Начало » Новини » Страната
09.05.2024 г.

До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони

Предстоящо
До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони

Снимка: sinor.bg

До 10 юли 2024 г. най-екологичните, най-умните, най-социално приобщаващите, иновативни и устойчиви проекти от ОСП, които се изпълняват на местно ниво, могат да кандидатстват в конкурса на Европейската година ARIA2024, който се провежда за втора година.

Темата на ARIA 2024 е „Силата на младите хора“. Целта на инициативата е да бъдат отличени проекти, финансирани от Общата селскостопанска политика (ОСП) чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) - мерките по втори стълб, и/или Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) – мерките по първи стълб, които насърчават продоволствената сигурност, устойчивостта на околната среда и социално-икономическата структура на селските райони. Тази година ще бъде връчена допълнителна награда за проект, насърчаващ равенството между половете. Кандидатстването е до 10 юли през националните мрежи за ОСП (познатата Национална селска мрежа), съобщиха от службата за съвети в земеделието.

Категориите са четири:

Интелигентно и конкурентно земеделие: проекти, финансирани от ОСП, които допринасят за интелигентен, конкурентен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор, гарантиращ дългосрочна продоволствена сигурност;

Опазване на околната среда: проекти, финансирани от ОСП, които укрепват опазването на околната среда, включително биоразнообразието, справят се с изменението на климата, демонстрират устойчивост и/или допринасят за екологичното възстановяване;

Социално-икономическа структура на селските райони: проекти, финансирани от ОСП, които демонстрират приноса си за укрепване на икономическата устойчивост на селските райони на Европа, иновативно се занимават със социалните аспекти, демонстрират устойчив подход за увеличаване на ползите от цифровизацията в земеделието и за селските общности, допринасят за приобщаването и устойчивостта на селските общности и /или подкрепят селските предприемачи и бизнеси по иновативен начин;

Младежи в селските райони: проекти, финансирани от ОСП, които насочват вниманието към младите хора (под 40 години), подпомагат развитието на умения и съживяването на селските райони, разработват устойчиви и висококачествени работни места в селските райони, достъпни за младите хора.

Ще бъдат класирани проекти в конкурса, които активно включват жени в своите дейности. Един от тях ще получи и специална награда „Равенство между половете“. Класираните също ще бъдат признати с още една допълнителна награда - „Популярно гласуване“, която ще бъде определена чрез система за публично онлайн гласуване.

Критерии за допустимост и процес на кандидатстване:

Проектите могат да се подават само от Националните ОСП мрежи. Проекти, които са изпратени от контакти извън мрежата, няма да бъдат разглеждани. Кандидатстващите проекти трябва да са били финансирани от ОСП през периода 2014-2022 г. Общо правило е те да бъдат завършени. Правят се изключения за действия по управление на земята съгласно годишни/многогодишни ангажименти (напр. агроекология, горско стопанство) или дългосрочни инфраструктурни инициативи или когато стъпките за финализиране не са завършени поради закъснения, свързани с COVID-19. При кандидатури на текущи проекти, трябва да бъдат вече в достатъчно напреднал етап, за да могат да демонстрират въздействие или конкретен успех.

До осем проекта могат да бъдат подадени от една ОСП Мрежа, от които до три LEADER проекта.

Всяка ОСП Мрежа може да изпраща кандидатури за всяка от четирите тематични категории и отговаря за номинирането на проекти в най-подходящата категория. Един проект може да бъде номиниран само в една категория.

Проекти от оперативни групи, които са били представени в EIP AGRI Awards, имат право да участват в ARIA Awards, освен ако не спечелят награда в EIP AGRI изданието. Шаблоните трябва да бъдат изпратени на английски и в Word.

Всички окончателни номинации за проекти трябва да са постъпили до 10 юли 2024 г. Оценяването ще започне през август и допълнителна информация за кандидатурите ще бъде споделена през септември. Предвиден е подбор от 24 финалисти, от които 6 ще получат награда.

Пълна информация за конкурса (включително шаблона за кандидатстване) може да бъдат намерени на страницата на ARIA: Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 | European CAP Network (europa.eu)

Лице за контакт по ОСП от страна на българската мрежа е Елена Хаджиниколова, експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ на МЗХ, с нея може да се свържете по електронен път на следната електронна поща: ehadjinicolova@mzh.government.bg.

От ведомството съобщават, че изданието ARIA 2023 получи над 13 000 гласа. Победителите в миналогодишните награди бяха:

KoroKausi (Финландия): Защита на сезонната работна сила по време на пандемията Covid-19 и за в бъдеще.

Пейзажната ферма (Португалия): Екоземеделието като инструмент за опазване на ландшафта и местната идентичност.

Проект за регионално сътрудничество + бизнес + заетост (Испания): Единадесет МИГ обединиха усилията си, за да стимулират заетостта в селските райони.

Местна енергия за фермери и граждани (Белгия): Селска енергийна общност, която ускорява навлизането на възобновяеми източници на енергия.

Победител в популярния вот: Urban Farm Doetinchem (Холандия), проект за градско земеделие, насърчаващ социалното включване.

До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони
1195
 

Последни материали
Виж
След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
Средната цена на земята в Полша вече е над 10 000 евро за хектар
Поемат се разходите на земеделските стопани
Семинар: Употреба на пестициди при биологично и конвенционално производство на полски култури
Внимание, затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита!
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Свързани материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
Наградите ще бъдат връчени през септември
Грандиозен конкурс за биопродукти - участвайте до 12 май!
Интересна инициатива
За трети път в Радомирско се организира конкурс за дамите-вдъхновителки в региона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини