Начало » Важно за фермера » Пчеларство
26.06.2024 г.

Търсенето на балкански мед не компенсира проблемите на дребните пчелари

Ниски добиви и нелоялна конкуренция отчайват производителите в Троянско
Търсенето на балкански мед не компенсира проблемите на дребните пчелари

Балканският мед остава много търсен от потребителите, но множество проблеми утежняват положението на дребните собственици на пчелини, заяви за Българската телеграфна агенция Петър Мутафов, председател на пчеларско дружество "Майка" в Троян.

„Балканът за разлика от полето не е район, от който може да бъде добито голямо количество мед. Един пчелар отглежда средно по около 20 пчелни семейства при добив от около 25 килограма от кошер. Много хора имат и само по няколко кошера. В региона обикновено се вади мед 2 или 3 пъти годишно: акациев мед около 5-6 юни, последван от липов и последен добив не по-късно от началото на август. Трябва да се има предвид, че тук не е рентабилно да се поддържат голям брой кошери близо един до друг", обясни Мутафов.

Пчеларите имат достъп до субсидии, но условието е да бъдат регистрирани земеделски производители.  От това задължение произтича и проблемът с осигурителната тежест, която е невъзможно да бъде покрита от дребните собственици на пчелини.

Друг проблем е липсата на единна браншова организация, която да се грижи за интересите на пчеларите. Към момента в България има десетки съюзи и организации на пчеларите, които защитават интересите на членовете си с различна степен на ефективност. В дружеството, на което той е председател, членуват около 65 пчелари. Повечето пчелни стопанства са в околностите на Троян – Бели Осъм, Шипково, Дебнево, Черни Осъм. Едва двама са членовете на дружеството, които отглеждат повече от 100 кошера – в Априлци и Борима. Те са и единствените, които получават някакво подпомагане чрез земеделските фондове. „Изключително трудно е един пчелар да се издържа само от пчеларството. За съжаление, икономически интерес почти няма, пчеларството е на път да остане само хоби за много хора от региона", смята председателят на пчеларското дружество.

Подумите му балканският мед е предпочитан от много купувачи, но цената от 10-15 лв. за буркан на дребно се струва висока на мнозина. „Изключително ниска е изкупната цена на меда на едро – движи се между 3,80 лв. и 4,20 лв. за килограм", каза той. Според Мутафов огромен проблем създава вносът на евтин мед от Украйна. На практика цената му е толкова ниска, че родните производители не могат да реализират продукцията си.

Почти невъзможно е медът от малките производители да достигне до рафтовете на големите вериги поради политиката за отложено плащане, отстъпки и комисионните, които се начисляват от тях, посочва той. „Можем да пробием в кварталните и био магазини – и дотам", подчерта председателят на дружеството.

Друг специфичен проблем е нелоялната конкуренция. В района на Троянския манастир "Успение Богородично" идват производители от Луковит и Плевенския регион, които продават стоката си, като я рекламират като мед от Балкана, отбеляза Мутафов.  Този мед всъщност не е от региона, добит е от рапица и слънчоглед, и поддържа значително по-ниска цена от тази на местните производители. По думите му тази практика създава проблеми както за пчеларите от региона, така и за крайните потребители, защото закупеният евтин мед няма характерните вкусови качества и билков аромат, които има истинският балкански мед.

Технологията за изваждане на мед от пчелните пити малко се е променила в последните години и мнозинството от малките производители все още го правят с ръчна центрофуга. Медът се изследва от специални лаборатории, като най-близката е в Ловеч, посочи той.

Като положителен факт пчеларят отчете, че "в Балкана не е така ясно изразен проблемът с измирането на пчели вследствие на пръскане с пестициди, както в полските региони".

През последните години интерес към отрасъла проявяват и много млади хора. За част от тях пчеларството е семейна традиция, но немалко започват да се интересуват, наблюдавайки свои приятели. Така преди време започва и самият Мутафов, когато е само на 28 години.

Напоследък членовете на пчеларското дружество се опитват да обединят усилия с община Троян, за да регистрират троянския мед като защитено географско наименование. Така той ще може да бъде продаван само от членове на дружеството и ще има доказан произход, но окончателната реализация на проекта е далеч, стана известно от думите на председателя на дружеството.

Търсенето на балкански мед не компенсира проблемите на дребните пчелари
2534
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
САЩ отпусна рекордна субсидия за фермерска училищна храна
След преговори с ЕК е ограничен обхватът на прилагане на подмярката
Второ обществено обсъждане на условията за финансиране по подмярка 4.1
Християнски празници
Честит празник на пчеларите!
Турция е на първо място в Европа по селскостопанско производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини