Начало » Новини » Страната
30.04.2014 г.

Еколози предупреждават за наводнения заради нетипично стесняване на речните корита

Прогноза

Farmer.bg

Пролетните дъждове ще продължат да причиняват наводнения, докато реките биват стеснявани. За това предупреждават експерти от международната организация за дивата природа WWF.

 

Инфраструктурата на много места е концептуално остаряла и опасна. Няколкото тежки наводнения от последните дни ни напомниха колко слабо сме приспособени да се справяме с екстремните прояви на времето.

 

WWF припомня, че всяка пролет различни части на страната се наводняват и това не винаги се дължи на десетките литри дъжд, паднали за денонощие.  Старата, но за съжаление и нова инфраструктура, изградена около реките, очевидно следва отхвърлени концепции.

 

Стесняването на речните корита заради продължаващото строителство в крайречните райони затлачва реките и около тези тесни участъци те преливат. От друга страна, възприетата стратегия за изправяне и канализиране на реките унищожава крайречната растителност и вместо да отвежда водата бързо, пренася проблемите по-надолу по течението. Недостатъчното място за разливане и функциониране на естествените речни системи е пагубно за природата и вреди на хората.

 

Повечето диги и част от мостове у нас са построени прекалено близо до реките. Така вместо да предпазват от наводнение, те предизвикват повишаване на водните нива и създават предпоставки за бедствия.

 

Погрешно се внушава на обществото, че почистването на деретата и коритата означава изсичане на дървета. Всъщност боклуците и ниските храсти, които израстват на мястото на отсечените крайречни гори, могат да бъдат далеч по-опасни.

 

Изграждането на диги и стени около реките продължава да е предпочитан метод за предпазване от наводнения. През 2013 г. беше направен опит да се построи стена около река Луда Камчия, но той беше спрян благодарение на протестите на местното население и мнението на експертите, че проектът е по-опасен отколкото полезен.

 

Начинът за предпазване от това бедствие е даден от природата - естествените крайречни гори и влажни зони. Принципът е "повече място за реките - повече сигурност за хората" и се прилага широко в много страни от ЕС.

 

WWF е част от проект за възстановяване на река Русенски Лом, където нагледно е демонстриран този принцип. Високите води се разливат в крайречните зони, после се връщат в реката без да оставят наводнени земи.

 

Освен че предпазват от наводнения, крайречните зони създават условия за размножаване на риби, влаголюбиви видове и хранене на черни щъркели. Биоразнообразието в тези зони е огромно. В момента четирите басейнови дирекции в страната изготвят планове за управление на риска от наводнения съгласно изискванията на евродирективата за оценка и управление на рисковете от наводнения.

Случилото се през изминалата седмица е повод обществото да вземе активно участие и да следи този важен процес.

 

WWF приветства всички мерки и ангажименти за възстановяване на влажните зони, меандрите, заблатените места и крайречните гори, които не само ще предпазят хората от наводнения, но и ще защитят много животински видове. 

Еколози предупреждават за наводнения заради нетипично стесняване на речните корита
7603
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини