Начало » Пазари » Зърно
13.05.2024 г.

Цените на пшеницата избиха нагоре

Актуализиран материал!
Цените на пшеницата избиха нагоре

През миналата седмица търговията със зърно на физическия пазар в Евросъюза, Русия и Украйна беше ограничена от официалните празници, но обстановката на най-голямата зърнена борса в света  - Чикагската, остана доста напрегната. Търговците споделят, че след повишението на  цените в началото на седмичния период пазарът на зърно се стабилизира, но опасенията от неблагоприятните климатични изненади поддържаше висок градус на напрежение на борсите в Чикаго и Париж. Фактът, че на последния мащабен международен търг Египет напазарува главно руска пшеница (360 хил. тона от общо 420 хил. тона) не предизвика традиционното понижение на европейските котировки, тъй като вниманието на участниците в зърнената търговия в Европа беше ангажирано с информациите за измръзване на посевите в Русия (Воронежка, Липецка и Тамбовска обладст) и най-вече от предстоящото публикуване на първата прогноза на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2024/25 г. Докладите на USDA винаги се очакват с голямо нетърпение и се приемат от търговските среди като най-авторитетните и най-значимите за ценовото развитие предвид изключително добре функциониращата Служба за външните пазари към USDA (FAS USDA). И този път прогнозните данни на USDA бяха основната новина за пазара с изразен позитивен за ценовото развитие знак. Веднага след оповестяване на първите прогнозни данни за баланса на търсенето и предлагането на пшеница борсовите котировки в Чикаго подновиха катеренето си нагоре като в края на деня в петък цената на юлския фючърс се изкачи до  най-високите стойности от края на август 2023 г. насам -  $243,80/т, повишение с близо 10 долара в рамките само  на един ден и с 24 долара в сравнение с нивото на приключване от 1 май 2024 г.. 

Производство на пшеница  в света по данни на USDA (в млн.т)

Прогноза пшеница USDA

* FAS USDA 10 May 2024

На пръв поглед прогнозните данни на USDA за добива от пшеница в основните страни производителки не предизвикват сериозно безпокойство, тъй като влошените перспективи в Русия, ЕС и Украйна с излишък  се компенсират от очакваните  по-високи резултати в САЩ, Канада, Австралия, Индия, Китай и  Казахстан.  Според USDA глобалният добив от пшеница през 2024/25 г. ще нарасне в сравнение с текущия сезон с 10,5 млн.т до 798,19 млн.т.  Какъв е поводът за тревогата тогава? Проблемът е в динамичното развитие на потреблението на пшеница в глобален мащаб. В началото на май Световната банка прогнозира, че повишеното търсене през 2024/25 г. може  да възстанови баланса на пазара и да компенсира влиянието на увеличеното производство. Според прогнозата на USDA през новия сезон глобалното потребление на пшеница ще изпревари развитието на производството и ще достигне 802,37 млн.т, което ще рефлектира за ново стопяване на преходния запас в глобален мащаб в края на 2024/25 г. Пазарните участници споделят, че именно прогнозата за ново намаление на запасите от пшеница провокира ценовото рали на фючърсния пазар. В края на 2019/22 г. преходните запаси от пшеница в света възлизаха на 300 млн.т, в края на  2022/23 г. малко над 270 млн.т, 2023/24 г. – 258 млн.т, а прогнозата за края на 2024/25 г. е само 253,61 млн.т  

Търсенето нараства, запасите по света остават ограничени, а  проблемите с новата реколта се изострят“, коментира Джеймс Болсуърт, управляващ директор на британската аналитична компания CRM AgriCommodities. 

Eкспертите от Световната банка  предупреждават „ несигурността продължава, особено по отношение на геополитическото напрежение и търговските политики, което предполага повишено внимание и адаптивност в рамките на глобалната търговия със зърно”.

Пазарните участници с повишено внимание следят положението в Русия,  но местните експерти смятат, че няма основания за паника.

Президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски сподели в края на миналата седмица, че анализаторите вече намаляват прогнозата за зърнената реколта от 145 милиона тона на 142 милиона тона. Но това според него не е критична разлика. „На фона на неблагоприятните прогнози на синоптиците, тази цифра може да намалее още повече, но загубите едва ли ще надхвърлят 10 на сто от общия добив”, отбелязва Злочевски. По думите му сланите през май не са рядкост, но сега са по-силни от предишни години. Най-актуалната, и най-песимистичната прогноза за размера на новата руска реколта от пшеница в понеделник 13 май публикува  Института  за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва ) - 86 млн.т , с 5 млн.т под нивото на предишната априлска прогноза на института и с 2 млн.т под прогнозираното от USDA равнище.  В петък беше оповестена и прогнозата на друга водеща руска аналитична агенция SovEcon, която е по-оптимистична - 89.6 млн.т

 

Игор Валентович

София 13 май 2024 г.

Цените на пшеницата избиха нагоре
6584
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Подробности от Египетския търг
Българската пшеница не можа да се наложи в битката за Египет
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини