Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания

Създава са нова интервенция в обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци
Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания

Снимка: МЗХ

В първия ден от информационната кампания по директните плащания над 400 стопани от областите Пловдив и Пазарджик се запознаха с новите условия по кандидатстване за Кампания 2024, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. Срещите бяха открити от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитано с участието и на експерти от МЗХ.

Капитанов заяви, че към настоящия момент все още се очаква одобрение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. от Европейската комисия. „Независимо от това, в максимално кратък срок успяхме  да публикуваме за обществено обсъждане по-голямата част от наредбите, които касаят прилагането на тези интервенции, както по Програмата за развитие на селските райони, така и по Наредба 3 за условията и реда за кандидатстване", подчерта той. Заместник-министърът припомни, че в момента тече срокът за изпращане на становища и предложения по измененията на наредбите. „Така се стремим паралелно да върви процесът по обсъждане и в същото време да проведем едновременно кампанията. При  срещите със земеделските производители в страната, ако има предложения или корекции, ще бъдат добавени в съответните подзаконови нормативни актове", обеща той. Капитанов обяви, че информационната кампания ще обхване всички области в страната до следващата седмица.

На срещите бяха разяснени условията за кандидатстване за Кампания 2024. Допустими за подпомагане са физически и юридически лица, които са активни земеделски стопани. Друго условие е доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 10% от общия приход на предприятието вместо досегашните 1/3. Годишният размер на директните плащания трябва да е минимум 2% от приходите от неселскостопанска дейност вместо досегашните 5%. Сред другите изисквания към кандидатите са да са с валидни правни основания, а минималната площ за подпомагане да бъде  0,5 хектара. „Целта е тези оператори, които имат консолидиран бизнес в няколко направления, да не бъдат ощетени и да бъде разширен максимално кръгът на подпомаганите", изтъкна заместник-министърът.

По обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци се създава нова интервенция за обвързано с производството подпомагане на доходите за производство на картофи за семе. При интервенциите за плодове и зеленчуци изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискване земеделските производители  да предоставят опис, заверен от агроном, като се апазва и възможността да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.

На срещите от информационната кампания на МЗХ бяха обсъдени и компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение, както и новостите в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

Днес Капитанов ще открие срещите от информационната кампания по директни плащания в Стара Загора и Сливен. Срещата в Стара Загора ще се проведе от 10 часа в зала „Петко Рачев Славейков"в сградата на общината. В 15,30 часа в зала „Галерия“, хотел „Национал палас“ в Сливен, заместник-министър Капитанов ще се срещне със земеделски производители от областта, в рамките на информационната кампания по директни плащания за тази година. 

Над 400 стопани се запознаха с новите условия за кандидатстване за директните плащания
884
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
Информационната кампания на МЗХ: Вижте какви са промените по 3 еко схеми за 2024 г.
Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024
Всички изисквания за Кампания 2024 ще бъдат описани в наръчник
Проведоха информационна кампания за директните плащания и в Стара Загора
До 24 юни е срокът за подаване на заявления без санкции при промени
817 милиона евро е бюджетът на директните плащания за Кампания 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини