Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.06.2024 г.

Правилно подхранване на пипера

Навреме
Правилно подхранване на пипера

Снимка: sinor.bg

Всяка култура се характеризира със своите особености в отделните етапи на развитие и плододаване. Подхранването на пипера се различава съществено от това на доматите и патладжана – независимо, че са от едно семейство.

Развитието на плодовете на пипера може да се раздели условно на два периода – формиране на завръзите и нарастването им, а следващият е свързан с наливането. Установено е, че по време на формиране на плодовете, пиперът се нуждае от 20% по-малко азот, почти 1,5 пъти по-малко фосфор и 2 пъти по-малко калий от доматите. Магнезият и калцият са приблизително еднакви.

Съотношението на азот, фосфор и калий на този етап трябва да бъде: N>P>K, като делът на азота е най-голям, а на калия е най-малък. Следователно, за разлика от доматите потребността на пипера от пепел или калиев монофосфат в този период е значително по-малка.

Азотът е по-важен за пипера по време на началния растеж на плодовете от фосфора и калия. Органичните торове, особено компоста, угнилият оборски тор и ферментиралият (повече от 5 дни) зелен тор съдържат значителни количества нитратен азот. Тези торове са необходими при биологичното отглеждане на пипер, но трябва да бъдем много внимателни, защото лесно могат да доведат до предозиране и натрупване на нитрати в плодовете.

При конвенционалното земеделие се дава предпочитание на амониевия сулфат и карбамида (урея). Подхранването с хелатно желязо също помага да се избегне натрупването на нитрати в плодовете.

Подхранване на пипера по време на нарастване на плодовете

За началното подхранване (за 10 литра вода) са необходими: 1 супена лъжица карбамид или 2 супени лъжици амониев сулфат и 0,5 супени лъжици монокалиев фосфат.

Монокалиевият фосфат (0,5 супени лъжици) може да се замени със смес от 0,5 супена лъжица калиев сулфат и същото количество двоен суперфосфат. Разходната норма е 1 л на растение на всеки 7 дни.

По-късно, когато пиперът е във фаза наливане на плодовете, съотношението на необходимите хранителни вещества се променя, като калият заема водеща позиция (K>P>N). Вече ролята на пепелните разтвори нараства значително. На тази фаза фосфорът може да бъде и напълно изключен от състава на хранителните вещества, защото за предходния период той се е натрупал достатъчно в почвата, а кореновата система на пипера е значително по-слаба и нараства малко. Трябва да се добави азот, но в малки количества.

По време на наливане на плодовете за 10 л вода са необходими:

– 1 кг дървесна пепел;

– 0,5 литра силен оцет;

– 0,5 супена лъжица карбамид.

Разходната норма е по 1 л на растение през 7 дни. Такова подхранване е и добра профилактика срещу върхово гниене.

В този отговорен период е важно и правилно поливане на пипера. Потребността от въздушна и почвена влажност при него е значително по-висока от тази на доматите доматите. Почвата под растенията трябва постоянно да бъде умерено влажна. Промените във влажността са вредни за пипера, а капковото напояване е отличен вариант.

Правилно подхранване на пипера
10791
 

Последни материали
Виж
Зам.-министър Янчев: Стопаните подават активно заявления по интервенцията за управление на риска
Значителна част от средствата за храмовете по ПРСР 2014-2020 г. остава да бъдат разплатени
72,5 млн. евро по Стратегическия план може да инвестира Българската православна църква в реставрация на храмове
Промени в постановлението за тарифите, събирани от ИАРА
Драстично поскъпват риболовните билети от 2025 г.
Срещи с бранша
На 4 април в МЗХ ще се проведе финална среща по „влажните зони“
Информационна кампания
В Търговищко са възстановени два тръбопровода за напояване
Както в количествено, така и в стойностно изражение
Износът на лешници от Грузия нарасна от началото на сезона
Свързани материали
Виж
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Правила за пикиране на разсада за пипер
Пикиране на разсада - цел и особености
Съживяване на стари и с изтекъл срок на годност семена
Каква е разликата между червения, жълтия и зеления пипер
(продължение)
Кога трябва да бъдат атакувани фитопатогените?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини