Начало » Новини » Интервю
13.06.2024 г.

Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването

Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването

Снимка: sinor.bg

След двете изключително тежки години за българското зърнопроизводство – 2022 г. и 2023 г., все повече земеделци търсят спасение в сдружаването, защото туширането на кризите, породени от войната в Украйна, става все по-невъзможно за сам човек. А и защото заради скъпите суровини и нарастващите екоизисквания себестойността на българското производството все повече расте, да не говорим за дъмпинговите цени на зърното, които продължават да пречат на нормалната реализация на зърнените и маслодайни култури, крепящи експортния потенциал на страната.

В няколко поредни текста Синор.бг ви запозна с проекти за сдружаване не само на хора от зърнения бранш, но и на други фермери, чиято стратегия е насочена към намиране на нови пазари и свиване на разходите за производство, така че да останат конкурентни на европийския и световните пазари.

Подобна идея са разработили и група млади хора от Русенско, която ще представим на читателите зеедно с Милен Коев, председател на регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ - Русе. В този съюз членуват 45 земеделски производители, които обработват около 500 хиляди декара. Самият Милен е второ поколение земеделец, поел семейния бизнес преди 10 години, а днес обработва около 6 хиляди декара земя в землището на село Тръстеник. Освен зърнени култури зърнено-жътни и маслодайни култури, той притежава и около 80 декара. От пет години е инвестирал и в етерично маслени култури – бял трън и кориандър, за които към момента е осигурил добър пазар.

Официалното откриване на жътвата в пловдивското село Златитрап

Преди една година, на приятелски начала Коев заедно с още четирима млади фермери от региона решават да заработят съвместно като сдружение. Всички те отглеждат по-специфични култури, които се опитват да реализират заедно. Не става въпрос само за етерично маслените, но и за покривните култури, които прилагат според новите екологични изисквания на ОСП. „Всеки от нас гледа различни покривни култури, а чрез сдружаването ние можем да оптимизираме производството и да осигурим по-големи партиди при продажбата на реколтата“, посочва Коев. В момента сондират външните пазари, с надеждата да договорят общ износ за покривните култури, които се търсят на пазарите в Румъния и Унгария например.

При сегашните цени индивидуалното търсене на най-добрата оферта е изключително трудно, затова смятам, че бъдещето наистина е в кооперирането или подобен тип сдружаване, обясни още Коев. Първата година в съвместната работа е най-трудна, защото хората са различни и като характери, и като вече структуриран от тях бизнес. „Лека полека обаче, когато всички са убедени в общата кауза, нещата постепенно се получават. Тогава наистина разбираш, че е важно в бъдеще човек да гради стратегии за иновации в производството заедно със свои колеги“, посочи фермерът. Освен подкрепа за продажбите към момента младите фермери си помагат и със съхранението на реколтата. Понякога Милен чисти част от семената на колегите, те пък прибират неговото зърно. И така от подкрепа, основана на на приятелска основа, подобни групи или организации на производителите могат се създадат в цялата страна.

Родната пшеница печели търг в Тунис

През миналата година например членовете на това неформално сдружение са успели да продадат пшеницата още в началото на сезона, когато цената беше най-висока - 400 лв. на тон, след което падна. Към този момент Милен е доволен от състоянието на пшеничените посеви, защото изглеждат "една идея по-добре от миналото лято". Той обаче отказа да дава прогнози за реколтата, защото всичко зависи от природата, и никой не може да пророкува какво качество ще приберат и дали ще успеят в реализацията. Активната жътва в Северна България ще започне от 17 юли, като при нормални климатични условия очакванията са да се получат около 500 кг пшеница средно от декар.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
3205
 

Последни материали
Виж
Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
За облекчаване на финансовото бреме върху потребителите
Кипър удължи с 3 месеца срока на действие на нулевия ДДС за хранителни стоки
Жътвата на есенната пшеница напредва в активно темпо
Състоянието на царевицата в САЩ се влошава за четвърта поредна седмица
Изложения зад граница
Висока оценка за българските етерични масла в Женева
Да защитим българските фермери
И в германския парк „Шварцвалд“ възстановяват традиционната паша
ЮЗДП
По сигнал на съвестни хора горските от Невестино спасяват сърна
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
Родни фирми търсят съдействие от Войчеховски за неизпатени субсидии от фонд „Земеделие”
Тема с продължение
До 10 сантиметра зелена покривка спасяват лехите от напоителен дъжд
Биопроизводство
Милен Стоянов: Със зелена покривка спасих доматите това лято
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини