Начало » Новини » Страната
28.07.2024 г.

Лозари готвят протест срещу наредба на НАП за претегляне на гроздето в масивите

Блокира се работата на преработвателите с ненужни изисквания
Лозари готвят протест срещу наредба на НАП за претегляне на гроздето в масивите

Производители на грозде и вино ще протестират в сряда, 31 юли, в района на град Поморие срещу прилагането на Наредба H-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България,заяви за Българската телеграфна агенция председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Йордан Чорбаджийски. По думите му наредбата е приета през миналата година, а виненото грозде е попаднало в нея през декември. Чорбаджийски изтъкна, че са водени разговори с приходното ведомство за отпадане на контрола за преработватели и производители на грозде, но без резултат.

„Според тази наредба всеки един производител на грозде трябва да събере гроздето си и да го претегли директно в масива. След това трябва да пусне електронна декларация до Националната агенция по приходите с електронен подпис, след което да получи код от НАП и чак тогава гроздето може да напусне лозовия масив", обясни той.

Председателят на НЛВК посочи, че текстовете от наредбата са практически неприложими за работата на сектор винопроизводство. „Дори да приемем, че по някакъв начин гроздето се претегля директно в лозовите масиви, след като бъде събрано. Пристигайки в преработвателното предприятие, то се мери на кантара на преработвателното предприятие. Ако има несъответствие, се уведомява НАП, откъдето решават дали да изпратят фискален контрол на място или да се приеме гроздето. Ако НАП реши, че на място трябва да се направи проверка, предприятието се затваря за 4 часа. Това в нашия бранш няма как да се случи. Ние имаме два месеца кампания в годината с десетки камиони пред преработвателните предприятия. Ако се окаже, че някой няма декларация и съответния електронен номер, ние не можем да го приемем. Това ще рефлектира върху преработвателите", убеден е той.

Чорбаджийски подчерта, че в лозовите масиви у нас няма кантари, а в някои липсва обхват на мобилните оператори и връзка с интернет. „Как да се пусне оттам електронна декларация? Кому е нужно това? За какво ще послужи?", пита той. Председателят на лозаро-винарската камара припомни, че по смисъла на закона за данъчните складове преработвателните предприятие в страната така или иначе подлежат на проверка на страната на Агенция "Митници".

От края на февруари тази година сме започнали да изпращаме молби до НАП за разговори, имахме среща, обяснихме им процеса, но не срещнахме разбиране, отбеляза той.

Според него лозарите ще протестират само в района на Поморие срещу прилагането на наредбата . "Ако не се стигне до някакво решение, следващата стъпка е протест в столицата", категоричен е Чорбаджийски.

Лозари готвят протест срещу наредба на НАП за претегляне на гроздето в масивите
2789
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
От днес
Лозари и винари могат да подават електронни заявления за авансово плащане по Стратегическия план
ДФЗ отговаря за читателите на синор.бг
Два пъти повече лозари искат помощ за застраховане на реколтата през 2024 г.
Търси се диалог с финансовото министерство
Чорбаджийски: С наредбата за стоките с фискален риск не е спазено еврозаконодателството
Блокирано е кръстовище край Бургас
Лозари и винари се събраха на протест заради безумна наредба за двойно замерване на гроздето
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини