Начало » Новини » Страната
02.06.2024 г.

Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации

Плодове, зеленчуци и захар поевтиняват трайно, месо и млечни продукти поскъпват
Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации

Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените на хранителните продукти, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, пред Българското национално радио. „В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията 4-ти месец е в посока само надолу, без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци", посочи обаче Иванов.

При основните хранителни стоки имаме задържане на цените, може би вече 9-ти месец почти сме без промяна, твърди той и подчерта, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта. „Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата", отбеляза председателят на ДКСБТ.

За млякото и млечните продукти той коментира, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето – около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година: „С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко – с 6%. Това са нормални вариации", смята Иванов.

Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, тай като произвежданите количествата у нас трябва да са значително повече, за да бъде задоволен пазарът, изтъква той. Имаме по-нисък темп на спад на цените им вследствие на времето през пролетта, отчита председателят на ДКСБТ. Той припомни, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на плодовете и зеленчуците.

Няма как да няма инфлация, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, отбеляза Иванов. Според него след последните 3 години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия. „Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения", смята той.

Същевременно по думите му пазарът се развивал. Това, което се наблюдава като процеси, са нормални икономически взаимодействия, убеден е председателят на ДКСБТ. Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и за подобряване на търговските практики.

По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Външните влияния са сведени до 0, твърди той.”Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите", категоричен е Иванов.

Неговата крайна оценка е, че пазарът е в много добро, устойчиво, динамично равновесие и всичко е плод на сблъсък между търсене и предлагане. Той призова хората да пазаруват със съзнание и информирано.

Председателят на ДКСБТ очаква тенденциите да се запазят и през летните месеци. Той прогнозира намаляване на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, като низовите точки за най-ниски стойности предвижда да са през юли и началото на август.

Цените на храните вървят към стабилност с обичайните вариации
2045
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
За облекчаване на финансовото бреме върху потребителите
Кипър удължи с 3 месеца срока на действие на нулевия ДДС за хранителни стоки
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Алжир може да бъде врата към Африка за българските земеделски стоки
Нова голяма лаборатория в Украйна ще увеличи износа на агростоки
Подчертана е важността от обсъждането на проблемите, засягащи родните фермери
Договориха обмена на данни с Украйна за търговията със селскостопански стоки
Търговците на мляко и млечни продукти на дребно калкулирали до 70 на сто печалба
Закон за търговията със селскостопански стоки ще регулира надценките по веригата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини