Начало » Новини » Света
23.07.2024 г.

Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния

Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния

На 19 юли румънският Институт за здравето и диагностиката на животните потвърди първото огнище на чума по дребните преживни животни в страната в овцеферма с над 49 хил. животни в град Бая, окръг Тулча, намиращ се в Северна Добруджа съобщиха местни средства за масова информация, като се позоваха на изявление на Националната агенция за ветеринарен и санитарен контрол и безопасност на храните на страната. Първите случаи на заболяването се появяват на 11 юли, а през следващите няколко дни част от овцете умират. Ветеринарите първоначално подозират бактериално заболяване на белите дробове, развило се ускорено заради изключителните горещини, но взетите проби показват наличие на вируса на чумата по дребните преживни животни.

Незабавно е свикано заседание на местния център за контрол върху заболяванията към префекта на окръга,. На него са приети план за действие за борба със заболяването и мерки за предотвратяване на разпространението му, като са разпределени отговорностите между отделните институции, които ще работят за изпълнението им. Решено е всички 49 091 овце да бъдат умъртвени.

„Съгласно действащото законодателство е решено да бъде умъртвено незабавно цялото стадо овце и да бъде загробено на територията на фермата на място, одобрено от Националната екологична охрана и Системата за управление на водите в Тулча”, изтъкнаха от агенцията. Определени са 3-километрова предпазна и 10-километрова зона за наблюдение около огнището за днижението на хора, животни и транспортни средства. Всички ферми, отглеждащи овце и кози за пазара в окръг Тулча, са уведомени за мерките за биосигурност и са проверени дали ги спазват. Съседните окръзи Констанца, Яломица, Браила, Галац и Кълъраш, както и Европейската комисия и Световната организация за здравето на животните, също са уведомени.

От ветеринарната агенция са помолили икономическите субекти, участващи в търговията с дребни преживни животни в Румъния, да обърнат максимално внимание на изпратените им инструкции чрез окръжните дирекции за ветеринарен контрол и безопасността на храните, за да предпазят стадата си от заболяването. Всички съмнителни симптоми на заболяване трябва да бъдат съобщени незабавно на окръжните дирекции. От агенцията са потърсили подкрепата на овцевъдите и козевъдите и населението при прилагането на мерките за биосигурност, за незабавно уведомяване на ветеринарните органи при съмнение за болести по животните и за спазване на всичски наложени мерки за пресичане на разпространението на заболяването на румънска територия.

Властите в северната ни съседка твърдят, че в момента положението е под кнотрол и че няма опасност за здравето на населението. Провежда се епидемиологично разследване по случая.

Чумата по дребните преживни животни е опасно вирусно заболяване, което обаче не засяга хората. Предава се най-вече чрез пряк контакт между няколко вида дребни преживни животни, както домашни, така и диви. Смъртността сред заразените животни обаче може да достигне и 70%. Характеризира се с треска и общи, храносмилателни и дихателни разстройства, кръвоизливи, язвени лезии, ерозии или некрози по лигавицата на храносмилателната и дихателната система, в някои случаи с пневмония или бронхопневмония.

Към 20 юли в Европа са потвърдени няколко огнища на чума по дребните преживни животни при смесени стада от овце и кози в гръцкия регион Тесалия.

Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
2544
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Ставките по основните интервенции
Румънските фермери ще получат 70 на сто от директните плащания още от 16 октомври
Румънските фермери получават безвъзмезно по 393 лева на хектар за сушата
В ЕС са наясно с проблемите в България и северната й съседка
Безпрецедентната суша доказа, че и в Румъния напояването куца
Румъния отпусна 178 милиона евро за домати, чесън, дизел, картофи и ток за фермерите
Едрия рогат добитък в Румъния се увеличава
Реколтата от царевица в Румъния е най-слаба за последните 11 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини