Министерският съвет прие днес постановление за промени в Наредбата за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки, приета с ПМС NO 42 от 2022 г. Поправките въвежда клаузи от на директива 2009/32/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на ЕС по отношение на 2-метилоксолан.
През 2020 г. е подадено заявление за разрешаване на употребата на двуметилоксолан като екстракционен разтворител. Европейският орган за безопасност на храните е направил оценка на безопасността на предложената употреба на 2-метилоксолан като екстракционен разтворител при храни, като заключава, че „той не поражда опасения във връзка с безопасността, когато се използва по предназначение и при спазване на предложените максимално допустими граници на остатъчни вещества“.
Директивата разрешава употребата на 2-метилоксолан като екстракционен разтворител при производството или фракционирането на мазнини, масла или какаово масло, при приготвянето на обезмаслени протеинови продукти, обезмаслени брашна и при приготвянето на обезмаслени зърнени зародиши и ароматизанти от естествени ароматични материали.
С промените се установяват специфични критерии за чистота на екстракционните разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки при определени условия, така че да няма наличие на остатъци в храните в количества, опасни за здравето на потребителя.