Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора

Всички изисквания за Кампания 2024 ще бъдат описани в наръчник
Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) проведе днес в Стара Загора информационна кампания по директните плащания, съобщи Българската телеграфна агенция. На срещата в зала „П. Р. Славейков" присъстваха експерти, заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов и десетки земеделски стопани.

„Днес ще запознаем земеделските производители с последните изменения, които предвижда Стратегическият план по отношение на кампанията за директните плащания 2024 година, както и теми, свързани с компенсаторните плащания по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони", заяви Капитанов.

Той припомни, че от миналата година директните плащания се извършват съобразно Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. На 26 април страната ни изпрати първото изменение на плана и към момента се очаква официалното одобрение на Европейската комисия.

Заместник-министърът обяви за пореден път, че с 8,6 млн. евро е увеличен бюджетът за директни плащания по Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), които ще получат земеделските стопани тази година. Общият бюджет на плащанията е 817,07 млн. евро, като от тях най-много средства – 392 млн. евро – ще бъдат насочени към основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ). Младите земеделски стопани ще получат 12,2 млн. евро, малките стопани - 2,8 млн. евро, а стопаните, отглеждащи памук – 2,5 млн. евро. Чрез допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост стопанствата, които са до 600 хектара, ще получат 93,4 млн. евро.

През 2023 година директни плащания от над 808,4 млн. евро по ЕФГЗ са получили 64 942 ферми за 1 248 861 животни и 3 851 232 декара площи, съобщи Георги Василев, директор на дирекция "Директни плащания" в МЗХ. Василев припомни, че кампанията за подаване на заявления за помощта започна и ще приключи на 24 юни. Допустими са физически или юридически лица, които са активни земеделски стопани. Те трябва да удостоверят това чрез Националния статистически институт, а основна тяхна дейност трябва да е упражняването на стопанска дейност. От тази година доходите от стопанска дейност трябва да са минимум 10% от общия приход вместо досегашните една трета. Друга промяна гласи, че годишният размер на директните плащания е минимум 2% от приходите от неземеделска дейност вместо досегашните 5%. Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко направления, да не бъдат ощетени и да бъде разширен максимално кръгът на подпомаганите, посочи Василев. Той подчерта, че няма промяна в минималната площ за едно стопанство, която си остава 0,5 хектара.

"Другото основно изискване за допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост това е стопанствата да бъдат до 600 хектара, като се получава подпомагане за първите 30 от тях", добави експертът.

Изискването за възраст при младите земеделски стопани се запазва на 40 години, както и изискването за образование със селскостопанска насоченост.

"По отношение на културата памук новото е, че до 30 ноември до годината на кандидатстване трябва да бъде прибрана реколтата от полето", съобщи Василев.

Всички изисквания и промени ще бъдат описани в наръчник за директните плащания през 2024 година.

Бяха обсъдени и компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение, както и новостите в стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

Информационната кампания продължава днес в Сливен.

Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора
1626
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Общинските служби по земеделие започват прием на заявления поради форсмажорни обстоятелства
Недостигът на вода засяга 30% от европейците и 20% от земята
От началото на година са избухнали 211 огнища
Нов призив да пазим горите от пожари!
Регистрирани са 63 431 заявления
С 1 500 по-малко фермери са подали заявления за директни плащания това лято
Няколко хиляди стопани не получиха плащания на площ през миналата година
Днес изтича срокът за заявяване на субсидии в Кампания 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини