Начало » Важно за фермера » Гори и екология
10.07.2024 г.

Намалява се разрешеният дневен отстрел на гургулица за 2024 година

Намалява се разрешеният дневен отстрел на гургулица за 2024 година

В нова наредба публикувана за общественно обсъждане се предлага намаляване на дневния отстрел на гургулици за сезон 2024 година. Предвидено е намаляване на дневния отстрел от 8 бр. на 3 бр., а по линия на организирания ловен туризъм дневният отстрел се намалява от 24 бр. на 15 бр.

Предистория

С цел подобряване на състоянието на вида през 2021 г. беше направена първата промяна в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД), като ловните излети на гургулица бяха намалени от 2 на 1 ден, беше редуцирана дневната квота на ловец, включително и по линия на организирания ловен туризъм, с което ползването бе редуцирано в рамките на 50 %, съобразно изискванията на комисията.

Независимо от положените усилия, научните данни, които представя Европейската комисия по отношение на състоянието на Европейската гургулица за Централно-източния прелетен път, който преминава през територията на Република България показват тенденция за намаляване на вида. В тази връзка комисията предложи техническа препоръка към държавите членки, по този прелетен път да наложат мораториум върху ползването на вида за ловен сезон 2024 г. или да намалят ползването до 4 %, което се счита, че не оказва негативно влияние на популацията.

При неспазване на техническата препоръка и съобразно разпоредбата на чл. 7 от Директивата за птиците, държавите членки са изправени пред опасността от започване на Наказателна процедура.

Поради гореописаните обстоятелства и с цел да бъде избегната подобна наказателна процедура от ловен сезон 2024 г. следва да се редуцира дневната нормата за отстрел по време на ловен излет за гургулици, чрез промяна в чл. 71, ал. 1, т. 2 от ППЗЛОД, като в текста цифрата 8 се заменя с 3, а числото 24 се заменя с 15.

С прилагането на акта се очаква да се постигане устойчиво стопанисване и защита на популацията от гургулица, без да се налагат мерки по абсолютна забрана за ползване.  

Намалява се разрешеният дневен отстрел на гургулица за 2024 година
1094
 

Последни материали
Виж
НСИ определи месечната инфлация за юни 2024
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
Свързани материали
Виж
Започна ловният сезон за пернат дивеч
С нови забрани
Ловът на пернати беше открит на 14 август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини