Начало » Новини » Интервю
10.06.2024 г.

С качествените си вина малки изби от Сакар набират инерция в сдружаването

Туровете из Сакар предлага 4 по 4 дегустации
С качествените си вина малки изби от Сакар набират инерция в сдружаването

Представянето на сдружението на БАТА АГРО 2024 Снимка: sinor.bg

Само преди дни ви запознахме с идеята на фермери от региона на Карнобат и Камено, обединени в Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, да заработят като кооператив, по аналогия с европейските земеделски производители. Желанието на стопаните е да намерят компромисен вариант в сдружаването, така че членовете на тези организации да намерят икономичен начин за осигуряване на суровини и да намалят административната тежест за фермерите, свързана с финансирането по европрограмите. За да се предпазят от опорочаване на взаимоотношенията в този кооператив, ръководството на „Маркели“ е решено чрез юридически издържан устав да въведе ясни правила, основани на колегиалност, професионализъм и устойчив бизнес. Освен при зърнопроизводителите иновативни практики на сдружаване наблюдаваме все по-често и в други подсектори от селското стопанство, защото модерният аграрен бизнес отдавна не робува на отживелици от миналото, според които „орташката работя и кучета не я ядат“.

С този текст ще ви разкажем за историята на няколко малки изби от региона на Сакар планина, обединени в Сдружение “Лозаро-винари от Сакар”, които от 2015 година постепенно развиват перфектно партньорство помежду си, основано на качеството на произведената от тях продукция и на желанието да обединят туризма и земеделието под обща шапка за намирането на нови пазари у нас и зад граница. В сдружението от Сакар участват 9 малки винарни, част от които разполагат със собствени лозя. В обединението участват „Малката звезда“, „Винарска изба Коларово“, „Росалеа“, „Вила Басареа“, „Винарна Братанов“, Иво Върбанов, „Тера Тангра“, „Заара Естейт“ и „Бисанте“.

За историята и дейността на сдружението разговаряме с Таня Аврамова, маркетинг директор на „Винарна Братанов“.

Г-жо Аврамова, как се зароди идеята за сдружаване между малкия бизнес в региона на Сакар?

Неформално като инициативи нашето сдружение съществува от 2015 година, когато с четирима от колегите за първи път организирахме общо откриване на гроздобера в Южен Сакар и това постепенно се превърна в традиция. Юридически обаче сдружението ни беше регистрирано преди две години. Поради засилващия се интерес за винения туризъм в региона създадохме интересна програма, която нарекохме „Екстремен винен тур САКАР 4 по 4“. В рамките на един ден туристите посещават 4 изби с дегустации на 4 вина от 4 вида, като съчетаваме този тур и с посещения на исторически местности в региона.

Впоследствие към нас се присъединиха и други изби, затова се наложи да променим формата на тези програми. По предложение на нашите приятели от Wine tours Bulgaria, които основно се занимават с винен туризъм, преминахме във фестивален формат. Така в рамките на една година ние организираме 4 фестивала, провеждани през 4-те различни сезона, като домакини на събитията са 4 от нашите членове. Целта е в пряк контакт с клиента не само да представим дейността си – от отглеждането на лозята, през производството на отбрани сортове винени лозя до създаването на крайния продукт.

През 2024 г. първият ни фестивал се проведе на 18 май под мотото „Пролет сред лозята“ и беше организиран в нашите лозя на „Винарна Братанов“, в село Шишманово. Летният фестивал е насрочен за 13 юли и ще бъде сред лозята на „Заара естейт“ (Zaara estate). Есенният ни фестивал ще се проведе на 14 септември в масивите на „Малката звезда“ и е свързан с традициите на гроздобера. На 7 декември ще организираме и зимният фестивал, който и е празнично-коледен – домакин на това събитие ще бъде изба „Росалея“.

Сътрудничеството на фермерите с "Оптиком"

Сдружението ни може да се похвали с още две добри новини от последните две години. През 2023 година виното на колегата Върбанов стана номер едно в класациите за български вина, а предходната 2022 г. нашата винарна получи това отличие с трите бленда мерло, каберне фран и рубин, които бяха отличени от журито.

Имате ли нова стратегия за разширяване на пазарите?

Първоначалначалното ни сътрудничество се ограничаваше основно с обмяна на опит; с разрешаване на проблеми, пряко свързани с производството; взаимно си помагаме и с техника, когато внезапно настъпи авария. Заедно организираме също и дегустациите на нашите вина, тъй като мнението на колегата е от съществено значение за всеки от нас.

Разбира се, като сдружение ни предстои да търсим заедно нови пазари, защото като малки производители и с малки обеми трудно бихме могли да налагаме марките си зад граница. Примерно за нас са непостижими скандинавските пазари, където се провеждат годишни търгове и се предлагат големи количества вино, които печелят с по-ниските си цени. Към момента всеки от нас има определен пазар, но е добре да сме заедно, затова обсъждаме вариант за съвместно представяне с общ бранд, което би ни помогнало.

Тепърва в сдружението смятаме да участваме с общи проекти за покупка на техника, било по ОСП, било по трансгранично сътрудничество. Поради все по-големия проблем с работната ръка всеки от нас търси възможности за механизиране на операциите в лозята. Към момента 99% от лозарите в страната ползват с ръчно бране. Много малко са гроздокомбайните, затова и в сдружението обмисляме възможността лозята да бъдат подготвени за подобен тип беритба с комбайн. Само колегата от „Малката звезда“ на този етап инвестира в гроздокомбайн, така че в това е бъдещето. 

Разкажете за дейността на вашата винарна, още повече че разполагате със собствени лозя, така че изцяло затваряте цикъла на производство?

Първите ни лозови насаждения създадохме в периода от 2006 г. до 2008 г. През 2016 година удвоихме насажденията, като в момента отглеждаме 440 декара в землището на село Шишманово. От червените сортове работим с мерло, сира, каберне фран и каберне совиньон, а от местните сортове – мавруд, рубин и експериментално започнахме с гъмза. От белите сортове отглеждаме шардоне, тамянка и вионие. Стратегията ни е да произвеждаме качествени вина, затова и резитбите и формировката на лозята съответстват на това решение. Добивите ни не са много високи, но затова пък постигаме търсеното качество.

Вдъхновихме се да направим винарната още с първите ни реколти мерло, които по онова време преработвахме в друга изба. Инвестицията във винарната направихме през 2010 г. и днес изцяло работим само със собствено грозде. Не поливаме лозята и не използваме изкуствено напояване, но през 2020 и 2022 г., които бяха изключително сухи, имахме намаление в добивите. И по-рано, и тогава, по изключение се наложи да изкупуваме грозде, но го правим само от географския регион на Сакар планина. Реално може са се каже, че 95% от виното ни се произвежда от собствено грозде, а годишното ни производство е между 50 хиляди и 100 хил. литра годишно.

Основният ни пазар остава българският. Но не партнираме с търговски верига, по скоро работим за хорека сектора – с малки ресторанти, деликатесни магазини и крайни клиенти. По изключение в София продаваме във „Фантастико“ и няколко магазини на „Била“, защото те се опитват да осигурят достъп за клиентите си към продукцията на малките български производители. Ценовият клас на вината ни е от 15 до 65 лева.

От доста години изнасяме в Европа, като пазарите ни са в Германия, Чехия, Швейцария, Великобритания, Белгия. В моменте се отварят възможности за Япония, САЩ и азиатските държави. Малко по малко увеличаваме производството си и затова стремежът ни е да направим съотношението вътрешен и външен пазар 50 на 50.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

С качествените си вина малки изби от Сакар набират инерция в сдружаването
3480
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Необходима е регистрация за участие
ДФЗ представя on-line новите функционалности при кандидатстване по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“
До 16 юни е отворен вторият прием на заявления за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини