Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания

Създава са нова интервенция в обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания

Снимка: МЗХ

В първия ден от информационната кампания по директните плащания над 400 стопани от областите Пловдив и Пазарджик се запознаха с новите условия по кандидатстване за Кампания 2024, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. Срещите бяха открити от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитано с участието и на експерти от МЗХ.

Капитанов заяви, че към настоящия момент все още се очаква одобрение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. от Европейската комисия. „Независимо от това, в максимално кратък срок успяхме  да публикуваме за обществено обсъждане по-голямата част от наредбите, които касаят прилагането на тези интервенции, както по Програмата за развитие на селските райони, така и по Наредба 3 за условията и реда за кандидатстване", подчерта той. Заместник-министърът припомни, че в момента тече срокът за изпращане на становища и предложения по измененията на наредбите. „Така се стремим паралелно да върви процесът по обсъждане и в същото време да проведем едновременно кампанията. При  срещите със земеделските производители в страната, ако има предложения или корекции, ще бъдат добавени в съответните подзаконови нормативни актове", обеща той. Капитанов обяви, че информационната кампания ще обхване всички области в страната до следващата седмица.

На срещите бяха разяснени условията за кандидатстване за Кампания 2024. Допустими за подпомагане са физически и юридически лица, които са активни земеделски стопани. Друго условие е доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 10% от общия приход на предприятието вместо досегашните 1/3. Годишният размер на директните плащания трябва да е минимум 2% от приходите от неселскостопанска дейност вместо досегашните 5%. Сред другите изисквания към кандидатите са да са с валидни правни основания, а минималната площ за подпомагане да бъде  0,5 хектара. „Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко направления, да не бъдат ощетени и да бъде разширен максимално кръгът на подпомаганите", изтъкна заместник-министърът.

По обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци се създава нова интервенция за обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на картофи за семе. При интервенциите за плодове и зеленчуци изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискване земеделските производители  да предоставят опис, заверен от агроном, като се апазва и възможността да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.

На срещите от информационната кампания на МЗХ бяха обсъдени и компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение, както и новостите в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

Днес Капитанов ще открие срещите от информационната кампания по директни плащания в Стара Загора и Сливен. Срещата в Стара Загора ще се проведе от 10 часа в зала „Петко Рачев Славейков"в сградата на общината. В 15,30 часа в зала „Галерия“, хотел „Национал палас“ в Сливен, заместник-министър Капитанов ще се срещне със земеделски производители от областта, в рамките на информационната кампания по директни плащания за тази година. 

Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания
1344
 

Последни материали
Виж
Близо до границата с Нидерландия
Откриха огнище на птичи грип от рядък щам в германска ферма
Състоянието на пролетните култури е притеснително заради липсата на валежи
Жътвата на пшеницата и ечемика в Ямболско приключва с по-ниски добиви
При арендата обаче средната цена през миналата година се понижава
Темпото на поскъпване на нивите у нас се забавя почти наполовина
Задържано е моторно превозно средство с немаркирана дървесина
Спряха работата на 2 сечища и 2 склада за дървесина заради нарушения
До 3 август се приемат предложения и коментари по документа
МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в ДЗЕС 5, 6,7 и 8
Отчет
През юни ДФЗ е изплатил близо 2 млн. лева по рибарската програма
Свързани материали
Виж
Като компенсация за допълнителни разходи и пропуснати ползи от фермерите
Преведоха над 45 милиона лева по НАТУРА 2000 за Кампания 2023
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
Ставката е 23,08 лв. на дка
ДФЗ преведе на 46 424 стопани още над 9,7 млн. лева допълнително преразпределително подпомагане
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
Информационната кампания на МЗХ: Вижте какви са промените по 3 еко схеми за 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини