Начало » Новини » Страната
12.06.2024 г.

Последните 12 месеца се оказват рекордно топли за света

Свръхвисоки температури са отчетени през май 2024 г.
Последните 12 месеца се оказват рекордно топли за света

Снимка: sinor.bg

Въпреки, че за България майските температури не бяха особено високи в световен мащаб, метеоролозите го регистрираха като най-топлия пети месец от годината в глобален план. Това се посочва в анализ на Симеон Матев, автор на „Климатека“ и доктор по климатология, защитил доктурантура на тема „Съвременни изменения на климата в България“. Работи като асистент по климатология в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според анализа средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е била най-високата в инструменталната метеорологична история и е с 0,75 градуса по Целзий над средната за периода 1991 – 2020 г., както и с 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г.

Тази година май месец е бил най-топлият май в Обединеното Кралство, Мексико и Латинска Америка. В Югоизточна Азия горещините предизвикаха редица проблеми от екологично и социално-икономическо естество. В Пакистан и Индия горещините бяха особено интензивни, достигайки температури от 52,3 °C. В Европа беше регистриран третият най-топъл месец май. В България месецът беше със средни температури под нормата, като това е първият по-студен месец, спрямо нормите от една година насам. Въпреки това за последните 30 години средната температура за месец май в страната се е повишила с приблизително половин градус, като повишението е най-голямо в планинските райони, Софийско и по Черноморието.

Средната температура на въздуха през май 2024 г. в глобален план е била с 0,65 °C по-висока спрямо климатичната норма за периода 1991 – 2020 г. и месецът е бил с 0,81 °C по-топъл от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г., според Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тази стойност на аномалията е по-висока с 0,19 °C от предишния най-топъл май от 2020 г. и това отрежда първо място в класацията за най-топъл месец май именно на тазгодишния май. Най-студено за последните 45 години, според данните на Коперник, е било през 1979 и 1985 г.

Всъщност твърде вероятно е горещата серия да продължи и през следващите месеци. Подобна серия от рекордно високи температури наблюдавахме и през 2015/2016 г., като календарната 2016 г. впоследствие се оказа най-топлата година дотогава, а тази стойност на наднорменост се задържа до 2023 г.

Местата с най-голяма положителна аномалия са съсредоточени в Централна Америка, Централна Африка и Северна Канада. В Мексико, Гватемала, Белиз, Доминиканската република и други страни от региона горещата вълна беше съчетана с поднормени валежи, което доведе до спад на нивото на реките и езерата, което създаде проблеми, както от природно, така и от социално-икономическо естество. В южната част на Мексико температурите достигнаха 45 °C, което е сравнително обичайна стойност за тази част на годината, но горещата вълна с продължителност от повече от два месеца е необичайна и беше определенаа от местните медии „брутална жега“. Тя стана причина за смъртта на повече от 130 маймуни ревачи, като според заключенията на местните ветеринари, животните са получили топлинни удари.

В Пакистан и Индия, поради особеностите на местния климат през май, се отбелязват най-високите температури за годината, точно преди началото на валежния мусон. Тази година горещините са били особено интензивни, достигайки максимални температури над 50 °C – в случая максималната отбелязана температура е била 52.3 °C. Горещините причиниха и смъртни случаи в Делхи и района, където температурата достигна 49.3 °C.

Май е 14-ият поредния месец, през който температурата на повърхността на Световния океан се оказа рекордно висока на месечна база. Температурите на въздуха над океаните и моретата също бяха по-високи от нормата. Те са пряко свързани с продължаващите рекордни температури на морската повърхност. Средната температура на морската вода за май е била с 0,53° по-висока от средната за периода 1991 – 2020 г. и значително по-висока от досегашната най-висока стойност за май, отчетена през миналата година и възлизаща на 0.36 °C. Продължава изстиването на водите и съответно на въздуха в екваториалната източна част на Тихия океан, където се очертават обширни територии с поднормени температури. Факт, който свидетелства за развиващия се феномен Ла Ниня, който се редува с топлия феномен Ел Ниньо.

В Европа е регистриран третият най-топъл месец май

В Европа месец май е по-топъл от нормата, като положителната аномалия за Стария континент възлиза на 0.8 °C, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. Тази аномалия отрежда на тазгодишния май третото място в класацията за най-топъл май. Водач в нея е май 2018 г., с аномалия от 2.1 °C, а на второ място е май от 2003 г. с месечна аномалия от 1.2 °C. През последното десетилетие средната майска температура се е повишила с 0.28 °C.

В регионален план за Европа, месецът беше по-топъл от нормалното по Скандинавието, в централните райони на континента и по Средиземноморието. Наднормен е бил и в Обединеното Кралство, където регистрираха най-топлия май от началото на редицата с данни от 1884 г. В Норвегия и Швеция регистрираха вторите най-топли месеци в техните редици с данни, а във Финландия за пръв път през май беше издадено предупреждение за гореща вълна. Много райони в Източна Европа, централната и източната част на Балканите, Северна Испания, Южна Франция и около Алпите имат по-ниски от обичайното температури този месец.

Какво се случи в България?

През май 2024 г. температурите в почти цяла България бяха по-ниски от обичайното. В повечето райони температурите бяха с 0.5 до 1.5 °C по-ниски от средните стойности за периода 1991 – 2020 г., според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции.

С най-малко отклонение, близо до нулата, като месечна аномалия са били места, разположени в най-западните части и в района на връх Мусала. С по-ниски аномалии от -1.5 °C са територии, разположени около Централна и Източна Стара планина. Това е първият по-студен месец, спрямо нормите от една година насам или от май 2023 г. Останалите, с изключение на юни 2023 г., който беше в нормите, са малко или много наднормени.

Според стойността на тазгодишната аномалия, май 2024 г. е бил по-малко студен от миналогодишния и този през 2016 г. Месец май 2024 г. се оказва с подобна аномалия, подобна на май през 2011 г. и 2014 г. За настоящия век най-студеният месец май е отбелязан през 2004 г.

За последните 45 години най-студен май сме имали през 1991 г., а след справка в архива на НИМХ, през ХХ в. най-студен май е отчетен през 1919 г., когато отрицателната аномалия е била близо 6 °C, т.е. по средни температури месецът е бил по-близо до март. Вторият най-студен май за последните 130 години е бил през 1991 г.

Противно на очакванията най-топлите месец май не са се случвали през новия век, а през 40-те и 60-те години на ХХ в., когато са отчетени положителни аномалии между 3 и 4 °C. Само за справка – най-топлият май за последните 45 години е бил през 2003 г. (Фиг. 6), когато има дълъг горещ период през първата половина на месеца с типично юлски температури, достигащи 36 °C във Велико Търново и 37.2 °C в Русе.

За последните 30 години средната температура за месец май в България се е повишила с приблизително половин градус.

Само за сравнение ще кажем, че за същия период глобалната средна температура през май се е повишила с 0.38 °C , а тази на европейския континент – с 0.41 °C. Различия в затоплянето има и в нашата страна – най-голямо е повишението в планинските райони, Софийско и по Черноморието, а най-малка промяна е настъпила в Северна България и крайните южни райони.

През май 2024 г. времето през повечето дни на месеца беше динамично, с чести и обилни валежи. Валежните норми за по-голямата част на страната бяха преизпълнени, като на места в Западна България и Родопите преизпълнението е било над 2 пъти, но има и места, като Югозападна България, долината на Тунджа след Ямбол, както и централните части на Дунавската равнина, където месечните суми на валеж са били под нормите. Голямата динамика на времето и честият пренос на въздушни маси от северозапад и североизток, не позволиха измерването на много високи максимални температури, като по-този начин в почти цялата страна априлските максимуми останаха непобедени. Ще припомним, че през април в Русе най-високата температура достигна 34.5 °C, докато през май тя не превиши 32 °C, въпреки значително повечето дневни часове и по-голямата слънчева радиация, която се получава през май, спрямо април.

Последните 12 месеца се оказват рекордно топли за света
1432
 

Последни материали
Виж
Слаб контрол от БАБХ
Откриват нарушители на продажбите на препарати, съдържащи глифозат
При очаквания спад в реколтата с 15 на сто и нарасналите разходи с 25 на сто за 3 години
Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС
Европеъско подпомагане
Фермери могат да наемат младежи до 29 г. с помощта на психолози и медиатори от бюрата по труда
Възползвайте се от лятната промоция на Кубота България
По-скъпото зърно изглежда охлади ентусиазма на купувача
Саудитска Арабия взе на търг под половината от планираната пшеница
Новини
Еврокомисията одобри 25,51 милиона евро държавна помощ за пощенските услуги в малките български села
Свързани материали
Виж
Прогноза за времето
Жътвата започва с екстремни температури, другата седмица е без валежи
Фьонът в България
Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото
Ефектът от 40-градусовите температури това лято
За добра реколта при доматите действайте с комплексен подход!
Юли и август
Системи за подхранване на растенията в горещините
Анализ
Време е трудовото законодателство да защитава фермерите на полето при жеги
Съвети към градинаря
В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини