Колкото и странно да изглежда, България продължава да изнася пресни плодове и зеленчуци, въпреки че на вътрешния пазар нямаме усещането, че преобладаващата част от тези стоки е българска. Актуалните данни на агроминистерството обаче показват, че през миналата година извън страната са реализирани близо 100 хил. тона, от които малко над 70 хиляди тона са плодовете, останали над 39 хил. т са зеленчуците.
Колкото до вноса, той е тройно по-голям от експорта ни, като през миналата година на вътрешния пазар са продадени близо 300 хил. т пресни плодове и зеленчуци. Анализът дава информация и за първите два месеца от 2024 г., когато вносът е бил 64 хил. т през януари и над 68 хил. т – през февруари.
Около две трети от целия внос на пресни плодове през 2023 г. е от съседните Гърция (42,1%) и Турция (24,1%). Сравнително големи са и количествата от Еквадор, Северна Македония и Полша. Прави впечатление многократният ръст на импорта на череши от Турция – от 460 тона през 2022 г. на 5 506 тона през 2023 г. Над 95% от целия внос на пресни плодове от Северна Македония през 2023 г. се формира от ябълките, макар техният обем да е редуциран с 21,4% в сравнение с предходната година.
Повишението на общия внос на пресни зеленчуци през 2023 г. спрямо предходната 2022-а е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 8,8 хил. тона или с 9,8%), сладък пипер (с 3,8 хил. тона или с 14,2%), краставици (с 3,7 хил. тона или със 17%) и картофи (с 1,9 хил. тона или с 4%). От друга страна, вносът на корнишони и зеле спада съответно с 46,5% и 26,1% спрямо предходната година. С около 4% по-малко са внесените количества моркови и лук.
Водещи доставчици на пресни зеленчуци в страната през годината остават Турция и Гърция (представляващи респективно 40% и 21,9% от целия внос), следвани от Германия, Полша, Франция, Северна Македония и други.
Вносът на пресни зеленчуци от Гърция е с 15,3% по-висок на годишна база, най-вече поради ръста на доставките на трапезни картофи (над два пъти). Същевременно, импортът от Германия се свива с 16,1%, при отчетени значително по-малки количества домати (с 9,7%), лук (с 26,9%), марули (с 27%) и картофи (с 32,7%).
По отношение на износа на пресни зеленчуци от България родните фирми изнасят пресни зеленчуци главно за страните от ЕС. През 2023 г. изпращанията за Съюза възлизат на 38,6 хил. тона – с 3,2% повече спрямо предходната година. Количеството, експортирано за трети страни, спада съществено до минималните 675 тона или с 38,2%.
Спад има и в износа на плодовете. Понижението в търговията с пресни плодове през миналата година се дължи основно на значително по-малкото количество дини, реализирано извън страната – с 8,7 хил. тона или 38,8%. Чувствително под нивото от предходната година е и износът на кайсии (с 86,1%) и сливи (с 68,8%), докато при ягодите намалението е слабо изразено – с 1,4%. Експортът на череши и грозде обаче нараства няколкократно на годишна база, а този на ябълки и праскови – съответно с 3,1% и 4,3%. Статистиката не дава информация за държавите, където изнасяме, защото в повечето случаи родният бизнес бива изместен от Молдова, Украйна или конкуренти в ЕС.