Начало » Новини » Коментари
23.08.2024 г.

Пояснения как да се ориентирате в новата методика за предварителните условия в Стратегическия план

Отговор от МЗХ
Пояснения как да се ориентирате в новата методика за предварителните условия в Стратегическия план

Снимка: sinor.bg

До 30 август земеделският бранш дава своите предложения за промените в Методиката за прилагане на предварителните условия за подпомагане по Стратегическия план. И понеже документът в много отношения повтаря клаузите от миналогодишната методика, поискахме разяснения къде стопаните да търсят измененията, отнасящите се до тазгодишното прилагане на плана. Със сигурност в Приложение 2, където са дадени процентното съотношение на санкциите за намаляване на плащанията при неизпълнение на разпоредби от националното законодателство, изменения няма.

Методиката е структурирана по нов начин и се състои от 7 раздела и 27 члена. Визията е променена с оглед на по-голяма яснота и прегледност, обясниха от ведомството. В раздел 4 са разписани изискванията на всички стандарти, а в раздел 5 всички изисквания по ЗИУ. В Раздел 6 и 7 е представена системата за контрол и административните санкции.

В Приложение 1 на настоящата Методика са дадени показатели/изисквания за спазване/ за оценка на неспазването по тежест, степен и продължителност на относимите задължения и забрани.

По отношение на промените в стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), при ДЗЕС 6, 7 и 8 са добавени промените, разписани със заповед на земеделския министър за утвърждаване на стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) по Стратегическия план по ОСП на Република България за периода 2023 – 2027 г.

В Чл. 21. При прилагането на ДЗЕС 5, ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 или ДЗЕС 9 се допускат временни дерогации от изисквания като срокове и периоди, определени в тези стандарти, в случай на метеорологичните условия, които не позволяват на земеделските стопани и другите бенефициери да изпълнят тези изисквания през дадена година.

Ето и промените в законоустановените изисквания за управление (ЗИУ):

ЗИУ 2: При опазване на водите от замърсяване с нитрати от селско-стопански източници са разписани 23 задължения и произтичащи от програмата с мерки за предотвратяване замърсяването с нитрати. Тук промяната не е по същество и няма разписване на нови задължения. Досегашните 10 задължения на земеделските стопани по опазване от замърсяване с нитрати са развити подробно до 23 задължения и в съответствие с публикуваната програма. Така се постига по-голяма яснота по отношение на задълженията на стопаните попадащи в нитратно уязвими зони, посочват от ведомството.

ЗИУ 7: Забрана за прибиране на продукция с остатъчни вещества от продукти за растителна защита. - Б. Вземане на растителни проби и анализ за остатъчни количества пестициди отпада като изискване и санкция съответно.

ЗИУ 8: Изискването за периодични проверки (инспекция) и калибриране на оборудването за прилагане на ПРЗ се дава възможност земеделския стопанин да има подадено заявление съгласно чл. 4. ал.2 от Наредба № 5 от 3.02.2016 г. за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита.

Пояснения как да се ориентирате в новата методика за предварителните условия в Стратегическия план
2821
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Опитът на съседите
Ето как в Румъния разясняват корекциите в прилагането на двата стандарта ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8
Стандарти за добро земеделско и екологично състояние
Публикувани са последно одобрените изисквания от първия до 8-я стандарт (ДЗЕС)
Министър Тахов издаде заповед за облекченията в стандартите за ДЗЕС 5, 6, 7 и 8
До 3 август се приемат предложения и коментари по документа
МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в ДЗЕС 5, 6,7 и 8
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини