Начало » Пазари » Зърно
20.09.2024 г.

Бъдещата реколта от пшеница в Русия и Украйна е застрашена от суша

Бъдещата реколта от пшеница в Русия и Украйна е застрашена от суша

Земята в Русия и Украйна, държавите, които осигуряват повече от една четвърт от глобалния износ на пшеница е твърде суха за сеитбата, коментира  Bloomberg. На фермерите остава малко време за да компенсират изоставането в засяването на есенниците, а  тези култури са основни в местното производство.

Дмитрий Рилко, директор на авторитентата руска аналитична компания ИКАР (Институт за конюнктура на аграрните пазари) споделя, че по-голямата част от Европейска Русия е засегната от „жестока суша“ и фермерите  „се притесняват да сеят в прахта.“ Към средата на текущата седмица в Русия със есенници (без маслодайните култури) бяха засети  6,3 млн. хектара, което е най-ниският показател от десет години насам и то при положение, че добивът от пшеница в Русия през 2024 г. спадна с 10 на сто вследствие на неблагоприятното време. Производството на пшеница в Украйна през 2024 г. е с около една трета под нивота отпреди войната. 

Цена пшеница

Съгласно данните на Министерството на земеделието на САЩ през първата седмица на септември,температурите в Украйна и западната част на Руската федерация бяха средно със 7 градуса над нормалните, а почвата през този период  беше „лишена от влага“. Генералният директор на украинската компания HarvEast Дмитрий Скорняков сподели пред Bloomberg, че нивите в Украйна са твърде сухи, за  подготовка на почвата и самата сеитба. „Можем да бъдем сигурни, че в Украйна хектарите с рапица ще намалеят, тъй като разумният срок за засяването скоро ще изтече“, но „Що се отнася до пшеницата и ечемика, все още имаме време.“   

Представител на Украинския хидрометеорологичен център Наталия Птуха изглежда по-обеспокоена. На брифинга на 18 септември „Имахме необичайно високи температури през цялото лято и през септември” и според нея метеорологичното лято продължава. Дефицитът от валежи се наблюдава в южните, източните и централните райони на Украйна. „Сега, според нашите агрометеоролози, около 70% от посевите са засегнати от суша. Дори на дълбочина от един метър почвата е  суха. Това се отнася преди всичко за югоизточната част на Украйна. Това се отразява и на сеитбата, която сега започва. Започва доста бавно, но все пак се надяваме, че все още има шанс и няма да има сериозни щети “, сподели Птуха.

Същите настроения са и в Русия. Дъждът тази седмица би трябвало леко да повиши нивото на влагата в почвата, но е необходимо много повече за значителното подобрение, коментира Maxar. Ако в европейската част на Русия паднат добри дъждове до средата на октомври и времето се задържи топло, тогава „все още не е много опасно“, смята Рилко от ИКАР.

Цените на пшеницата в момента са доста под пиковите стойности, достигнати след започването на руската инвазия  в Украйна. Все пак през последните седмици те започнаха да се покачват и до голяма степен това се дължи на опасенията за сигурност на доставките от района на Черно море.

Запаси пшеница

Това става на фона на очертаващото се редуциране на глобалните запаси от пшеница до най-ниското равнище от десет години насам - 257,22 млн.т в края на 2024/25 г. (265,25 млн.т в края на 2023/24 г и 273,63 млн.т в края на 2022/23 г.).

Бъдещата реколта от пшеница в Русия и Украйна е застрашена от суша
2398
 

Последни материали
Виж
Възможностите за подобряване на СЕУ и очертаването на площите обсъдиха фермери с експерти на МЗХ
Предстоят приеми за малки, нови и млади фермери
МЗХ напомня за важни срокове по директните плащания
Налагането на всевъзможни нови изисквания и проверки убива сектора
Софиянци могат да си купят биопродукти на празник в Южния парк в събота
Държани в постройка за отглеждане на домашни животни в квартал на града
Незаконно уловени сърни са пуснати на свобода край Берковица
Ръстът е с 9 на сто на годишна база заради повечето засадени площи
Обилната реколта от картофи в Германия се очаква да натисне цените им
Уточнява се и кога производителите се считат за активни при кандидатстване
Законови промени улесняват държавното подпомагане на фермерите
Свързани материали
Виж
С драстичните 11,5 млн.тона спадна производството на мека пшеница в ЕС
Реколтата от царевица в Румъния е най-слаба за последните 11 години
Франция и Германия водят колоната на силно пострадалите
Търговско лоби понижи рязко оценката си за реколтата от мека пшеница в ЕС
За сметка на доставките на брашно за чужбина
Ръстът в износа на пшеница от Украйна ускорява темпо
Спрямо последния търг в Йордания обаче се отчита значително поевтиняване
Цената на меката пшеница се стабилизира на търга в Тунис
Тунис провежда нова процедура днес за 125 000 тона мека пшеница
Хлебната пшеница поскъпна на търга в Йордания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини