Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.06.2024 г.

Правилно подхранване на пипера

Навреме
Правилно подхранване на пипера

Снимка: sinor.bg

Всяка култура се характеризира със своите особености в отделните етапи на развитие и плододаване. Подхранването на пипера се различава съществено от това на доматите и патладжана – независимо, че са от едно семейство.

Развитието на плодовете на пипера може да се раздели условно на два периода – формиране на завръзите и нарастването им, а следващият е свързан с наливането. Установено е, че по време на формиране на плодовете, пиперът се нуждае от 20% по-малко азот, почти 1,5 пъти по-малко фосфор и 2 пъти по-малко калий от доматите. Магнезият и калцият са приблизително еднакви.

Съотношението на азот, фосфор и калий на този етап трябва да бъде: N>P>K, като делът на азота е най-голям, а на калия е най-малък. Следователно, за разлика от доматите потребността на пипера от пепел или калиев монофосфат в този период е значително по-малка.

Азотът е по-важен за пипера по време на началния растеж на плодовете от фосфора и калия. Органичните торове, особено компоста, угнилият оборски тор и ферментиралият (повече от 5 дни) зелен тор съдържат значителни количества нитратен азот. Тези торове са необходими при биологичното отглеждане на пипер, но трябва да бъдем много внимателни, защото лесно могат да доведат до предозиране и натрупване на нитрати в плодовете.

При конвенционалното земеделие се дава предпочитание на амониевия сулфат и карбамида (урея). Подхранването с хелатно желязо също помага да се избегне натрупването на нитрати в плодовете.

Подхранване на пипера по време на нарастване на плодовете

За началното подхранване (за 10 литра вода) са необходими: 1 супена лъжица карбамид или 2 супени лъжици амониев сулфат и 0,5 супени лъжици монокалиев фосфат.

Монокалиевият фосфат (0,5 супени лъжици) може да се замени със смес от 0,5 супена лъжица калиев сулфат и същото количество двоен суперфосфат. Разходната норма е 1 л на растение на всеки 7 дни.

По-късно, когато пиперът е във фаза наливане на плодовете, съотношението на необходимите хранителни вещества се променя, като калият заема водеща позиция (K>P>N). Вече ролята на пепелните разтвори нараства значително. На тази фаза фосфорът може да бъде и напълно изключен от състава на хранителните вещества, защото за предходния период той се е натрупал достатъчно в почвата, а кореновата система на пипера е значително по-слаба и нараства малко. Трябва да се добави азот, но в малки количества.

По време на наливане на плодовете за 10 л вода са необходими:

– 1 кг дървесна пепел;

– 0,5 литра силен оцет;

– 0,5 супена лъжица карбамид.

Разходната норма е по 1 л на растение през 7 дни. Такова подхранване е и добра профилактика срещу върхово гниене.

В този отговорен период е важно и правилно поливане на пипера. Потребността от въздушна и почвена влажност при него е значително по-висока от тази на доматите доматите. Почвата под растенията трябва постоянно да бъде умерено влажна. Промените във влажността са вредни за пипера, а капковото напояване е отличен вариант.

Правилно подхранване на пипера
3561
 

Последни материали
Виж
При обявяването на цял район за засегнат от тежки катаклизми
Отпада подаването на индивидуални искания за компенсации при природни бедствия
35% увеличение на биологичните площи в страната за година
С общо 410 млн. евро ще бъдат подпомогнати биопроизводителите до 2027 г.
Ставката е 104, 56 лв./ха
ДФЗ преведе над 107,6 млн. лева по еко схемата за запазване на почвения потенциал
МОСВ и МЗХ осигуряват допълнително напояване от язовирите Копринка и Жребчево
Включително ръководител на фирма за дърводобив и негови работници
Задържаха 6-има за незаконна сеч във Великотърновско
Жътвата на есенниците започна 2-3 седмици по-рано с очаквания за добра реколта
Дъждовете през юни в Украйна попълниха запасите от влага в почвата
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини