Начало » Новини » Страната
14.03.2024 г.

МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите

МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите

Обединението на земеделските производители ще доведе до ефективност и силно пазарно присъствие. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща с браншови и неправителствени организации, на която той представи визията си за изменение и допълнение на Закона на кооперациите днес в МЗХ. Сега действащият закон през годините е доказал, че е добър, но има възможност за неговото допълване в посока на обединението не само на физическите, но и на юридическите лица. Основна цел е да се създадат работещи правила за кооперативите, които да представят  конкурентна продукция на пазара, посочи министър Вътев. Той допълни, че при разписването на промените трябва да се помисли и за данъчни изменения, които да насърчат кооперирането. 

Участниците в дискусията обсъдиха възможностите за законодателни промени и дадоха конкретни предложения. Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев изтъкна устойчивостта на модела на кооперациите и услугите, които предоставят. Той посочи възможностите на кооперативите да се възползват от различни финансови инструменти, като даде пример със застраховките.

Необходимостта от прецизиране на данъчното законодателство при подготовката на промените беше подчертана от бившия министър на земеделието Явор Гечев.

Председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Николай Момчилов коментира, че сегашният закон е демократичен, като има възможност да бъде преработен, и подчерта значението на областните и национални съюзи на кооперациите.

Българската аграрна камара има възможност да допринесе за законовите промени с преглед на европейското законодателство, мерките за поощряване на кооперирането и направените до момента проучвания, заяви изпълнителният директор на организацията Светлана Боянова. Председателят на БАК Костадин Костадинов настоя за точна регламентация на правилата и данъчни облекчения.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов коментира значението на обединението на фона на сегашните пазарни предизвикателства пред производителите и перспективите да се оптимизират производствените процеси на земеделските производители и животновъдите. Тук може да се включи преработването и интелигентното управление на процесите, посочи той.

Много е важно да подходим отговорно и да започнем да се кооперираме, да намерим път към съвместна работа от земята до трапезата, каза Руси Николов, председател на Националния съюз на водоползвателите.

Представителят на Националната организация на младите фермери в България Рангел Матански заяви, че наличието на икономически стимули ще доведе до сдружаване, като пазарите са най-важни. Съпредседателят на НОКА Деан Тодоров коментира значението на обединението на земеделските производители предвид предстоящото създаване на гаранционен инструмент за сектора.

Акад. Атанас Атанасов коментира, че има разнообразни възможности за обединение, но е важно да се изберат работещи модели.

Участниците в срещата решиха да предложат представители за работната група, която ще бъде сформирана с цел подготовка на текстовете на законопроекта.

На срещата присъстваха представители на научните среди и браншови организации на земеделски производители.

МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите
2656
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Земеделските кооперации в България също трудно изпълняват зелените изисквания
Позиции
Кирил Боянов: Ето защо кооперациите в България не са 3 600 като в Испания
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Годишното отчетно изборно събрание на земеделските кооперациите ще се проведе на 4 август
За планински и труднопроходими райони
Мобилни магазини в селата – нова инициатива на кооперациите
Остап Бендеровци
Измамник „журналист“ краде пари от кооператори, алармират от националния съюз
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини