Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.06.2024 г.

Внасяме 300 хил. тона пресни плодове и зеленчуци, изнасяме – 100 хил. тона

Потвърждение за срива на българското производство
Внасяме 300 хил. тона пресни плодове и зеленчуци, изнасяме – 100 хил. тона

Снимка: sinor.bg

Колкото и странно да изглежда, България продължава да изнася пресни плодове и зеленчуци, въпреки че на вътрешния пазар нямаме усещането, че преобладаващата част от тези стоки е българска. Актуалните данни на агроминистерството обаче показват, че през миналата година извън страната са реализирани близо 100 хил. тона, от които малко над 70 хиляди тона са плодовете, останали над 39 хил. т са зеленчуците.

Колкото до вноса, той е тройно по-голям от експорта ни, като през миналата година на вътрешния пазар са продадени близо 300 хил. т пресни плодове и зеленчуци. Анализът дава информация и за първите два месеца от 2024 г., когато вносът е бил 64 хил. т през януари и над 68 хил. т – през февруари.

Около две трети от целия внос на пресни плодове през 2023 г. е от съседните Гърция (42,1%) и Турция (24,1%). Сравнително големи са и количествата от Еквадор, Северна Македония и Полша. Прави впечатление многократният ръст на импорта на череши от Турция – от 460 тона през 2022 г. на 5 506 тона през 2023 г. Над 95% от целия внос на пресни плодове от Северна Македония през 2023 г. се формира от ябълките, макар техният обем да е редуциран с 21,4% в сравнение с предходната година.

Повишението на общия внос на пресни зеленчуци през 2023 г. спрямо предходната 2022-а е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 8,8 хил. тона или с 9,8%), сладък пипер (с 3,8 хил. тона или с 14,2%), краставици (с 3,7 хил. тона или със 17%) и картофи (с 1,9 хил. тона или с 4%). От друга страна, вносът на корнишони и зеле спада съответно с 46,5% и 26,1% спрямо предходната година. С около 4% по-малко са внесените количества моркови и лук.

Водещи доставчици на пресни зеленчуци в страната през годината остават Турция и Гърция (представляващи респективно 40% и 21,9% от целия внос), следвани от Германия, Полша, Франция, Северна Македония и други.

Вносът на пресни зеленчуци от Гърция е с 15,3% по-висок на годишна база, най-вече поради ръста на доставките на трапезни картофи (над два пъти). Същевременно, импортът от Германия се свива с 16,1%, при отчетени значително по-малки количества домати (с 9,7%), лук (с 26,9%), марули (с 27%) и картофи (с 32,7%).

По отношение на износа на пресни зеленчуци от България родните фирми изнасят пресни зеленчуци главно за страните от ЕС. През 2023 г. изпращанията за Съюза възлизат на 38,6 хил. тона – с 3,2% повече спрямо предходната година. Количеството, експортирано за трети страни, спада съществено до минималните 675 тона или с 38,2%.

Спад има и в износа на плодовете. Понижението в търговията с пресни плодове през миналата година се дължи основно на значително по-малкото количество дини, реализирано извън страната – с 8,7 хил. тона или 38,8%. Чувствително под нивото от предходната година е и износът на кайсии (с 86,1%) и сливи (с 68,8%), докато при ягодите намалението е слабо изразено – с 1,4%. Експортът на череши и грозде обаче нараства няколкократно на годишна база, а този на ябълки и праскови – съответно с 3,1% и 4,3%. Статистиката не дава информация за държавите, където изнасяме, защото в повечето случаи родният бизнес бива изместен от Молдова, Украйна или конкуренти в ЕС.

Внасяме 300 хил. тона пресни плодове и зеленчуци, изнасяме – 100 хил. тона
1214
 

Последни материали
Виж
До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за директни плащания
През първото тримесечие на годишна база по данни на Евростат
Цените на селскостопанските продукти в България и ЕС се понижават
Йордания отново закупи само половината от планираните количества
Българската пшеница пак е сред победителите на търга в Египет
Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
Дейностите за унищожаване на вредителите в общината продължават и днес
Още 4000 декара в села край Сандански бяха пръскани срещу марокански скакалци
Ниски добиви и нелоялна конкуренция отчайват производителите в Троянско
Търсенето на балкански мед не компенсира проблемите на дребните пчелари
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини