Понякога е необходимо пиперът да бъде прибран предсрочно поради капризите на времето – ранни слани, продължителни валежи и др. Причина за по-ранното прибиране на реколтата са и атаките от вредители, каквито най-често са нощенките. Гъсениците правят дупки в плодовете и развалят вътрешността им. Всеки ден забавяне в тази ситуация струва загуба на плодове.
Можем да спасим част от реколтата, като ускорим узряването на пипера.
Кога плодовете на пипера са узряли?
Зрялостта е относително понятие, особено що се отнася до пипера. Принципно има две степени на зрялост:
– техническа, когато плодовете са достатъчно едри и вкусовите им качества са задоволителни;
– биологична, когато семената са узряли, а плодовете са придобили характерния за сорта цвят.
Пиперът, достигнал техническа зрелост, ще доузрее по-бързо, ако го оставим на топло място.
Смесването на зелени и узряли чушки след прибиране на реколтата ще ускори узряването.
Прибирането на пипера в техническа зрелост ще увеличи значително добива и почти няма да повлияе негативно на вкусовите качества на реколтата. Установено е, че тези плодове могат да се съхраняват много по-дълго, особено на студено място.
За съхранение са подходящи само здрави плодове, откъснати с дръжките.
Оптималната температура за продължително съхранение на узрелия пипер е 0-3 градуса по Целзий и влажност около 80%. При такива условия реколтата може да издържи до три месеца.
Пиперът в техническа зрелост се разваля бързо в хладилника, а издържа значително по-дълго при стайни условия, но на тъмно.
Плодовете се поставят в дървени или картонени кутии, като всяка чушка трябва да бъде увита в хартия.
Как да ускорим зреенето на пипера, когато е още на растенията?
Има много високопродуктивни сортове, при които узряването се забавя поради натоварването на растенията. Сериозен проблем е и ранното застудяване – вместо да зрее, пиперът спира развитието си и често загнива.
Тогава помощта е наложителна, а мерките, които можем да вземем са следните:
– подхранване с калиеви или фосфорно-калиеви торове;
– прищипване върховете на страничните разклонения;
– в края на лятото трябва да премахнем съцветията, върху които плодовете няма да имат време да се формират и развият;
– отстраняване на завръзите, които са деформирани, малки и забавили растежа си и оставяме само тези, които могат да достигнат техническа зрелост;
– използване на покривни материали, които ще помогнат за повишаване на температурата;
– желателно е да се полива с топла или отстояла вода.