Начало » Новини » Света
25.04.2024 г.

ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области

Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области

Снимка: sinor.bg

С редовния пакет от решения във връзка със законодателни пропуски от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу България и други европейски държави, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. По отношение на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение, като е изпратила мотивирано становище до България (INFR(2018)2268) и други две държави членки във връзка с неспазване на законодателството в областта на обществените поръчки, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Правилата относно обществените поръчки и договорите за концесия е трябвало да бъдат транспонирани от България и Румъния до 18 април 2016 г. Затова и ЕК се обръща към България във връзка с изключването на частните болници от правилата на ЕС за възлагане на обществени поръчки, дори когато те са частично финансирани с публични средства — в случая на България.

В областта на правосъдието Европейската комисия е започнала производство за установяване на нарушение, като изпрати допълнително официално уведомително писмо до България (INFR(2023)2093) за това, че не е транспонирала правилно Директивата за укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство (Директива (ЕС) 2016/343). Комисията изпрати първо официално уведомително писмо до България през септември 2023 г., но установи допълнителни проблеми при транспонирането на разпоредбите относно задочните съдебни процеси и правото на нов съдебен процес. Затова и вчера ЕК е изпратила допълнително официално уведомително писмо до България (INFR(2021)2262) за неспазване на Рамковото решение относно европейската заповед за арест (ЕЗА) и процедурите за предаване между държавите-членки (Рамково решение 2002/584/ПВР на Съвета). България е дала отговор на предишни оплаквания, но в последващи изменения не е транспонирала правилно разпоредбите, свързани с продължаването на задържането на издирваното лице.

В областта на мобилността и транспорта ЕК е изпратила мотивирано становищо до България (INFR(2023)0191 във връзка с транспонирането в националното законодателство на Директивата за TEN-T, свързана с оптимизирането на мерките за постигане на напредък по осъществяването на трансевропейската транспортна мрежа (Директива (ЕС) 2021/1187). През септември 2023 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо до шест държави членки, сред които и България, тъй като не са уведомили за мерките за транспониране в националното им законодателство. Комисията счита, че директивата все още не са транспонирана изцяло тези държави членки.

ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
1474
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
До два месеца законодателството трябва да се въведе
ЕС със становище до България и други 9 страни за непоети ангажименти към малкия бизнес
Отличници
Само България е транспонирала в срок законодателството на ЕС по ОВОС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини