Начало » Новини » Света
09.08.2024 г.

Сръбски фермер предизвика национални протести срещу добива на литий

Сръбски фермер предизвика национални протести срещу добива на литий

Снимка БТА

Златко Коканович, 48-годишен сръбски фермер, и негови съселяни предизвикаха национални протести за спиране на изграждането на първата европейска мина за литий на компанията „Рио Тинто“, защото смятат, че ще замърси земята им и ще застраши общественото здраве, съобщи Българскита телеграфна агенция.

Преди месец Сърбия възстанови лиценза на „Рио Тинто“ за изграждане на най-голямата европейска мина за литий в района Ядар в Западна Сърбия – две години след като лицензът бе анулиран заради протести на екоактивисти.

Предупрежденията за разрушителния ефект на мината от страна на Коканович и съседите му в село Горне Неделице мотивираха хиляди граждани да протестират срещу проекта на „Рио Тинто“ в десетки градове из цяла Сърбия през последния месец.

Протестиращите дадоха срок на правителството до 10 август да приеме закон, с който забранява добивът на литий. Правителството обаче разглежда проекта като ключов за стимулирането на сръбската икономика и все още не е взело предвид искането на протестиращите.

Фермера Коканович, баща на пет деца и собственник на 300 декара земя, произвежда около 100 000 литра мляко годишно. Той предупреждава, че веществата, използвани при обработката на литий, като арсен и сярна киселина, както и прах, ще предизвикат тежко замърсяване.

„(Мината) ще означава разрушаване на Сърбия на цената на здравето ни, с цел освобождаване на Европейския съюз от зависимостта му от Китай (за лития), така че ЕС да може да живее здравословно и децата му да дишат здравословен въздух“, посочва Коканович. „Сега мога да кажа: Няма да има мина тук“.

Коканович твърди, че протестите ще ескалират, ако правителството не отстъпи, като следващите стъпки на протестиращите ще бъдат съобщени на насрочения за тази събота голям протест против добива на литий в Белград.

Ако проектът, възлизащ на 2,4 милиарда евро, се осъществи, Западна Сърбия може да покрие 90 процента от настоящите нужди на Европа за литий. Литият е ключов елемент в батериите за електрически превозни средства и мобилни устройства.

Съседката на Коканович Мариана Петкович посочва, че нейната общност е толкова притеснена от проекта на „Рио Тинто“, че е готова физически да спре машините, изграждащи мината.

„Ще защитим домовете си, земята си, църквата и гробището си. Следващата ни стъпка ще бъде още по-голяма радикализация (ако е необходимо)“, каза тя.

На 19 юли Вучич, германският канцлер Олаф Шолц и еврокомисарят за енергетиката Марош Шевчович подписаха споразумение, което дава на производителите от страни членки на ЕС право на достъп до суровини, изкопавани в Сърбия, което включва и литий. Споразумението цели да намали зависимостта на ЕС от вноса от Америка и Азия.

Сръбски фермер предизвика национални протести срещу добива на литий
2556
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
По-ниски добиви и влошено качество от слънчоглед и в Сърбия
У нас маслодайната култура от новата реколта била най-скъпа
В Сърбия се оплакват от най-ниски изкупни цени на слънчогледа в региона
Очертава са жътвената кампания да подрани с начало до десетина дни
В Сърбия очакват до 4 тона слънчоглед от хектар
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
За втора поредна година местните зърнопроизводители са разочаровани
И в Сърбия продажната цена на пшеницата е под себестойността
Заради микотоксини
Швейцария изтегля от пазара царевично брашно с произход от Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини