Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания

Създава са нова интервенция в обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания

Снимка: МЗХ

В първия ден от информационната кампания по директните плащания над 400 стопани от областите Пловдив и Пазарджик се запознаха с новите условия по кандидатстване за Кампания 2024, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. Срещите бяха открити от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитано с участието и на експерти от МЗХ.

Капитанов заяви, че към настоящия момент все още се очаква одобрение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. от Европейската комисия. „Независимо от това, в максимално кратък срок успяхме  да публикуваме за обществено обсъждане по-голямата част от наредбите, които касаят прилагането на тези интервенции, както по Програмата за развитие на селските райони, така и по Наредба 3 за условията и реда за кандидатстване", подчерта той. Заместник-министърът припомни, че в момента тече срокът за изпращане на становища и предложения по измененията на наредбите. „Така се стремим паралелно да върви процесът по обсъждане и в същото време да проведем едновременно кампанията. При  срещите със земеделските производители в страната, ако има предложения или корекции, ще бъдат добавени в съответните подзаконови нормативни актове", обеща той. Капитанов обяви, че информационната кампания ще обхване всички области в страната до следващата седмица.

На срещите бяха разяснени условията за кандидатстване за Кампания 2024. Допустими за подпомагане са физически и юридически лица, които са активни земеделски стопани. Друго условие е доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 10% от общия приход на предприятието вместо досегашните 1/3. Годишният размер на директните плащания трябва да е минимум 2% от приходите от неселскостопанска дейност вместо досегашните 5%. Сред другите изисквания към кандидатите са да са с валидни правни основания, а минималната площ за подпомагане да бъде  0,5 хектара. „Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко направления, да не бъдат ощетени и да бъде разширен максимално кръгът на подпомаганите", изтъкна заместник-министърът.

По обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци се създава нова интервенция за обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на картофи за семе. При интервенциите за плодове и зеленчуци изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискване земеделските производители  да предоставят опис, заверен от агроном, като се апазва и възможността да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.

На срещите от информационната кампания на МЗХ бяха обсъдени и компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение, както и новостите в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

Днес Капитанов ще открие срещите от информационната кампания по директни плащания в Стара Загора и Сливен. Срещата в Стара Загора ще се проведе от 10 часа в зала „Петко Рачев Славейков"в сградата на общината. В 15,30 часа в зала „Галерия“, хотел „Национал палас“ в Сливен, заместник-министър Капитанов ще се срещне със земеделски производители от областта, в рамките на информационната кампания по директни плащания за тази година. 

Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания
1500
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Ставката е 1 492.96 лв./ха
ДФЗ преведе близо 2 млн. лева на 38 памукопроизводители
Като компенсация за допълнителни разходи и пропуснати ползи от фермерите
Преведоха над 45 милиона лева по НАТУРА 2000 за Кампания 2023
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
Ставката е 23,08 лв. на дка
ДФЗ преведе на 46 424 стопани още над 9,7 млн. лева допълнително преразпределително подпомагане
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини