Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.09.2024 г.

Важни инструкции след актуализацията на модул „Мляко“, дадени в края на август

БАБХ
Важни инструкции след актуализацията на модул „Мляко“, дадени в края на август

Снимка: sinor.bg

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински от 26 август тази година е отменено действието на първата версия на Стандартната оперативна процедура за официален контрол на животновъдни обекти за производство на сурово мляко (СОП – ЗХОЖ 17а), като на нейно място ще се прилага втора версия на тази оперативната процедура, съобщиха от БАБХ.

Още за новите изисквания, влезли в сила от лятото на тази година

Една от основните промени в актуалната процедура е, че фермерите са длъжни да подават в БАБХ заявления при всяко временно вписване или отписване на стопанството от регистрите на модул „Мляко“ към информационната система ВЕТИС. Защото, ако веднъж отписали се временно, реално животновъдите вече не фигурират в актуализирания модул, а това означава, че няма да получават подпомагане за произведеното от тях мляко, поясниха експерти.

В няколко поредни броя синор.бг ще ви информира за съдържанието на заповедта от 26 август, тъй като в нея са обобщени важни моменти от Наредба 5 от май 2023 г., уреждаща специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на суровото мляко, предлагането на пазара на млечните продукти и официалния им контрол.

В този текст ще представим основните изисквания към фермерите при взимането на проби от млякото, тяхното регистриране и транспорт за изследването им по показателите за ОБМ, ОБСК, инхибитори и физикохимични показателите като масленост и точка на замръзване.

Съгласно Наредба № 5 от 2.05.2023 г. сборните проби от сурово мляко, необходими за стартиране изчисляването на СГС, следва да се заплатят от стопанина. Сборната проба се получава при спазване на изискванията, посочени в Инструкция за пробонабиране на сборни проби от сурово мляко (Приложение 3). Заплащането се извършва преди стартиране на пробовземането и само по банков път. То се извършва еднократно на всички по вид и брой проби, необходими за стартиране изчислението на СГС.

В заявлението по Приложение 1 се посочва номерът на документа за заплащане изследването на пробите. Плащането по банков път се извършва към ОДБХ, където се намира лабораторията, която е определена да изследва съответните сборни проби. Сумата за плащане се определя по утвърден ценоразпис.

На ОДБХ са предоставени официални писма от лабораториите за необходимостта от предоставяне на конкретна информация от стопаните с цел издаване на фактура за заплатените проби. Информацията се посочва в платежното.

Единствено пробите за годишен планови официален контрол не се заплащат от стопаните.

При регистрирането на пробите мляко се действа според Инструкциято за регистриране на проби от сурово мляко (Приложение 4 към заповедта от 26 август), а за транспортирането им стопаните могат да ползват инструкцията за транспортиране на проби от сурово мляко (Приложение 5).

По отношение на критериите за сурово мляко и изчисляването на средногеометричните им стойности фермерите са длъжни да представят стойности от най-малко две сборни проби месечно за период от два последователни месеца. За показателеля на общия брой микроорганизми (ОБМ) – стойностите трябва да са равни или по-ниски от 100 000 микроорганизми в милилитър сурово мляко.

Ако става въпрос за средногеометрични стойности от най-малко една сборна проба месечно за период от три последователни месеца при показателя общ брой соматични клетки (ОБСК) – те не трябва да са по-ниски или равни на 400 000 соматични клетки в милилитър мляко.

Критериите за продукти, при които суровината подлежи на термична обработка – средногеометгричните стойности от най-малко две сборни проби месечно за период от два последователни месеца трябва да са равни или по-ниски за показател ОБМ от 1 500 000 в ml.

За продукти, при които не се извършва термична обработка на суровината - СГС от най-малко две сборни проби месечно за период от два последователни месеца за показател ОБМ – стойности равни или по-ниски от 500 000 в ml.

От БАБХ дебело подчертават, че мляко, получено от животновъдни обекти, които не са извършили изчисление на средногеометричните им стойности, се счита за неотговарящо на изискванията.

Суровото мляко, което не отговаря на критериите и съгласно чл. 10, т. 8 б от Регламент (ЕО) № 853/2004, се използва за производство на сирена със срок на стареене или зреене най-малко 60 дни, и млечни продукти, получени във връзка с производството на такива сирена.

Мляко с установени остатъчни количества от антибиотични вещества и/или други инхибитори не се допуска до хранителната верига. Такава партида мляко се унищожава. Валидиране на сборна проба от сурово мляко. За изчисление на СГС се използват само валидни проби, покриващи изискванията за стойности на физикохимични показатели, посочени в чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Наредба № 5 от 2.05.2023 г., в това число и отсъствие на инхибитори.

(Следва продължение)

Важни инструкции след актуализацията на модул „Мляко“, дадени в края на август
2030
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Втора част на инструкциите към фермерите
От 2 хил. до 6 хиляди лева варират глобите за нарушени стандарти при млякото
Актуален отговор от БАБХ за читателите на синор.бг
Фермерите сами ще правят справки за стадата, след като БАБХ обнови електронната си система
Електронното отчитане на лабораторните анализи е задължително
Бизнесът получи нови разяснения по модул „Мляко“
Важни уточнения от БАБХ
Защо фермерите са задължени да ползват модул „Мляко“ за вписване на анализите от предадената суровина
БАБХ
От 22 януари се въвежда електронна регистрация на пробите за мляко
Идеи на бъдещето
Определени са победителите в конкурса за зелено селище
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини