Начало » Новини » Страната
12.06.2024 г.

Предстои национално преброяване на белия щъркел

Включете се през МОСВ
Предстои национално преброяване на белия щъркел

Снимка: sinor.bg

През 2024 и 2025 г. предстои осмото международно преброяване на белия щъркел. В България то ще обхване над 5 хиляди населени места и в него традиционно ще се включат експерти от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и всички регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) съвместно със специалисти и доброволци от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Финансирането на полевата работа през 2025 г. е от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Преброяването става по методика за мониторинг към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР), която се администрира и координира от ИАОС. Целта е с помощта на доброволци да се посетят всички населени места, където белият щъркел гнезди, като за всяко гнездо се изготвя самостоятелен формуляр с информация за неговото разположение, конструкция, при наличие на малки – тяхната възраст и брой, снимков материал и пространствени данни.

Общо в България са установени 6 981 гнезда, от които 5 825 са заети от размножаващи се двойки. Броят на двойките бели щъркели се е увеличил с 1 007 (21%). Темпът на нарастването се увеличава и се превръща в трайна тенденция, която за първи път е установена при преброяването през 2004-2005 г. Резултатите са публикувани в Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид. Съгласно Закона за биологичното разнообразие е забранено умишленото му улавяне под всякаква форма, преследване и обезпокояване, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Законът забранява също вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени, и вземане на намерени мъртви екземпляри. Белият щъркел е синантропен вид, обитава населените места и живее редом с човека. Затова се счита за един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която хората обитават.

Всички граждани могат да се включат в инициативата за преброяване на белия щъркел като изтеглят полевия формуляр от страницата на ИАОС http://eea.government.bg/bg/bio/nsmbr/praktichesko-rakovodstvo-metodiki-za-monitoring-i-otsenka/Form_Ciconia_Ciconia.docx. След попълването на данните за намереното щъркелово гнездо те трябва да изпратят готовия формуляр по електронна поща до ИАОС на biomon@eea.government.bg или използват мобилното приложение и контактите на БДЗП https://bspb.org/

Международното преброяване на белия щъркел се извършва на всеки 10 години в над 40 държави по света, като за първи път това е станало през 1934 г. по инициатива на Германия. В България преброяването на гнездата на белите щъркели започва през 70-те години на миналия век. При последното национално преброяване на белите щъркели през 2015 г. се установи по-висок брой гнезда и гнездящи двойки спрямо данните от 2004 г.

Предстои национално преброяване на белия щъркел
1594
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Черно море
Отпада забраната за улов на бели пясъчни миди
Заради разминаване с видовете в издаденото позволително за частен имот
Горски инспектори задържаха незаконно добити дърва за огрев в Русенско
Сигнал за помощ!
Уникално биволско мляко от Бяла не се изкупува, фермерът е на път да затвори
Агроминистерството и общината
Започва зарибяване и почистване на язовир „Панчарево”
Храните с неизяснен произход и без етикет са иззети от 2 магазина в града
Унищожават 45 килограма небезопасно мляко и млечни продукти в Бяла Слатина
Финансиран по морската програма
Рибарска група търси инвеститори за Аврен, Бяла и Долни чифлик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини