Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.10.2024 г.

Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница

Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница

Качеството на пшениченото зърно е от първостепенно значение за задоволяването на изискванията на производството на хляб, макарони и сладкарски изделия. Това налага непрестанно усъвършенстване на сортовия набор. В зависимост от сорта и постигнатите качества меката пшеница може да бъде разделена на три, а твърдата на две групи. Многогодишни изследвания в страната показват, че у нас почти навсякъде може да бъде отглеждана силна и средна с повишена сила мека пшеница. Поради недостатъчна устойчивост към зимните условия твърдата пшеница е ограничена предимно в Южна България. При засилване на зимоустойчивостта на сортовете отглеждането и може да стане и на север от Стара планина.

Зърното на твърдата пшеница има особено съчетание между белтъчини и въглехидрати. Това го прави ценна суровина за макарони, кус-кус, юфка и др. Установено е, че при качествения грис има високо съдържание на протеин, каротеноиди, глутен и др. Това влияе на технологичния процес, където загубите след преработката на твърдата пшеница са много по-малки, отколкото при меката.

Качеството на пшениченото зърно може да бъде разгледано, както следва:

  • хранителна стойност, определяна от количеството и качеството на белтъчините, въглехидратите, каротеноидите и др.;
  • от годност за хлебопекарната и макаронената промишленост;
  • осигуряване на фураж;
  • осигуряване на качествен посевен материал.

Твърдата (макаронената) пшеница бива с едро зърно с кехлибарен цвят и стъклена вътрешност (стъклен лом) и друга, която е кехлибарена с полустъклена вътрешност. В нашата страна е възприето делението на силни, средни (пълнители или филери) и слаби пшеници.

Силните имат високо съдържание на доброкачествени протеини. От тяхното зърно става брашно, което при замесване става тесто, издържащо интензивно месене. След продължителна ферментация от него може да бъде изпечен висококачествен хляб с голям обем. Освен това брашното трябва да се смесва добре с брашното от слабите пшеници, целящо качественото подобряване на хляба. Проучването на смесителните способности на брашната от видовете пшеници е важно изискване, предшестващо технологичния процес в хлебопроизводството. Средните по сила пшеници (филери) дават брашно, подходящо за доброкачествен хляб, но те не могат да бъдат подобрители на слабите.

Методите за технологично оценяване на пшеницата са преки и косвени. Към преките спадат смилането и пробното изпичане на хляб, а също приготвянето на макарони и сладкиши. Косвените включват определянето на показатели насочвани към годността за хлебарската и сладкарската промишленост, фуражопроизводството и осигуряването на посевен материал (Следва продължение).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Сортовото разнообразие на пшеницата - твърда пшеница
3933
 

Последни материали
Виж
Научните проекти на ССА допринасят за устойчиво и конкурентоспособно земеделие
Полезни съвети
Цветята, които оказват благоприятно влияние върху добивите от зеленчуци
Предстои опростяване на настоящата законодателна рамка
ЕК публикува представата си за сектора на селското стопанство и храните в ЕС
Разработват се нови функционалности в СЕУ за помощ при прием по схемите
НССЗ е изготвила 80 на сто от заявленията на млади, малки и нови стопани
Ще се обсъжда ефектът от проверката на въздействието върху селските райони
Одобриха българската позиция за заседание на Съвета на ЕС за земеделие
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха огнище на птичи грип в обект с 6000 мюлари в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Средната цена на закупените 920 000 тона с 12,5 на сто протеин нарасна
И родната пшеница е сред вероятните победители на търга в Саудитска Арабия
Отбелязваме пет години от дейността на „Corteva Agriscience България“
Саудитска Арабия обяви търг за внос на почти 600 000 тона
И българска пшеница може да е сред победителите на търга в Алжир
За да свие държавния внос с 200 000 тона
Египет планира увеличаване на покупките на местна пшеница с 11 на сто
Франция губи позициите си на световния пазар
Цените на пшеницата се катерят нагоре
Корело® Дуо – По-доброто вегетационно решение в сравнение с почвените хербициди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини