Начало » Новини » Страната
26.05.2006 г.

Ще строим най-модерния екарисаж в Европа

Димитър Пейчев, Зам.-министър на земеделието и горите

26-05-2006 г. - Г-н Пейчев, един от червените картони към България в доклада на Европейската комисия за готовността й за присъединяване към общността е свързан с екарисажите. Какво представляват тези предприятия? - Екарисажите са предприятия за преработка на животински отпадъци. Тя се извършва по следния начин: отпадъците се раздробяват на малки кубчета (5 на 5 см). След това се обработват при висока температура. Стерилизират се за 20 минути при температура от 133 градуса по Целзий и налягане 3 бара или 3 атмосфери (като в тенджера под налягане). При стерилизирането на отпадъците се отделят мазнини, кости и др. При такава обработка остават 25 % от постъпилия отпадък под формата на сух остатък. - Остатъците използват ли се за нещо? - На 3 януари министър Нихат Кабил издаде заповед, с която забрани използването за храна на животните месокостното брашно, което се получава като отпадък от преработката на животинските трупове. - Защо? Преди са го слагали във фуражните смески и в храните за кучета и котки? - Отпадъкът, който се обработва в екарисажите, бива високорисков и нискорисков. В екарисажа в Шумен имаме две линии. Едната би могла да се приспособи за високорисковия отпадък, а другата за нискорисковия. Високорискови са костните мозъци, които са опасни за здравето заради болестите луда крава и шап. При тях болестотворните вируси се намират главно в костния мозък. Нискорисковите са другия вид отпадъци. От тях в Европейския съюз се прави храна за домашни любимци. В България преработката на нискорискови и високорискови отпадъци не е разделена и затова има пълна забрана за използването на полученото месокостно брашно. - Кой плаща преработката на животинските отпадъци и трупове в екарисажите? - По новия закон за ветеринарното дело смилането, пакетирането и транспортирането на месокостното брашно става за сметка на държавата. А екарисажът заплаща унищожаването му. В момента то се изгаря в циментовите заводи в Девня. - Колко екарисажа има в България и къде се намират? - Има два екарисажа - единият е във Варна, а другият - в Шумен. Екарисажът във Варна има една линия и обработва смесено отпадъците, в Шумен има две линии и там има възможност да се разделят отпадъците. Но в момента, както казах, те се обработват заедно. - Кой събира сгазените и умрели животни? По шосетата често остават с дни, виждали сме кучешки трупове и в боклукчийска кофа. - Общините трябва да събират и предават на екарисажите убитите и умрели животни на територията на техните селища. За събирането на труповете по шосетата в страната отговаря Изпълнителна Агенция "Пътища". Средствата за преработка и за унищожаване на отпадъка от умрелите животни са от държавата. - Ако собственикът погребе домашния любимец, има ли опасност от заразяване на почвата или друга някаква зараза? - Ако се погребват домашни любимци, това не може да навреди на почвата. - Ако умре кравата на фермера, какво трябва да направи той, за да се закара трупа й в екарисажа? - Трябва да се обади в екарисажа и специален камион, собственост на предприятието, ще дойде да вдигне умрялото животно от фермата. Общината организира транспортирането до площадките, където се събират труповете на животни. Има правила, по които се събират животните, включително евтанизирани кучета. В София поне един път в седмицата минават колите за събиране на умрели животни. Екарисажите поемат разходите за транспортиране до предприятието. - А фермите, които са далече от двата екарисажа? - Затова има възможност да се изградят малки инсинератори, където да се изгарят животинските отпадъци от даден район. Това е възможност за бизнес. При съвременна преработка може да се създадат добри храни за животни с високо качество. Но отпадъците са нещо, на което у нас още не се обръща нужното внимание. А отпадъкът е суровина за преработка и за изработване на биогорива (например: хартия, стъкло, метал и т.н.). Органичната част може да се преработи за получаване на биогорива. Разработват се стратегии за алтернативни енергийни източници, например за отопление, за наторяване и т.н. Това е начин да се реши въпросът с енергийната криза. - Какво има в екарисажите? - В екарисажите има съдове, в които става преработката на умрелите животни, линии, по които се подават, кранове, има и котли, в които се генерира гореща пара, мелачно отделение, в което се смилат отпадъците, за да се обеззаразят. Мазнината, която се отделя, се извежда и се изгаря съвместно с горивото, което се използва за генериране на пара. По този начин се поевтинява обработката на отпадъците. - Достатъчни ли са екарисажите в България? - Двата екарисажа, които имаме за момента, са достатъчни. Те могат да поемат количествата умрели животни, които се генерират в страната. Отговарят и на изискванията на Европейския съюз за температурата и качеството на преработка на отпадъците. Но в България се планира удвояване на селскостопанските животни в близките години. А това ще доведе и до увеличаване на отпадъците от преработката на месото. Според прогнозите към 2009 г. двата екарисажа ще достигнат максималния си капацитет. Затова дотогава трябва да сме изградили трети екарисаж. - Къде ще се намира този екарисаж? - Още не се знае къде ще бъде. Има предложение за 4 площадки, но Европейската комисия в своя доклад недвусмислено ни препоръча третият екарисаж да се намира в южната част на страната. Двата, които имаме, се намират в Североизточна България и се дават много пари за транспортиране на умрелите животни от цялата страна. През тази седмица политическият съвет ще разгледа предложените за нови екарисажи площадки. Те са одобрени от общинските съвети. Третият екарисаж ще бъде финансиран от ЕС, ще струва 17 млн. евро и ще бъде най-модерният в Европа. До края на тази година ще имаме предпроектни проучвания и избрана технология. От в. Новинар

Ще строим най-модерния екарисаж в Европа
4642
 

Последни материали
Виж
Доставката на партида фуражна бе договорена с частно споразумение
Южнокорейски мелници закупиха на търг хлебна пшеница от САЩ
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
Свързани материали
Виж
Доставката на партида фуражна бе договорена с частно споразумение
Южнокорейски мелници закупиха на търг хлебна пшеница от САЩ
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини