Начало » Пазари » Зърно
15.08.2024 г.

Близо 60 на сто от хлебното зърно тази година е с високо качество

Актуални данни от МЗХ
Близо 60 на сто от хлебното зърно тази година е с високо качество

Снимка: sinor.bg

Въпреки че земеделското министерство още не е готово с цялостната оценка за качеството на пшеницата от реколта 2023-2024 г., тъй като до момента са проверени 84,81 на сто от ожънатото зърно, предварителните данни са твърде обнадеждаващи. Според анализите 59,09 процента от изследваните досега партиди се отнасят към първа, втора и втора Б групи и притежават високи хлебопекарни качества, съобщиха за синор.бг от агроминистерството.

Твърде възможно е, след като се тестват и останалите 15% от реколтата, да се окаже, че 60 на сто от зърното е качествено, каквито са били количествата и през 2020 година.

За по-малко от 2 месеца са изнесени 1,2 млн. т зърно

Ако се направи ретроспекция за състоянието на българската реколта, ще се види, че процентът на качественото зърно се редува като добро и недостатъчно добро през една година. И ако тази година близо 60 на сто от пшениците попадат в графата „плюс“, то през миналата година висококачествената пшеница е съставлявала само 52,62% от ожънатото зърно.

Преди две години обаче, през 2022 г. процентът е бил 59,74, докато през 2021 г. отново е нисък – 52,22, за да се върнем към 2020 г., когато 60,25% от реколтата е анализирана с високи хлебопекарни качества.

Това дава основания да прогнозира и добър износ на пшеница през тази година.

Близо 60 на сто от хлебното зърно тази година е с високо качество
4116
 

Последни материали
Виж
От 4 юни 2025 г. започва постепенно предоставяте на достъп
БАБХ въвежда модул „Уведомления“ за животновъди към системата ВетИС
Суша и температурни колебания водят до значителни разлики по региони
Графикът за жътвата на есенната пшеница в Украйна се разтяга рязко
Жътвата започна
Турция обяви изкупни цени за хлебна и твърда пшеница, и ечемик
Фермерски пазар ще се проведе в Кърджали
България се сдоби със защитено наименование „Странджански билков чай“
Вече е със Защитено наименование за произход
Странджанският билков чай е вписан в европейски регистър
Свързани материали
Виж
Въпреки това зеленчукът остава по-скъп от този период на миналата година
Влошаващото се качество натиска цените на картофите в Украйна
Съвети към потребителите от БАБХ
Как да разпознаем имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко
В преработката на месо обаче се налагат любителите на модерни технологии
Вкусът на еленския бут е уникален заради мястото на производство
Крим събра неочаквано голяма реколта пшеница
Заради слабите валежи през зимата и сушата през лятото
Реколтата от ябълки е значително по-слаба от миналогодишната
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини