Начало » Новини » Коментари
05.06.2024 г.

България изостава в опитите с изкуствено предизвикване на валежи в полза на фермерите

Наука и бизнес
България  изостава в опитите с изкуствено предизвикване на валежи в полза на фермерите

Снимка: sinor.bg

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието, водните ресурси и туризма. Това е мнението на Димитър Иванов, български експерт и метеоролог от Световната метеорологична организация, която е с централа в Женева. Според него в Южна Европа и на Балканите като цяло намаляват валежите и експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози.

Методът е подобен на изстрелването на ракети срещу градушките. При него се вкарват реагенти в облаците, т.е. абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата, така че тя да бъде свалена под формата на дъжд. Ние работим там и с облаци, където въобще не се предвижда да вали. Опитваме се да направим така, че да използваме всякакви възможности за сваляне на влагата на земята. Има няколко реагента, с които се работи. При минусови температури се вкарва сребърен йодид, при плюсовите температури се вкарва с калциев и натриев хлорид. Това са абсолютно неща, които се намират в природата, така, че се работи с натурални неща, разказва Димитър Иванов.

В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия. Засега Европа изостава. В Румъния се провеждат от две години, като се отчита положителен ефект, защото в районите, където се правят, валежите от дъжд са се увеличили с 10%, каза Димитър Иванов. „Скоро време ще започнат и други страни в Европа да работят и е добре да сме сред първенците, защото български екипи вече имаме опит в Румъния. Нашата страна разполага с необходимите специалисти, метеоролози, техника и учени. Това е добра база да се започнат изследвания и у нас“, смята Димитър Иванов.

Експериментите продължават от 3 до 5 сезона, като ще се води строга научна програма и статистика с НИМХ и БАН. Всичко обаче зависи от държавата. „Без държавата е невъзможно, защото е свързано с много институции включително с Ръководството за въздушно движение (РВД). Става дума за въздушни пространства, които не могат да се обработват без тяхно разрешение“, посочи Димитър Иванов.

Според него има смисъл от извалявания в планините, за да отива водата в реките и съответно в язовирите. Ако направим опит с изваляване на сняг, това може да се приложи в целия свят. Може дори да има интерес от Италия заради зимната олимпиада там догодина. Не е невъзможно, просто трябва да се направи точна методология на работа. Ние го получаваме в лабораторни условия, но трябва да го направим в реални условия, обясни Иванов. При увеличаването на снеговалежите през зимата може да има положителен ефект за ски туризма.

Димитър Иванов е физик и експерт – метеоролог от Световната метеорологична организация в Женева. Работил е 12 години в НИМХ в България и 8 години - в Международната организация за гражданско въздухоплаване.

България  изостава в опитите с изкуствено предизвикване на валежи в полза на фермерите
2466
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини