Начало » Новини » Страната
14.10.2024 г.

На 15 октомври в Троянско ще се проведе демонстрация за опазване на почвите

НССЗ
На 15 октомври в Троянско ще се проведе демонстрация за опазване на почвите

Снимка: sinor.bg

На 15 октомври, от 11 часа Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) организира в стопанството на фирма „Балкан Био Фрукт“първата демонстрация по проекта Climate Farm Demo в троянското село Дълбок дол. Темата е „Добри практики за задържане въглерода в почвата при трайни насаждения (ягодоплодни)“ и е отворена за всички - земеделски стопани, научни работници, консултанти, студенти, неправителствени организации и други заинтересовани лица в областта на земеделието.

Събитието се организира по проект Climate Farm Demo, финансиран по Програма „Хоризонт Европа“ и цели да разпространи знания за земеделски практики за интелигентно (прецизно) земеделие, които са от полза за климата.

Експерти от НССЗ ще представят основните характеристики и ползи от въглеродния одит на земеделските стопанства, а от „Балкан Био Фрукт“ ООД ще покажат иновативните технологии и методи, прилагани за дезинфекция на земеделските площи (с немска овощарска вар), за мулчиране и др.

Място и час на срещата – 11 часа пред кметството в с. Дълбок дол. Самата демонстрация ще се проведе от 11,30 до 14 часа. Участието е безплатно и е без предварителна регистрация!

Проектът „Европейска мрежа от пилотни земеделски стопани, прилагащи и демонстриращи интелигенти решения от полза за климата за въглеродно неутрална Европа (European-wide network of pilot farmers implementing and demonstrating climate smart solutions for a carbon neutral Europe“ (Climate Farm Demo) (одобрена за финансиране по програма „Хоризонт Европа“), включва 59 партньори и се координирана от Институт по животновъдство (Institut de L’elevage (IDELE)) - Франция. Продължителността на проекта е 7 години и ще приключи на 30 септември 2029 г

Проектът Climate Farm Demo подкрепя засилване на капацитета на европейските фермери за прилагане, демонстриране и възприемане на земеделски практики за интелигентно (прецизно) земеделие от полза за климата на територията на целия ЕС, за да се намалят по време на изпълнение на проекта парниковите газове от тяхното производство до 35 %.

По този начин проектът подпомага изпълнението на Плана на ЕС за постигане на целите за климата до 2030 г. Основните цели на проекта са:

* да свърже в мрежа демонстрационни пилотни фермери (Pilot Demo Farmers) с цел обмяна на знания; за земеделски практики за интелигентно (прецизно) земеделие от полза за климата и за подпомагане и засилване на взаимното обогатяване на знанията между земеделските сектори и ЕС, и националните Системи за знания и иновации в селското стопанство (AKIS);

* да подкрепи и да предоставя съвети и консултации на демонстрационните пилотни фермери при прилагането и демонстрирането на земеделски практики за интелигентно (прецизно) земеделие от полза за климата с цел повишаване на трансфера и въвеждане в практика на иновации в тази област;

* да поощри приемането и прилагането на земеделски практики за интелигентно (прецизно) земеделие от полза за климата на територията на цяла Европа въз основа на стандартизирани методологии и финансови стимули и механизми за подкрепа на фермерите в техния системен преход.

За да постигне своите основни цели, проектът ще се насочи към постигането на осем подцели. Някои от тях са:

* да изгради, управлява и оказва подкрепа на надеждно свързана мрежа от 1 500 пилотни демонстрационни фермери и съветници по въпросите за климата (Climate Farm Advisors), покриващи 24 държави-членки, 2 асоциирани държави и Швейцария;

* да подкрепи провеждането на 4 500 висококачествени демонстрационни събития за разнообразни участници от демонстрационните пилотни фермери по време на 6 годишни демонстрационните кампании в 27 европейски държави;

* съвместно създаване на набор от нови и иновативни решения свързани с прилагането на интелигентно земеделие от полза за климата в 10 т.н. „Приложни (живи) лаборатории (Living Labs)“ разположени във всички европейски водно-климатични зони включващи разнообразни и много на брой участници и обхващащи всички мерки за адаптиране и смекчаване на последиците от изменението на климата.

Партньори на НССЗ по проекта от България са Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) и Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Допълнителна информация може да бъде намерена на уебсайта на програмата. Лице за контакт - Димитър Ванев - ръководител на екипа на НССЗ за изпълнение на проект Climate Farm Demo. Интернет сайт: https://www.naas.government.bg/; Електронна поща: dimitar_vanev@naas.government.bg.

На 15 октомври в Троянско ще се проведе демонстрация за опазване на почвите
989
 

Последни материали
Виж
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Свързани материали
Виж
В Плевен и Ловеч са одобрени инвестиции по НПВУ за над 24 млн. лева
НССЗ ще изготвя безвъзмездно документите по приемите за млади, малки и нови земеделски стопани
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Важно!
Малкият бизнес ще бъде съветван от 120 експерти към НССЗ
Нормативни промени
Щатът в службата за съвети в земеделието ще се увеличи само с четирима експерти
Важно!
От 20 февруари ще има семинари по ОСП в още 19 града – ето графикът на службата за съвети в земеделието
На 10 ноември, организиран от НССЗ
Онлайн семинар ще представи гръцкия опит за кръговата икономика в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини