Начало » Новини » Страната
18.07.2024 г.

С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета

МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета

Снимка: sinor.bg

На последното си заседание Министерският съвет одобри промени в Кодекса за застраховането, които са важни при сключване на „Гражданска отговорност“, като се увеличават и минималните застрахователни суми при смърт или увреждане в резултат от катастрофи, съобщиха от пресцентъра на МС.

Със законопроекта се въвеждат нови дефиниции за „превозно средство“ и „използване на превозно средство“. Предложението предвижда изключение от задължението за сключване не застраховка „Гражданска отговорност“ на ремаркета категория 01 (до 750 килограма), самоходна техника с мощност на двигателя до 10 kW, велосипеди с двигател, индивидуални електрически превозни средства и самобалансиращи се превозни средства.

Предвидено е удостоверенията за застрахователни претенции да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни претенции, съдържащи се в поддържания от него електронен регистър. По този начин се отразява цялата история на причинените щети при използване на превозното средство независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован. В тази връзка, се предлага промяна в действащата национална уредба на коригирането на застрахователната премия по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в зависимост от предявените претенции (система „бонус-малус“).

Въвежда се задължение за застрахователите да публикуват собствените си политики относно използването на удостоверенията за застрахователни претенции във връзка с определянето на застрахователните премии по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и да приемат собствени правила за коригиране на застрахователните премии (система „бонус-малус“).

Актуализират се минималните застрахователни суми по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, както следва:

- за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт от 10 420 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 6 450 000 евро, или 12 900 000 лв.;

- за вреди на имущество (вещи) от 2 100 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица, на левовата равностойност на 1 300 000 евро, или 2 600 000 лв..

Въвежда се хармонизиран на ниво ЕС режим за обезщетяване на увредените лица в случай на неплатежоспособност на застраховател по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в държавата на тяхното пребиваване чрез гаранционен механизъм, в който участват оправомощените компенсационни органи в държавите членки. Гаранционният фонд е определен за такъв орган в България. В тази връзка, се предлага промяна на механизма за финансиране на отделните фондове към Гаранционния фонд. Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите да се определят като процент от начислената застрахователна премия, а не като фиксирана сума.

Законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането е одобрен с Решение на Министерския съвет № 206 от 22 март 2024 г. и е внесен на същата дата за разглеждане и приемане от парламента. Поради предсрочно прекратяване на пълномощията на 49-тото Народно събрание, законодателната процедура е преустановена. Това налага повторното му одобряване от Министерския съвет и внасяне в 50-тото Народно събрание.

С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
2447
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Отпада гражданската отговорност за ремаркета и самоходна техника с мощност до 10 киловата
Гражданска инициатива
Един милион подписа в защита на пчелите и фермерите!
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини