Начало » Новини » Страната
16.08.2021 г.

Ловът на пернати беше открит на 14 август

С нови забрани
Ловът на пернати беше открит на 14 август

Снимка: Министерство на земеделието

При откриването на ловния сезон на 14 август заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев призова любителите на този спорт да спазват правилата за техническа безопасност. По традиция ловът в България започва всяка втора събота на месец август – с отстрела на пернат дивеч - пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

„В  последните дни високите температури и човешката небрежност предизвикаха много пожари, загубихме и човешки животи при потушаването им. Затова настояваме за стриктно и дисциплинирано отношение към работата с оръжие и техника, докато сте на горски и полски терени”, призова още Добрев. Всяка прехвръкнала искра от бойното снаряжение, неизгасена цигара или не напълно загасен огън след края на ловния излет могат да бъдат фатални за гората и за екосредата в нея.

Последните забрани, въведени при лова, са за използване на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. От този сезон има и промени в някои ограничителни бройки за позволените видове дивеч за отстрел. „Със свое постановление Министерският съвет измени и допълни Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча, така че да се гарантира устойчиво стопанисване и защита на гургулицата в България. Така на практика бяха приложени мерките, заложени в Международния план за защита на гургулицата, предвид особеното значение на популацията й за страната ни.

Ловът на глигани

Измененията в максимална степен ще допринесат за постигане на целите на плана, без да засягат чувствително интересите на ловците. Предвидено е ловът на този вид да е допустим през съботните дни и дните на официални празници при максимален отстрел за ден от 8 броя, при досега разрешени 10. При останалите видове дивеч няма промяна, като за по-младите колеги и е добре да се припомни, че е разрешен отстрелът до 15 пъдпъдъка на ловец и до 10 броя от видовете гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

Добрев обясни още, че и  през този сезон е разпоредено на служителите на Изпълнителната агенция по горите да следят за правилното провеждане на ловните излети, провеждането на инструктажи в началото на ловния ден и за спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, а също и за наличието на писмени разрешителни с всички атрибути.

Ловът на пернати беше открит на 14 август
5671
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Г-20 прие Пътната карта за устойчиво рибарство и аквакултури на ФАО
Тарифа за таксите за лов от 1 октомври 2024
Иззети са 31 ловни трофея от сръндак и благороден елен в Карловско
Откриха 10 електрически мамници за пъдпъдъци в ниви в Пловдивско
От 1 август до 30 септември
Очаквайте десетото издание на Фестивала на киселото мляко в Момчиловци
България представя висококачествени храни и напитки на ,,Агра 2024” в Словения
Отговор от МЗХ
Пояснения как да се ориентирате в новата методика за предварителните условия в Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини