Начало » Новини » Страната
02.07.2024 г.

Еврокомисията одобри 25,51 милиона евро държавна помощ за пощенските услуги в малките български села

Новини
Еврокомисията одобри 25,51 милиона евро държавна помощ за пощенските услуги в малките български села

Снимка: sinor.bg

Европейската комисия одобри днес искането на страната ни „Български пощи“ да получат 25,51 милиона евро (50 милиона лева) държавна помощ за преструктуриране на тези услуги. Целта е пощите да възстановят своята жизнеспособност, като направят достъпни услугите си, особено в отдалечените малки селца, където липсва дори нормална медицинска помощ.

През май 2023 г. Български пощи получи заем за оздравяване в размер на приблизително 26, 5 млн. евро (50 милиона лева), след като Комисията го одобри съгласно правилата на ЕС за държавната помощ. На 21 декември 2023 г. България уведоми Комисията за помощ за преструктуриране под формата на преобразуване в собствен капитал на заема за оздравяване в подкрепа на план за преструктуриране на пощите.

Този план съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на Български пощи, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите. Успоредно с това Български пощи ще разработва или предоставя услуги като телемедицина или администрация чрез своята повсеместна мрежа от името на други публични субекти, като по този начин ще се увеличи достъпът до тези услуги за гражданите в отдалечени райони, които иначе не са добре обслужвани.

Комисията оцени мерките съгласно своите Насоки за оздравяване и преструктуриране на предприятия в затруднение. По-конкретно беше установено, че:

Мерките за преструктуриране са насочени към преодоляване на проблемите, които са причинили финансови затруднения на Български пощи, по-специално, тъй като предприятието ще инвестира в модернизиране и оптимизиране на своята мрежа и ще намали разходите за персонал, като същевременно ще намали зависимостта си от свиващия се пазар на пощенски пратки чрез нови дейности и услуги, предоставяни в пощенските станции.

Мерките са пропорционални, тъй като Български пощи участва със собствен принос към разходите за преструктуриране в размер на около 26,78 милионаевро (52,49 милиона лева) под формата на банкови заеми, спестявания от лихви и финансиране на проекти.

Помощта е придружена от предпазни мерки за ограничаване на нарушаването на конкуренцията на единния пазар. Те включват ангажименти от страна на Български пощи да предостави достъп до своята мрежа на други оператори, извършващи дейност в областта на универсалните и неуниверсалните пощенски услуги.

Правилата на ЕС за държавната помощ, по-специално Насоките за помощ за оздравяване и преструктуриране, дават възможност на държавите членки да подкрепят предприятия в затруднено положение при определени строги условия. По-специално, помощта може да се предоставя за период до шест месеца („помощ за оздравяване“). След изтичането на този период помощта трябва или да бъде възстановена, или държавите членки трябва да уведомят Комисията за план за преструктуриране за оценка съгласно правилата за държавната помощ. За да бъде одобрена помощта за преструктуриране, планът трябва да гарантира, че жизнеспособността на дружеството може да бъде възстановена без продължаваща държавна подкрепа, че дружеството допринася в достатъчна степен за покриване на разходите за своето преструктуриране и че нарушаването на конкуренцията, породено от помощта, се преодолява чрез компенсаторни мерки, включително по-специално структурни или поведенчески мерки.

Неповерителната версия на решението ще бъде представена под № SA.109026 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени. Новите публикации на решения за държавна помощ в интернет и в Официален вестник се посочват в седмичния електронен бюлетин за конкуренцията — Competition Weekly e-News.

Еврокомисията одобри 25,51 милиона евро държавна помощ за пощенските услуги в малките български села
1008
 

Последни материали
Виж
Публикувани са калкулатор за размера на кредита и ръководство за подаване на заявленията
До 23 юли пчеларите кандидатстват за кредити от ДФЗ
Очаква се решение на българския съд
Европейската прокуратура повдига обвинение към крупен млекопреработвател
Институт за пазарна икономика
Само в три от всичките 265 общини ражданията са повече от смъртността
Министерство на земеделието и горите
До дни пускат новите изменения в ДЗЕС 8
Предлагането на 17 основни масла и мазнини през 2024/25 г. ще бъде ограничено
Рапицата в Париж удари тавана от 500 евро за тон
Решения на Министерския съвет
Правилникът за прилагане на закона за земята е приет от кабинета
Свързани материали
Виж
В сътрудничество с Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта
От 18 юли в шест клона на пощите ще има 39 безплатни административни услуги
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини