Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора

Всички изисквания за Кампания 2024 ще бъдат описани в наръчник
Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) проведе днес в Стара Загора информационна кампания по директните плащания, съобщи Българската телеграфна агенция. На срещата в зала „П. Р. Славейков" присъстваха експерти, заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов и десетки земеделски стопани.

„Днес ще запознаем земеделските производители с последните изменения, които предвижда Стратегическият план по отношение на кампанията за директните плащания 2024 година, както и теми, свързани с компенсаторните плащания по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони", заяви Капитанов.

Той припомни, че от миналата година директните плащания се извършват съобразно Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. На 26 април страната ни изпрати първото изменение на плана и към момента се очаква официалното одобрение на Европейската комисия.

Заместник-министърът обяви за пореден път, че с 8,6 млн. евро е увеличен бюджетът за директни плащания по Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), които ще получат земеделските стопани тази година. Общият бюджет на плащанията е 817,07 млн. евро, като от тях най-много средства – 392 млн. евро – ще бъдат насочени към основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ). Младите земеделски стопани ще получат 12,2 млн. евро, малките стопани - 2,8 млн. евро, а стопаните, отглеждащи памук – 2,5 млн. евро. Чрез допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост стопанствата, които са до 600 хектара, ще получат 93,4 млн. евро.

През 2023 година директни плащания от над 808,4 млн. евро по ЕФГЗ са получили 64 942 ферми за 1 248 861 животни и 3 851 232 декара площи, съобщи Георги Василев, директор на дирекция "Директни плащания" в МЗХ. Василев припомни, че кампанията за подаване на заявления за помощта започна и ще приключи на 24 юни. Допустими са физически или юридически лица, които са активни земеделски стопани. Те трябва да удостоверят това чрез Националния статистически институт, а основна тяхна дейност трябва да е упражняването на стопанска дейност. От тази година доходите от стопанска дейност трябва да са минимум 10% от общия приход вместо досегашните една трета. Друга промяна гласи, че годишният размер на директните плащания е минимум 2% от приходите от неземеделска дейност вместо досегашните 5%. Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко направления, да не бъдат ощетени и да бъде разширен максимално кръгът на подпомаганите, посочи Василев. Той подчерта, че няма промяна в минималната площ за едно стопанство, която си остава 0,5 хектара.

"Другото основно изискване за допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост това е стопанствата да бъдат до 600 хектара, като се получава подпомагане за първите 30 от тях", добави експертът.

Изискването за възраст при младите земеделски стопани се запазва на 40 години, както и изискването за образование със селскостопанска насоченост.

"По отношение на културата памук новото е, че до 30 ноември до годината на кандидатстване трябва да бъде прибрана реколтата от полето", съобщи Василев.

Всички изисквания и промени ще бъдат описани в наръчник за директните плащания през 2024 година.

Бяха обсъдени и компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение, както и новостите в стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

Информационната кампания продължава днес в Сливен.

Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора
1101
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Втора част от последната среща с бранша по Кампания 2024
Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
Важно!
Още в осем области ще има семинари за Кампания 2024 г. на 16 и 17 май
Информационната кампания на МЗХ: Вижте какви са промените по 3 еко схеми за 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини