Начало » Новини » Света
16.07.2024 г.

ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан

ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан

Според публикуван преди дни доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) нови прогнози подчертават потенциалните климатични рискове за използваемата рибна биомаса в почти всички региони на световния океан, включително в страните, които са най-големите производители на риба, както и в тези, които разчитат в голяма степен на водни храни.

Глобалните прогнози за използваемата рибна биомаса показват намаление с повече от 10 %, особено при сценария с високи емисии, до средата на века за много региони на света, се казва в доклада "Рискове от изменението на климата за морските екосистеми и рибарството": Прогнози до 2100 г. от проекта за сравняване на модели за рибарство и морски екосистеми показват:

- До края на века при сценария с високи парникови емисии, който предвижда глобално затопляне от 3-4,0 °C, спадът при рибите е до 30 % или повече процента в 48 държави и територии.

- При сценария с ниски емисии, който предвижда глобално затопляне от 1,5-2 °C, промените се стабилизират между липса на промяна и намаление на рибата от 10 % или по-малко в 178 държави и територии до края на века.

Най-лошите прогнози са за държавите, които са най-големите производители на риба, към края на века при сценария с високи емисии, например 37,3 % е намалението на рибата за изключителните икономически зони на Перу и 30,9 % за изключителните икономически зони на Китай, но се стабилизират при сценария с ниски емисии.

Докладът е изготвен от Проекта за сравняване на модели на екосистеми (FishMIP) - международна мрежа от изследователи, които работят с ФАО, за да разберат дългосрочното въздействие на изменението на климата върху морските екосистеми и рибарството чрез набор от най-съвременни цифрови модели. Той беше публикуван по време на Тридесет и шестата сесия на Комитета по рибарство (COFI36), която се проведе между 8 и 12 юли 2024 г. в централата на ФАО в Рим.

Сравнението на загубите, прогнозирани при двата сценария до края на века, показва, че намаляването на парниковите емисии и ограничаване на затоплянето носи значителни ползи за почти всички страни и територии.

Това включва и малките островни развиващи се държави, където хората разчитат в голяма степен на рибарството за прехрана и доходи и където екологичните и социално-икономическите рискове, породени от изменението на климата, са най-големи. Например сред тихоокеанските островни държави 68-90 % от екстремните загуби в края на века, прогнозирани при високи температури, се предотвратяват чрез сценария за ниски температури за Федеративните щати Микронезия, Науру, Палау, Соломоновите острови и Тувалу.

ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
1631
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Рибарите получиха над 11 млн. лева компенсации по ПМДР 2014-2020
Проекти се приемат до 9 октомври
Отворен е приемът за скрапиране на риболовни кораби по ПМДРА 2021-2027
Субсидии
Рибарският бизнес получи над 1,3 млн. лева компенсации по ПМДР 2014-202
ДФЗ
По рибарската програма са сключени договори за 11 млн. лв.
Отчет
През юни ДФЗ е изплатил близо 2 млн. лева по рибарската програма
ПМДРА 2021 – 2027 г.
Финансират 33 проекта на местни инициативни рибарски групи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини