Начало » Важно за фермера » Гори и екология
08.10.2024 г.

Световната метеорологична организация сигнализира за критични промени в наличността на вода

Световната метеорологична организация сигнализира за критични промени в наличността на вода

2023 г. е най-сухата година за световните реки от повече от три десетилетия, според нов доклад, координиран от Световната метеорологична организация (СМО), който сигнализира за критични промени в наличността на вода в епоха на нарастващо търсене, съобщиха от организацията. През последните пет последователни години речните потоци са под нормата, а притокът в язовирите следва подобен модел. Това намалява количеството вода, което е на разположение на общностите, селското стопанство и екосистемите, което допълнително натоварва световните водни запаси, се посочва в доклада „Състояние на световните водни ресурси“.

Ледниците претърпяха най-голямата загуба на маса, регистрирана някога през последните пет десетилетия. 2023 г. е втората поредна година, в която всички региони в света с ледници отчитат загуба на лед.

Тъй като 2023 г. беше най-горещата година в историята, повишените температури и широко разпространените сухи условия допринесоха за продължителни засушавания. Но в целия свят имаше и значителен брой наводнения. Екстремните хидрологични явления бяха повлияни от естествените климатични условия - прехода от Ла Ниня към Ел Ниньо в средата на 2023 г. - както и от предизвиканото от човека изменение на климата.

„Водата е канарчето във въглищната мина на изменението на климата. Получаваме сигнали за бедствие под формата на все по-екстремни валежи, наводнения и засушавания, които нанасят тежки поражения на живота, екосистемите и икономиките. Топенето на ледовете и ледниците застрашава дългосрочната сигурност на водните ресурси за много милиони хора. И все пак не предприемаме необходимите спешни действия“, заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло.

„В резултат на повишаването на температурите хидрологичният цикъл се ускорява. Той също така е станал по-непостоянен и непредсказуем и сме изправени пред все по-големи проблеми, свързани с твърде много или твърде малко вода. По-топлата атмосфера задържа повече влага, което благоприятства обилните валежи. По-бързото изпарение и изсушаването на почвите влошават условията на засушаване“, каза тя.

„И все пак твърде малко се знае за истинското състояние на световните сладководни ресурси. Не можем да управляваме това, което не измерваме. Този доклад има за цел да допринесе за подобряване на мониторинга, обмена на данни, трансграничното сътрудничество и оценките“, каза Селесте Сауло. „Това е спешно необходимо.“

Поредицата от доклади „Състояние на световните водни ресурси“ предлага изчерпателен и последователен преглед на водните ресурси в световен мащаб. Той се основава на данни, предоставени от десетки национални метеорологични и хидроложки служби и други организации и експерти. Той има за цел да информира лицата, вземащи решения в чувствителните към водата сектори, и специалистите по намаляване на риска от бедствия. Той допълва водещата поредица на СМО „Състояние на глобалния климат“.

Докладът „Състояние на световните водни ресурси“ се изготвя за трета година и е най-изчерпателният до момента, като съдържа нова информация за обема на езерата и резервоарите, данни за влажността на почвата и повече подробности за ледниците и водния еквивалент на снега.

Докладът има за цел да създаде обширен глобален набор от данни за хидроложките променливи, който включва наблюдавани и моделирани данни от широк спектър от източници. Той е в съответствие с фокуса на глобалната инициатива „Ранно предупреждение за всички“ за подобряване на качеството на данните и достъпа до тях за мониторинг и прогнозиране на опасностите, свързани с водата, и за осигуряване на системи за ранно предупреждение за всички до 2027 г.

Понастоящем 3,6 милиарда души нямат достатъчен достъп до вода поне един месец в годината и се очаква броят им да нарасне до повече от 5 милиарда до 2050 г., според данни на ООН за водите, а светът е далеч от постигането на цел 6 за устойчиво развитие по отношение на водата и канализацията.

Световната метеорологична организация сигнализира за критични промени в наличността на вода
800
 

Последни материали
Виж
Предлага интервенциите през 2025 г.
МЗХ насочва 94 млн. евро за биоразнообразието в горите
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Свързани материали
Виж
Умъртвени са 6 овце в района на село Гълъбово
Щетите от мечки в Смолянско намаляха почти двойно през август
При много високи добиви от 15-20 килограма от кошер
В Смолянско отчитат най-силната реколта от пчелен мед от десетилетия
Открито писмо
Единен отпор на бизнеса срещу промените в контрола на стоките с фискален риск
От селскостопанска постройка в местност край село Подвис
Разследват кражба на селскостопански и строителни инструменти в Смолянско
Предстоящо
От Селскостопанската академия ще разясняват екоизискванията в началото на юли
Предстоящо
На 27 и 28 юни експерти от Селскостопанска академия организират семинари за пчелари и животновъди в Родопите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини