Въпреки че земеделското министерство още не е готово с цялостната оценка за качеството на пшеницата от реколта 2023-2024 г., тъй като до момента са проверени 84,81 на сто от ожънатото зърно, предварителните данни са твърде обнадеждаващи. Според анализите 59,09 процента от изследваните досега партиди се отнасят към първа, втора и втора Б групи и притежават високи хлебопекарни качества, съобщиха за синор.бг от агроминистерството.
Твърде възможно е, след като се тестват и останалите 15% от реколтата, да се окаже, че 60 на сто от зърното е качествено, каквито са били количествата и през 2020 година.
За по-малко от 2 месеца са изнесени 1,2 млн. т зърно
Ако се направи ретроспекция за състоянието на българската реколта, ще се види, че процентът на качественото зърно се редува като добро и недостатъчно добро през една година. И ако тази година близо 60 на сто от пшениците попадат в графата „плюс“, то през миналата година висококачествената пшеница е съставлявала само 52,62% от ожънатото зърно.
Преди две години обаче, през 2022 г. процентът е бил 59,74, докато през 2021 г. отново е нисък – 52,22, за да се върнем към 2020 г., когато 60,25% от реколтата е анализирана с високи хлебопекарни качества.
Това дава основания да прогнозира и добър износ на пшеница през тази година.