Изкуственото отглеждане на дъговата (американска) пъстърва у нас, където изобилстват бързотечащи ручеи и рекички, е високодоходна дейност. Най-подходящи места за построяване на пъстървови стопанства, с оглед на биологичните особености на тази риба, са планинските участъци. Интензивни рибовъдни стопанства Добрият доход от отглеждането на пъстървата зависи изключително много от правилното, редовно и достатъчно хранене. Естествената хранителност на басейните, която при отглеждането на шарановите риби е от най-голямо значение, тук не играе никаква роля. Оттук следва и типичната особеност на пъстървовите рибовъдни стопанства - те са много по-малки по територия, но от огромно значение за тях е количеството и качеството на водата. Именно тези показатели на водата определят размера на стопанството. Нейното високо качество позволява да бъдат уплътнявани посадките в даден басейн. Годни за пъстървовъдство са водите с постоянен или слабоколебаещ се кислороден режим - 8 куб. см на литър вода. Освен това водите трябва да бъдат чисти, богати на калциеви съединения и с ниска температура. При устройването на пъстървови стопанства качеството на почвата на дъното е без значение. Качествата на изкуствено получените малки пъстървички преди всичко зависят от пъстървите производители, които са използвани за получаване на хайвер и семенна течност. Добре развитите и бързорастящи пъстърви дават и добре развиващи се наследници, разбира се, при наличието на подходящи условия на отглеждане. Добри производители се получават чрез целенасочен и системен изкуствен подбор. Те задължително се отглеждат при условия, максимално наподобяващи естествените: бързопроточни басейни и концентрация 2-3 риби на десетина квадратни метра. Осигурява им се естествена и богата на витамини храна. Ако на рибите производители не се осигурят природосъобразни условия на живот, те не се развиват правилно и се задържа нормалната дейност на половите им жлези. Пъстървите производители, у които хайверът и семенната течност са напълно годни за оплождане, се наричат зрели. Зрелите пъстърви майки при леко натискане в коремната област изпускат от аналното отверстие отделни хайверени зърна, а мъжките - капки или струйки семенна течност (мляко). Щом хайверът узрее, той непременно трябва да се издои. Навреме издоеният хайвер осигурява малка смъртност при оплождането. (от в. Фермер новият)