Всяка култура се характеризира със своите особености в отделните етапи на развитие и плододаване. Подхранването на пипера се различава съществено от това на доматите и патладжана – независимо, че са от едно семейство.
Развитието на плодовете на пипера може да се раздели условно на два периода – формиране на завръзите и нарастването им, а следващият е свързан с наливането. Установено е, че по време на формиране на плодовете, пиперът се нуждае от 20% по-малко азот, почти 1,5 пъти по-малко фосфор и 2 пъти по-малко калий от доматите. Магнезият и калцият са приблизително еднакви.
Съотношението на азот, фосфор и калий на този етап трябва да бъде: N>P>K, като делът на азота е най-голям, а на калия е най-малък. Следователно, за разлика от доматите потребността на пипера от пепел или калиев монофосфат в този период е значително по-малка.
Азотът е по-важен за пипера по време на началния растеж на плодовете от фосфора и калия. Органичните торове, особено компоста, угнилият оборски тор и ферментиралият (повече от 5 дни) зелен тор съдържат значителни количества нитратен азот. Тези торове са необходими при биологичното отглеждане на пипер, но трябва да бъдем много внимателни, защото лесно могат да доведат до предозиране и натрупване на нитрати в плодовете.
При конвенционалното земеделие се дава предпочитание на амониевия сулфат и карбамида (урея). Подхранването с хелатно желязо също помага да се избегне натрупването на нитрати в плодовете.
Подхранване на пипера по време на нарастване на плодовете
За началното подхранване (за 10 литра вода) са необходими: 1 супена лъжица карбамид или 2 супени лъжици амониев сулфат и 0,5 супени лъжици монокалиев фосфат.
Монокалиевият фосфат (0,5 супени лъжици) може да се замени със смес от 0,5 супена лъжица калиев сулфат и същото количество двоен суперфосфат. Разходната норма е 1 л на растение на всеки 7 дни.
По-късно, когато пиперът е във фаза наливане на плодовете, съотношението на необходимите хранителни вещества се променя, като калият заема водеща позиция (K>P>N). Вече ролята на пепелните разтвори нараства значително. На тази фаза фосфорът може да бъде и напълно изключен от състава на хранителните вещества, защото за предходния период той се е натрупал достатъчно в почвата, а кореновата система на пипера е значително по-слаба и нараства малко. Трябва да се добави азот, но в малки количества.
По време на наливане на плодовете за 10 л вода са необходими:
– 1 кг дървесна пепел;
– 0,5 литра силен оцет;
– 0,5 супена лъжица карбамид.
Разходната норма е по 1 л на растение през 7 дни. Такова подхранване е и добра профилактика срещу върхово гниене.
В този отговорен период е важно и правилно поливане на пипера. Потребността от въздушна и почвена влажност при него е значително по-висока от тази на доматите доматите. Почвата под растенията трябва постоянно да бъде умерено влажна. Промените във влажността са вредни за пипера, а капковото напояване е отличен вариант.