Начало » Новини » Света
26.03.2024 г.

Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия

Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия

През втората 10-дневка на март в Украйна не бяха отчетени неблагоприятни агрометеорологични явления за посевите със селскостопански култури, се посочва в редовния доклад на експерти на Украинския хидрометеорологичен център, цитирани от електронното издание АПК-Информ. „Единствено в Сумска, Полтавска, Днепропетровска и Донецка област бе регистрирано краткотрайно понижаване на минималната температура на почвата на дълбочина на възела на братене на есенниците и многогодишните треви (3 сантиметра) до минус 1-2 градуса по Целзий, което е значително над критичните темпуратури за измръзване”, уточняват експертите.

Отбелязва се също, че по данни на областните хидрометеорологични центрове резултатите от пролетните проучвания на посевите с есенници сочат, че на повечето площи те се намират в добро до отлично състояние. Делът на увредените растения е между 2% и 7%. „Към 20 март посевите с есенници (пшеница, ечемик и ръж) на голяма част от територията на страната са били във фаза трети лист или братене, а на места на късно засетите ниви в северните области – на етап поникване. Състоянието на посевите се оценява предимно като добро до отлично”, се посочва в доклада.

Междувременно експерти от украинската Национална академия за селскостопански науки, цитирани от пресцентъра на министерството на селскостопанската политика и храните на страната, обявиха, че дъждовете, паднали през последните няколко дни на практика на цялата територия на Украйна, са попълнили значително запасите от продуктивна влага в почвата при посевите с есенници, което е подействало благотворно върху растежа и развитието на растенията и на общоно състояние на посевите, както и на покълването на семената и поникването на ранните пролетни култури, като едновременно с това е овлажнило посевният слой почва. „Същевременно това ще съдейства за по-усилено развитие и на плевелите и на болестите в нивите, затова е необходимо да се предвиди задължителна обработка на такива посеви с хербициди и фунгициди в съответствие с видовете плевели и болести”, се посочва в съобщението им.

Според тях агрометеорологическите условия през пролетта на тази година в Украйна създават изключително благоприятни условия за пролетното братене на есенниците, което може да компенсира напълно недостатъчното есенно братене. „До вретененето растенията в тези масиви създават широка листна повърхност и по-нататък дават добри добиви. При това е оправдано подхранването на растенията в ранна пролет, защото стимулира пролетното братене и увеличаването на листната маса. Писледващите извънкоренови подхранвания  на посевите ще стабилизират растежа и развитието на растенията”, изтъкват учените.

Те също отчитат, че към 21 март растенията от засетите през есента зърнени култури са в състояние на бавно протичане на процеси на растеж и на огромна част от територията на Украйна се намират в етап на братене и образуване на възлови корени, а растенията от засятата през есента рапица – във фаза 6-7 листа и оформяне на розетка.

Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
3225
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Аварийна спирачка
Ограничиха вноса на украински грис в ЕС
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
Ръст е постигнат и в доставките за чужбина на пшеница, ечемик и ръж
Украйна изнесе първия си милион тона царевица през новия сезон
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
Цените са с 25% по-ниски на седмична и с 11% на годишна база
Картофите от новата реколта в Украйна продължават да поевтиняват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини