Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.07.2024 г.

Правилното формиране на растенията повишава добивите

Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите

Снимка: sinor.bg

Има едно основно правило при формиране на растенията – ако не сте сигурни, не си правете труда. Това се отнася за доматите, патладжана, краставици и др. Без прищипване на върховете и отстраняване на колтуците – плодовете остават малки и добивите намаляват, но процедурата трябва да се извърши правилно.

Оформяне на доматите

При доматите колтуците се отстраняват тогава, когато достигнат 3-5 см. Ако закъснеем, ефективността от колтученето намалява, защото те растат интензивно и потребяват значителни количества вода и хранителни вещества. Преди да се заемем с формиране на растенията, трябва да знаем колко стъбла ще оставим – 1, 2 или 3, а това зависи от сортовите особености.

Индетерминантните сортове домати обикновено се формират в едно стъбло, а полудетерминантните в две или три стъбла. Това помага да се получат повече плодове, но ако искаме да получим по-ранна реколта, тогава трябва да ги формираме в едно стъбло.

Детерминантните сортове домати не трябва да се колтучат и формират, защото те сами ограничават растежа си. Колкото повече странични разклонения образуват, толкова по-богата ще бъде реколтата.

Има и друг вариант – може да не формираме доматите, като оставим страничните разклонения и тогава ще има повече на брой плодове, но ще бъдат значително по-дребни. Освен това плодовете ще узряват по-бавно и по-късно от обикновено, което означава, че реколтата ще закъснее и в края на сезона вероятно ще останат повече зелени домати.

Краставици

Страничните разклонения отнемат силата на основното стъбло. Те се премахват тогава, когато достигнат дължина 3-6 см. В този случай операцията по отстраняването се извършва по-лесно, а колкото са по-големи, толкова растенията изразходват повече ресурс за тях.

Ако страничните разклонения са стигнали 20 см, тогава вече сме загубили няколко килограма от реколтата. Те се отстраняват от пазвите на първите 4-6 листа, както и завръзите до третия или четвъртия лист. Операцията се извършва внимателно, за да не се повреди основното стъбло.

Патладжан

Ако страничните разклонения на патладжана нямат цветове и завръзи до първия плод, тогава не бива да съжаляваме. Когато растенията са силни – формираме на две стъбла, като премахваме всички листа до първото разклонение.

Ако колтуците не са отстранени навреме, тогава върховете им се прищипват, оставяйки няколко листа и един плод. Не трябва да се забавя и прибирането на реколтата. Плодовете се отстраняват през 10-14 дни, за да могат останалите да растат и наливат, както и да запазват цветовете и завръзите.

Често се случва така, че растенията са формирани навреме и правилно, но завръзите започват да падат, за което може да има няколко други причини:

– прекомерно подхранване с азот;

– поливане със студена вода;

– големи колебания между дневните и нощни температури;

– продължителни валежи или засушаване;

– засаждане на сенчесто място;

– обща слабост на растенията.

Правилното формиране на растенията повишава добивите
2183
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Бюджета за 2023 г. е над 1 милиона лева
Три дена са предвидени за прием по мярката за информиране в лозаро-винарския сектор
Практични съвети за формиране на краставиците
При различните сортове
Практични съвети за формирането на краставиците
В средата на февруари с бюджет от над 3 милиона лева
Отварят първи прием по мярка за популяризиране на родните вина в ЕС
Задължителни, основни правила при формиране на корона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини