Начало » Новини » Света
30.05.2024 г.

Службата за изкуствен интелект към ЕК ще заработи от 16 юни

Важен е контролът
Службата за изкуствен интелект към ЕК ще заработи от 16 юни

Снимка: sinor.bg

На 29 май Европейската комисията разкри новата си Служба за изкуствен интелект, чиято цел е да започне бъдещото разработване, внедряване и използване на този интелект по начин, който насърчава обществените и икономическите ползи и иновациите, като същевременно намалява рисковете. Службата ще играе ключова роля в прилагането на законодателния акт за изкуствен интелект (ИИ), особено по отношение на различните модели с общо предназначение. Тя ще работи и за насърчаване на научните изследвания и иновациите в областта на надеждния ИИ и за позициониране на ЕС като лидер в международните дискусии.

Организационните промени в новата структура ще влязат в сила на 16 юни, а първото заседание на Съвета по ИИ следва да се проведе до края на юни, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Службата за ИИ подготвя насоки за определението на системата с ИИ, както и забраните, които са дължими шест месеца след влизането в сила на Законодателния акт за ИИ. Службата също така се готви да координира изготвянето на практически кодекси за задълженията за моделите на ИИ с общо предназначение, които трябва да бъдат изготвени 9 месеца след влизането в сила.

Службата за изкуствен интелект ще се състои от следните подразделения:

Звено за регулиране и съответствие, което координира регулаторния подход за улесняване на еднаквото прилагане и изпълнение на Законодателния акт за ИИ в целия ЕС, като работи в тясно сътрудничество с държавите членки. Отделът ще допринася за разследванията и възможните нарушения, като администрира санкциите;

Звено за безопасност на ИИ, съсредоточено върху идентифицирането на системните рискове на много способни модели с общо предназначение, възможни мерки за смекчаване, както и подходи за оценка и изпитване;

Отдел за високи постижения в областта на ИИ и роботиката, който подкрепя и финансира научноизследователска и развойна дейност за насърчаване на екосистема за високи постижения. Координира инициативата GenAI4EU, като стимулира разработването на модели и тяхното интегриране в иновативни приложения;

Отдел „AI for Societal Good“ за проектиране и прилагане на международния ангажимент на Службата по ИИ в областта на ИИ за добро, като например метеорологично моделиране, диагностика на ракови заболявания и цифрови близнаци за възстановяване;

Отдел за иновации и координация на политиките в областта на ИИ, който наблюдава изпълнението на стратегията на ЕС за ИИ, наблюдава тенденциите и инвестициите, стимулира внедряването на ИИ чрез мрежа от европейски цифрови иновационни центрове и създаването на фабрики за ИИ, и насърчава иновативна екосистема чрез подкрепа за регулаторните лаборатории и изпитванията в реални условия.

Службата за ИИ ще бъде ръководена от ръководителя на Службата за ИИ и ще работи под ръководството на водещ научен съветник, за да гарантира високи научни постижения при оценяването на модели и иновативни подходи, както и съветник по международни въпроси, за да проследим ангажимента ни да работим в тясно сътрудничество с международните партньори в областта на надеждния ИИ.

Службата за ИИ ще наеме над 140 служители за изпълнението на своите задачи. Персоналът ще включва специалисти в областта на технологиите, административни асистенти, адвокати, специалисти по политики и икономисти. Тя ще гарантира съгласуваното прилагане на Законодателния акт за изкуствения интелек, като подкрепя органите на управление в държавите членки.

Службата за ИИ също така ще прилага пряко правилата за моделите на ИИ с общо предназначение. В сътрудничество с разработчиците на ИИ, научната общност и други заинтересовани страни Службата по ИИ ще координира изготвянето на най-съвременни кодекси за поведение, ще провежда изпитвания и оценка на модели на ИИ с общо предназначение, ще изисква информация, както и ще налага санкции, когато е необходимо.

За да се гарантира добре информиран процес на вземане на решения, Службата за ИИ ще си сътрудничи с държавите членки и по-широката експертна общност чрез специални форуми и експертни групи. На равнището на ЕС Службата за ИИ ще работи в тясно сътрудничество с Европейския съвет по изкуствен интелект, съставен от представители на държавите членки. Научната група от независими експерти ще гарантира силна връзка с научната общност, а допълнителен експертен опит ще бъде събран в рамките на консултативен форум, представляващ балансиран подбор от заинтересовани страни, включително промишлеността, стартиращите предприятия и МСП, академичните среди, мозъчните тръстове и гражданското общество.

Службата за ИИ ще насърчава иновативна екосистема на ЕС за надежден ИИ. Тя ще допринесе за това, като предоставя консултации относно най-добрите практики и дава възможност за достъп до лаборатории в областта на ИИ, изпитвания в реални условия и други европейски структури за подкрепа на внедряването на ИИ, като например съоръженията за изпитване и експериментиране в областта на ИИ, европейските цифрови иновационни центрове и фабриките за ИИ. Тя ще подкрепя научноизследователски и иновационни дейности в областта на ИИ и роботиката и ще изпълнява инициативи като GenAI4EU, за да се гарантира, че моделите на ИИ с общо предназначение, произведени в Европа и обучени чрез суперкомпютри на ЕС, са прецизирани и интегрирани в нови приложения в цялата икономика, като по този начин се стимулират инвестициите. И накрая, Службата за ИИ ще гарантира стратегически, съгласуван и ефективен европейски подход към ИИ на международно равнище, който ще се превърне в глобална отправна точка.

Службата за изкуствен интелект към ЕК ще заработи от 16 юни
1286
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Наука и бизнес
България изостава в опитите с изкуствено предизвикване на валежи в полза на фермерите
Иновативно
България влиза в топ мрежа за развитие на изкуствения интелект
Доклад
Дали месото от епруветка ще стане продуктът на бъдещето?
Меморандумът е между фонд Земеделие и институт към БАН
Фермерите ще имат Виртуален оперативен център по изкуствен интелект в земеделието
Мониторинг
Агробизнесът със сигнал за изкуствено създадени условия в избора на доставчици по схемата „Училищен плод“
След диалог с браншовите организации
България се допитва до Брюксел за проблема с изкуствените условия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини