Начало » Важно за фермера » Гори и екология
29.06.2024 г.

Отбелязваме деня на Дунав

На 30-тата годишнина от подписването на конвенцията за опазването на реката
Отбелязваме деня на Дунав

Снимка: МОСВ

Денят на Дунав се провежда от 2004 г. и цели да привлече вниманието към значението и опазването на река Дунав и притоците ѝ, се посочва в съобщение на министерството на околната среда и восите. През тази година отбелязваме юбилейно 30 години от подписването на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав. Мотото на кампанията по повод 29 юни отново е „Да пазим Дунав син“.

От извора до делтата реката преминава през Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна. Дунавският басейн заема площ от 817 хил. квадратни километра, които се простират в 19 европейски държави, като по този начин свързва 81 милиона души по своето протежение от 2859 км. и обединява различни езици, култури и истории. Басейнът се отличава с изключително разнообразие от екосистеми и местообитания на растителни и животински видове.

Кампанията за деня на Дунав има за цел да насърчи всички хора, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в опазването на реката и притоците й. Подробна информация е публикувана на специалната страница за Ден на Дунав на Международната комисия за опазване на река Дунав - http://www.danubeday.org/.

Програмата за отбелязване на деня на Дунав в България включва разнообразни инициативи – акции за почистване, информационни и екологични кампании, фестивали, пленери, концерти и изложби, различни градски тържества, организирани от областните и общинските администрации по българското поречие, от институции, комисии и центрове, кметства, сдружения и граждански инициативи.

За поредна година български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Конкурсът се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и насърчава децата да погледнат отблизо местната река, да разсъждават върху това, какво означава околната среда за тях и да създадат оригинални произведения на изкуството, фотография или видео. Състезанието се провежда на две нива: национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор е 31 октомври 2024 г.

Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав е подписана от дунавските страни в София на 29 юни 1994 г. Тя е стратегическият документ, на който се основава международното сътрудничество за опазването на една от най-значимите европейски реки и притоците й. Денят на Дунав се отбелязва за първи път на 29 юни 2004 г. по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав. Кампанията, която се провежда от всички страни в дунавския басейн, се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав. Национален координатор за България е министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция „Дунавски район“.

Отбелязваме деня на Дунав
710
 

Последни материали
Виж
ДФз преведе над 1 млн. лева на 242 картофопроизводителя за борба с телените червеи
Високите запаси натиснаха цените и отказаха производителите в САЩ
Германия си връща първото място в производството на хмел в света
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
През май на годишна база
Турция вдигна с 14 на сто приходите от износа на плодове и зеленчуци
Отменя старата тарифа, приета с постановление на МС през 2013 година
Влезе в сила нова тарифа за таксите в системата на агенцията по горите
Без изваляване на облаците румънците ни крадат дъжда почти без пари
Инвестициите в борбата с градушките излизат по-евтино от плащането на обезщетения
Свързани материали
Виж
Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
Австрия затвори Дунав за корабоплаване
Засилени проверки за браконери по Дунава в районите на Свищов, Белене и Козлодуй
1000 тона изкуствен тор потъна в Дунава
Навлата за превоз на зърно от Дунав и дълбоководните пристанища на Одеса продължават да падат
Експерти ще отговарят на фермерски въпроси на изложението „Дунавски овощари“ 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини