Начало » Важно за фермера » Гори и екология
10.05.2024 г.

Април е единадесетият пореден месец с рекордни температури в света

Април е единадесетият пореден месец с рекордни температури в света

Април е единадесетият пореден месец с рекордни глобални температури, съобщи Световната метеорологична организация позовавайки се на доклад на европейската служба за климатични промени Copernicus (C3S). Температурите на морската повърхност са рекордно високи през последните 13 месеца. В месечния доклад се подчертава изключителната продължителност на рекордните температури, които се дължат на естественото явление Ел Ниньо и на допълнителната енергия, задържана в атмосферата и океана от парниковите газове, причинени от човешката дейност. Подобна поредица се случи и преди по време на Ел Ниньо през 2015/2016 г.

През април 2024 г. средната температура на приземния слой на въздуха е била 15,03 °C, което е с 0,67 °C над средната стойност за периода 1991-2020 г. за април и с 0,14 °C над предишния максимум, достигнат през април 2016 г., според набора от данни ERA5 от Службата за климатични промени "Коперник" (C3S).

Месецът е бил с 1,58 °C по-топъл от оценката на средната стойност за април за периода 1850-1900 г., определен за прединдустриален референтен период, съгласно набора от данни ERA5.

Рекордните температури бяха придружени от метеорологични явления с голямо въздействие, включително силни горещини в много части на Азия, суша в Южна Африка и екстремни валежи на Арабския полуостров. Продължителните проливни дъждове в Източна Африка и Южна Бразилия се влошиха през първата седмица на май, което доведе до опустошителни и смъртоносни наводнения.

"Големият брой екстремни метеорологични и климатични явления (включително рекордни дневни и месечни температури и количества валежи) са по-вероятни в един по-топъл свят", заяви експертът по климата на ВМО Алваро Силва.

"Температурата на морската повърхност в няколко океански басейна, включително в тропическия пояс, продължава да е рекордно висока, което води до отделяне на повече топлина и влага в атмосферата и по този начин до влошаване на условията", каза той.

Екстремни горещини 

В рамките на Европа се наблюдават големи температурни разлики. Извън Европа температурите бяха най-много над средните в Северна и Североизточна Северна Америка, Гренландия, Източна Азия, Северозападен Близък изток, части от Южна Америка и по-голямата част от Африка.

Индия пострада от многократни горещини през април и началото на май, като индийският метеорологичен департамент издаде множество съвети и предупреждения за опазване на здравето на хората. Най-високата максимална температура от 47,2 °C е регистрирана в Гангска Западна Бенгалия на 30 април. Училищата в Бангладеш бяха затворени като предпазна мярка срещу опасните горещини.

В Тайланд бяха регистрирани много нови температурни рекорди на станциите - например 44,1 ºC в Муанг Пхетчабун Пхетчабун на 27 април, по данни на Метеорологичния департамент на Тайланд. В Мианмар също са регистрирани нови температурни рекорди - 48,2 °C в Chauk.

В Мексико също бяха регистрирани необичайно високи температури. На 2 май в станцията Gallinas са измерени 45,8 °C - в сравнение със средна майска температура от 34,1 °C (база 1981-2010 г.). Според националната метеорологична и хидрологична служба CONAGUA горещата вълна се очаква да продължи с максимални температури над 40 °C.

Южна Европа е била по-суха от средното

В по-голямата част от Северозападна, Централна и Североизточна Европа периодът беше предимно по-влажен от средното. По-голямата част от Южна Европа е била по-суха от средното, според C3S.

По-влажни от средното са били условията в Централна, Източна и Южна Северна Америка, в цяла Централна Азия, страните от Персийския залив, най-източната част на Азия, Източна Австралия, Южна Бразилия. Проливните дъждове често водеха до наводнения.

Април е единадесетият пореден месец с рекордни температури в света
904
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини