Начало » Пазари » Зърно
03.10.2024 г.

Цените на пшеницата на световния пазар избиха нагоре

Война и суша
Цените на пшеницата на световния пазар избиха нагоре

Иранският ракетен удар срещу Израел рязко покачи градуса на напрежение на финансовите и стоковите пазари от двете страна ин Атлантическия Океан. След продължителен период на относителен ценови застой стремително нагоре тръгнаха и цените на основните зърнени култури на борсите в Чикаго и Париж (Euronext). Брокерите коментират, че климатичните рискове получиха силна подкрепа от геополитическата криза и страховете от пожар в Близкия изток изстреляха цените на пшеницата нагоре. В рамките само на два работни дни (1и 2 октомври) цената на декемврийския контракт пшеница на най-голямата зърнена борса в света Чикагската се покачи с 11,45 долара, от $214,60 до $226,05/т. с 11,50 евро  през същия период поскъпна и мелничарското зърно на борсата в Париж - от EUR 222,25/т до  EUR233,75/т, което е най-високото равнище от четири месеца насам.

Цена пшеница

Допълнителна порция адреналин в понеделник пазарът получи и от климатичния фактор. Воронежка област, 5-ият по големина зърнен регион в Русия и един от основните доставчици на пшеница за износ, обяви  извънредно положение поради суша и това на фона на проблемите с дефицита от влага в обширните територии на Великите равнини в САЩ и Южна Америка. Важно е да се отбележи, че въпреки конфликта в Близкия Изток сред участниците в търговията със зърно преобладава становището, че основният фактор, подкрепящ цените на пшеницата, са неблагоприятните агрометеорологични условия в черноморския регион (виж. „Бъдещата реколта от пшеница в Русия и Украйна е застрашена от суша),  а страховете от война в Близкия изток подсилват възходящия тренд.

Междувременно и оценките за размера на тазгодишната реколта от пшеница в Евросъюза продължават да се влошават. В края на септември, коментирахме най-новите прогнозни данни на експертите от влиятелното европейско аграрно търговско лоби COCERAL, според които вследствие на неблагоприятното време производството на мека пшеница в ЕС през 2024 г.  спадна до 114,93 млн.т само, в сравнение с 122,64 млн.т прогнозирани в началото на сезона  и 126,38 млн.т реколтирани през 2023 г.  (Виж.”С драстичните 11,5 млн.тона спадна производството на мека пшеница в ЕС).

Експортните цени на пшеницата в Русия и Украйна също тръгнаха нагоре следвайки международния тренд. Според търговски източници руска мелничарска пшеница 12,5% протеин вече се прeдлага за износ по $223-225 $/т FOB, в сравнение с $217-220/т в края на предходния седмичен период. Междувременно и украинците вдигнаха ценовата планка при износа до $227-231 $/т FOB Черно море.

Редица анализатори очакват, че възходящият тренд при цените на зърнените храни ще намери сериозна  подкрепа от прогнозираното от тях повишение на цените на петрола вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Този фактор обаче изисква повишено внимание. Саудитският енергиен министър Абдулазиз бин Салман Ал Сауд алармира, че цената на петрола може  да се срине до 50 долара за барел, ако ОПЕК+ не се придържа към производствените лимити, съобщава The Wall Street Journal (WSJ). Той направи изявлението в навечерието на насрочената за 2 октомври видеоконференция на мониторинговия комитет на ОПЕК+. Според WSJ членовете на комисията планират да обсъдят въпроса за „облекчаване на производствените ограничения” през декември. От Рияд предупредиха някои членове на ОПЕК+, включително Ирак, да не увеличават производството на петрола, изтъквайки необходимостта да спазват поетите  задължения.

Игор Валентович

 

Цените на пшеницата на световния пазар избиха нагоре
6201
 

Последни материали
Виж
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
При слънчогледа ръстът спрямо миналия сезон падна под 6 на сто
Средните добиви от царевицата в Добричко се покачват с напредването на жътвата
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Напрегнат баланс и по-високи цени на слънчогледовото семе и слънчогледовото масло
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
Kubota EK1: Компактна мощност за големи резултати!
Второто тримесечие на 2024 г.
Селскостопанските цени на продукцията и суровините в ЕС продължават да намаляват
Цените на жилищата са се повишили с 15% за година
Стабилното производство във Франция само печели от създалата се ситуация
Реколтата от ябълки в ЕС се очертава под средната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини