дейности, чиято основна цел е да се постигне баланс между вегетативния растеж и плододаването така, че да бъде достигната максимална продуктивност и високо качество на плодовете. Вследствие на резитбите се подобрява светлинният режим на дърветата, а растителнозащитните препарати имат възможност да проникнат по-добре във вътрешността на короната. В зависимост от периода, когато се извършват резитбените операции, те биват зимни (през периода на дълбок покой) и летни (резитби на зелено), които се осъществяват през вегетационния период - от началото на вегетативния растеж до листопада. Видовете летни резитбени операции са същинска резитба на зелено и спомагателни летни резитби, изразяващи се във филизене, пензиране, прореждане на завръзите и наклоняване на клоните. Същинска резитба на зелено Тя се прилага обикновено през юли-август при силно растящи дървета (най-често при млади прасковени дървета) поради наличието на засенчване във вътрешността на короната. Не са редки случаите, когато засенчването при прасковата, когато не е извършена лятна резитба, води до образуването на къси и слаби, недохранени клончета, дори до загиването на плододаваща дървесина във вътрешната част на короната в рамките на един вегетационен период. В резултат на това плододаването се измества нагоре, към върха, а центърът на короната остава безплоден. При същинската лятна резитба при плододаващи дървета се извършва просветляване на короната - отстраняват се едногодишни силнорастящи във вертикална посока клонки с оформени листа, както и пропуснатите при зимната резитба сухи и болни клончета. Силата на резитбата зависи от това дали е извършвана зимна резитба, силата на растеж на дървото, възрастта му и други фактори. Въпреки че растежът отслабва до известна степен, просветляването на короната, постигнато чрез лятната резитба, улеснява постъпването на светлина до останалите на дървото листа, които фотосинтезират по-интензивно, вследствие на което се подобрява цветообразуването и узряването на леторастите във вътрешните части на короната, увеличава се интензивността на оцветяването на плодовете и се повишават вкусовите им качества. Отслабващият ефект върху растежа на лятната резитба може да се приложи успешно за ограничаване на растежа на височина на отделни клони или на целите овощни дървета. В това отношение лятната резитба е много по-ефикасна от зимната. Редуцирането на височината на дървото трябва да се извършва постепенно за период от 2-3 години, докато се достигне желаният размер.