Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.10.2024 г.

Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница

Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница

Качеството на пшениченото зърно е от първостепенно значение за задоволяването на изискванията на производството на хляб, макарони и сладкарски изделия. Това налага непрестанно усъвършенстване на сортовия набор. В зависимост от сорта и постигнатите качества меката пшеница може да бъде разделена на три, а твърдата на две групи. Многогодишни изследвания в страната показват, че у нас почти навсякъде може да бъде отглеждана силна и средна с повишена сила мека пшеница. Поради недостатъчна устойчивост към зимните условия твърдата пшеница е ограничена предимно в Южна България. При засилване на зимоустойчивостта на сортовете отглеждането и може да стане и на север от Стара планина.

Зърното на твърдата пшеница има особено съчетание между белтъчини и въглехидрати. Това го прави ценна суровина за макарони, кус-кус, юфка и др. Установено е, че при качествения грис има високо съдържание на протеин, каротеноиди, глутен и др. Това влияе на технологичния процес, където загубите след преработката на твърдата пшеница са много по-малки, отколкото при меката.

Качеството на пшениченото зърно може да бъде разгледано, както следва:

  • хранителна стойност, определяна от количеството и качеството на белтъчините, въглехидратите, каротеноидите и др.;
  • от годност за хлебопекарната и макаронената промишленост;
  • осигуряване на фураж;
  • осигуряване на качествен посевен материал.

Твърдата (макаронената) пшеница бива с едро зърно с кехлибарен цвят и стъклена вътрешност (стъклен лом) и друга, която е кехлибарена с полустъклена вътрешност. В нашата страна е възприето делението на силни, средни (пълнители или филери) и слаби пшеници.

Силните имат високо съдържание на доброкачествени протеини. От тяхното зърно става брашно, което при замесване става тесто, издържащо интензивно месене. След продължителна ферментация от него може да бъде изпечен висококачествен хляб с голям обем. Освен това брашното трябва да се смесва добре с брашното от слабите пшеници, целящо качественото подобряване на хляба. Проучването на смесителните способности на брашната от видовете пшеници е важно изискване, предшестващо технологичния процес в хлебопроизводството. Средните по сила пшеници (филери) дават брашно, подходящо за доброкачествен хляб, но те не могат да бъдат подобрители на слабите.

Методите за технологично оценяване на пшеницата са преки и косвени. Към преките спадат смилането и пробното изпичане на хляб, а също приготвянето на макарони и сладкиши. Косвените включват определянето на показатели насочвани към годността за хлебарската и сладкарската промишленост, фуражопроизводството и осигуряването на посевен материал (Следва продължение).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
4472
 

Последни материали
Виж
Максималната помощ за проект е 391 160 лева
С бюджет от 47 милиона лева започна подборът на стратегии на Местните инициативни рибарски групи
Вписват и минералните води в регистъра на ЕС за продукти с географски означения
Определени са ставките за тютюн за кампания 2024
Продзължение на темата
ЕК готви регламент за старите сортове, подлежащи на консервация
Спадът при млечните породи е по-слаб и това увеличава дела им в общото стадо
Поголовието от едър добитък във Великобритания намалява от 10 години
За първите 6 месеца на сезона общността е получила едва 1,6 на сто от украинския износ
България е лидер във вноса на захар в ЕС от Украйна през февруари
Свързани материали
Виж
ФАО прогнозира по-голям световен добив от пшеница през 2025 г.
Фуражният ечемик поевтиня на търга в Йордания
Сирия обяви търг за внос на 100 000 тона мека хлебна пшеница
Вербен® - заложете на сигурността в борбата със видовете гниения по житните култури
Смут на зърнените пазари в Европа и САЩ
Закупени са планираните 25 000 тона
Цената на меката пшеница се понижи на търга в Тунис
Закупени са до 170 хил. тона на цени между 273 и 280 долара за тон
И родната пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини