Начало » Важно за фермера » Гори и екология
02.09.2024 г.

На 4 септември ще се обсъжда проект за изграждане на Посетителски център - Паничище

Част от българо-швейцарски проект
На 4 септември ще се обсъжда проект за изграждане на Посетителски център - Паничище

Снимка: sinor.bg

На 4 септемврли дирекцията на „Национален парк Рила“ организира втората от поредица срещи на заинтересовани лица в процеса на планиране на дейности, заложени в обхвата на българо-швейцарската програма „Посетителска инфраструктура и устойчиво ползване на национален парк („ProPark“).

Срещата ще се проведе от 10 часа в конферентна зала на Посетителски център – Паничище. Според съвместната програма, подписана през септември 2022 г., от правителствата на България и Конфедерация Швейцария европейската държава ще предостави експертна помощ в области от взаимен интерес за двете страни. От швейцарска страна се отпускат 92,5 млн. швейцарски франка, като програмата допълва усилията на България за справяне с миграцията и обществената безопасност, опазване на климата, засилване на социалната система и насърчаване на гражданското общество.

Една от предварително дефинираните програми за подкрепа е подкрепата за Дирекция „Национален парк Рила“ към Министерството на околната среда и водите. Наименованието на мярката за подкрепа /програмата е:

„Подобрение на посетителската инфраструктура и мерки за устойчиво ползване на национален парк (ПроПарк)“, наричан накратко програма „ProPark“.

Специфичните цели предвиждат разработване на Концепция за ефективно управление и устойчиво използване на ресурсите пилотно за НП „Рила“; определяне на набор от конкретни мерки за намаляване потреблението на енергия и питейни води, като и на отпадъци и отпадъчни води с цел опазване на околната среда и устойчив туризъм; осъществяване на подкрепа на избрани партньори в изпълнение на конкретните мерки, включително, но не и ограничено до подобряване на инфраструктурата на посетителски центрове и избрани планински хижи и оценка и разпространение на национално ниво на швейцарския опит в изграждането и реконструкцията на планински хижи.

В изпълнение на горните цели Дирекция „Национален парк Рила“, като ползвател на помощта следните два компонента са разгледани предварително като част от програмата:

Компонент 1: „Ремонт и позициониране на посетителски център в Паничище“

и Компонент 3: „Развитие на комплекс Саръгьол“, за които се извършват редица подготвителни дейности.

От страна на Национален парк „Рила“ се идентифицирани и са предложени за финансиране следните дейности по тези програмни компоненти (предстои одобрение):

В рамките на Компонент 1 се предвижда реновиране на сградния пакет. Като минимум ще се извърши подмяна на съществуващия покрив с нов, изпълнен с енергоефективни, екологосъобразни материали, реновиране и изолиране на стени, таван, под и подмяна на съществуващите дограми с енергоефективни. Ще се подмени системата за отопление на сградата с енергоефективна, нискоемисионна система, ще се подменят вътрешните отоплителни инсталации, като допълнително се инсталира термо-помпена система.

Ще се инсталира енергийно-ефективна вентилационна система без течения, която осигурява високо качество на вътрешната среда с филтриран въздух. Предвижда се интегриране на възобновяеми форми на енергия – използване на слънчева енергия за генериране на енергия за покриване консумацията на електрическа енергия. При изпълнението ще се извърши внимателен подбор на използваните материали, за да се избегне токсичност и да се насърчат екологичните ценности. Ще се инсталира съвременно интерактивно оборудване и комуникационни модули за получаване на информация за туристически маршрути в Рила, флората и фауната в парка и необходимостта от опазването им.

По този начин центърът в Паничище се планира да се обнови и обособи, като един модерен посетителски информационен център, в който се: предоставя информация на посетителите на НП „Рила“, използват се интерактивно образователни модули, провеждат се семинари, срещи, образователни програми и интерпретация, разглеждане на експозиции и др.

В рамките на Компонент 3 визията на Дирекция „НП Рила“ е да обособи сградите на комплекс „Саръгьол“ като „Национален природозащитен и образователен център“, като запази и развие сградите на комплекса, като културна забележителност на региона, да запази като музейна част основната сграда, в която да се обособят експозиции, свързани с историята на парка и създаването на дворец Саръгьол, да развие комплекса като природозащитен и образователен център за разкриване на богатите природни забележителности в НП „Рила“.

Предвижда се двете сгради – основна и помощна да се обособят в „Национален природозащитен център“, а по-отдалечената от тях сграда, за която е предвидена цялостна реконструкция и възстановяване да се изгради отново и да служи като „Образователен център за деца и младежи за дейности по изменение на климата“.

Тази сграда ще се изпълни като енерго-ефективна, екологосъобразна сграда, прилагаща най-високите стандарти за изграждане и експлоатация планински сгради и съоръжения.

Предвижда се комплексът да работи за подобряване квалификацията на служителите, които се наемат за работа в институции по опазване на защитените територии от една страна, а от друга да се осигури възможност за обособяване на център за работа с деца и подрастващи по въпроси, свързани с промяната на климата и опазване на околната среда.

Ще се изпълняват следните дейности:

* Обучение на служители

* Работа с училища и устойчиво въздействие

* Насърчаване сътрудничеството между различните заинтересовани страни

* Насърчаване развитието на туризма в нови дестинации

* Изграждане на мрежи в слабо населени райони

* Разсъсредоточаване на туристопотока

* Развитие на отдалечените общини

* Запазване на културно-историческа ценност за бъдещите поколения.

Предвижда се интегриране на възобновяеми форми на енергия – използване на слънчева енергия за генериране на енергия за покриване консумацията на електрическа енергия.

При изпълнението ще се извърши внимателен подбор на използваните материали, за да се избегне токсичност и да се насърчат екологичните ценности. Ще се инсталира съвременно оборудване за интерактивно обучение и интерактивни комуникационни модули Ще се изпълняват екологично-образователни програми и обучения на ученици, учители и студенти, под формата на зелени училища по предварително разработена и утвърдена интерпретативно-образователна програма. В обучителните модули ще се обърне внимание на близки забележителности в парка и извън него, флората и фауната в парка и необходимостта от опазването им, като се използват интерактивно образователни модули, ще се провеждат образователни програми и интерпретация, разглеждане на експозиции и др.

Цел на настоящата среща е да представи на заинтересованите страни естеството на предложената програма, институционалната рамка и отговорните организации за различните програмни компоненти, като и да запознае заинтересованите страни още на най-ранен етап с концепции и идеи за развитие на инфраструктурата в обхвата на предвидените два компонента и усилията на Дирекция „НП Рила“ за постигане на ефективно управление с устойчиво използване на ресурсите в защитената територия. Предложенията на участниците ще бъдат взети предвид, за да се подобри съдържанието на програмните компоненти.

Участниците ще обсъдят иновативни концепции за реконструкция/изграждане на нови и реновация на инфраструктурни елементи. Внедряване на екологични стандарти.

Участници: В събитието ще бъдат международни финансиращи институции, министерства и агенции, общини, граничещи с Национален парк „Рила“, представители на университети, училища, туристически асоциации, неправителствени организации, и др.

На 4 септември ще се обсъжда проект за изграждане на Посетителски център - Паничище
1275
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Обучения
Национален парк Рила отбелязва Световния ден на Земята
Решения
Планът за ново строителство в Паничище е спрян от съда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини