Начало » Новини » Света
06.07.2024 г.

ЕС възстанови действието на митата за яйцата и захарта от Украйна

В Полша обявиха, че мярката веднага е дала ефект
ЕС възстанови действието на митата за яйцата и захарта от Украйна

От 2 юли Европейският съюз включи механизма на защитните мита спрямо яйцата и захарта, произведени в Украйна, се посочва в изямвление на главния директорат за селското стопанство и развитието на селските райони към Европейската комисия.

„Въпреки твърденията на украинското правителство, че ЕС няма такива планове за близкото бъдеще, от 2 юли ЕС поднови митническите квоти за вноса на яйца и захар от Украйна”, коментират от местното електронно издание Европейска правда.

През пролетта ЕС създаде механизъм с предпазни мерки за ограничаване на свободната търговия с Украйна, който предвижда автоматичното задействане на т. нар. „извънредна спирачка” за 7 украински селскостопански продукта, ако внесените количества достигнат средногодишните, регистрирани мужду 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г. За яйцата то е 23 189 тона, а за захарта – 262 650 тона. „Тъй като вносът на яйца и захар от Украйна от началото на 2024 г. вече надхвърля количествата, включени в безмитната квота, вносът до 31 декември 2024 г. ще продължи според митата, определени с режима на най-голямо съдействие”, отбелязват от ЕК.

За пръв път механизмът бе задействан през юни само върху вноса на украински овес в ЕС.

Междувременно полски производители на яйца обявиха, че вече е налице резултат от спирането на безмитния внос на украински яйца, съобщи електронното издание Liga. Според председателя на полската Национална федерация на птицевъдите и производителите на яйца KFHDiPJ Павел Подставка възстановяването на митата върху вноса на яйца от Украйна е от полза за фермите в страната. „Много седмици поред наблюдавахме стагнация в изкупните цени на яйцата заради много ниските цени, предлагани от конкурентите ни от Украйна. На нашите птицевъди се налагаше да продават продуктите си почти на себестойност. Минаха едва няколко десетки часа , а вече се наблюдава възстановяване на търсенето, което е свидетелство за тенденция към нормализиране на пазара”, посочи Подставка.

На свой ред Павел Люти, говорител на най-големия производител на яйца в Полша и сред най-големите в света Fermy Woźniak потвърди думите на Подставка. Въвеждането на мита върху вноса на яйца от Украйна в ЕС дава първите си положителни резултати за полските производители и износители. Свидетели сме на повишен интерес от клиенти от ЕС и трети страни за покупка на яйца от Полша”, изтъкна Люти. Той е убеден, че на пазара на яйца печели онзи, който предлага по-ниски цени, а полските производители не могат да се конкурират с Украйна в това отношение. От Fermy Woźniak смятат, че това е следствие от „ниските” производствени стандарти в Украйна и съответно – по-ниските разходи на местните производители.

По данни на браншови организации производството на яйца в Полша през 2023 г. се оценява на около 14 млрд. Всяко 10-о яйце в ЕС е било внесено от полски птицеферми, а всяко 3-о, произведено там, е заминало за износ.

ЕС възстанови действието на митата за яйцата и захарта от Украйна
2542
 

Последни материали
Виж
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Позиция на браншовата камара
Производителите на плодове и зеленчуци ще протестират при 4-то отлагане на украинската помощ
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Дългосрочно
В Украйна вървят търгове за 14-годишно ползване на държавни земи
Свързани материали
Виж
Агрохолдинг „Goodwill“
Предстоящо
Традиционните изложения за храни и „Месомания“ ще се проведат от 13 до 16 ноември
Връчването ще стане на 4 октомври
Община Ивайловград е с награда за възстановката на „Вила Армира“
Декларация
Украинската помощ е важна за сеитбата, НАЗ обмисля протести заради забавянето й
ДЗЕС и ЗИУ
До 15 октомври започват проверките за предварителната условност
Информационни срещи
При неизпълнение на базовите ДЗЕС режат субсидии по всички заявени от фермера интервенции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини