Начало » Важно за фермера » Гори и екология
05.03.2024 г.

Учени от България, Испания и Италия с обмяна на опит опазване на дюните

Екология
Учени от България, Испания и Италия с обмяна на опит опазване на дюните

Снимка: sinor.bg

Учени и експерти България, Испания и Италия проведоха двудневна мисия за обмяна на опит за опазването и възстановяването на дюните в България, съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Събитието събра на едно място представители на българската научна общност и експерти от компетентни институции и научни среди в областта на екологията от Италия и Испания, за да обсъдят възможности за усъвършенстване на законодателството и практиките за опазване на пясъчните дюни.

През последните 60-70 години загубихме много дюни. Водим голяма битка със собствениците, строителните фирми и други заинтересовани страни от статута на тези територии“, откровено сподели министър Юлиян Попов по време на дискусията, като посочи, че опазването на дюните е водещ приоритет за МОСВ. „Вашето включване в този процес е важно, очаквам с нетърпение да чуя за методологията на опазване и възстановяване, разработена от вашите учени, и как се прилага в страните ви“, обърна се той към гостуващите експерти.

Искам да поздравя българските колеги за вашата наскоро изработена методика за картографиране и определяне на границите и типа пясъчни дюни. Изхождайки от нашия испански опит, оценяваме колко времеемък и сложен е процесът за разработване на такава методика. Виждаме, че сте се справили наистина добре“, каза в отговор Роберто Диаз Санчез, експерт по крайбрежни зони в Министерството на науката, иновациите и университетите на Испания.

Ние ще споделим с вас най-вече грешките и негативния си опит, защото виждам същия натиск върху вашето крайбрежие като при нас в Италия и Испания. Ние също имаме нужда от подкрепа в определени зони, в които има различни собственици, участие на местно самоуправление, които се организират така, че да блокират целия процес“, сподели Луиджи Киприани, експерт по геоморфология към дирекция „Опазване на почвите и гражданска защита“ в регион Тоскана, Италия.

От испанските и италианските експерти бяха представени успешни практики за координация между административните органи, както и иновативни подходи за картографиране, мониторинг и възстановяване на дюнни местообитания.

Дискусиите бяха ориентирани към стратегии за базирани на природата решения, управление на крайбрежни дюнни системи и възстановяване на пясъчните дюни като ключов инструмент за екологична защита. Сред обсъдените теми се откроиха актуалните подходи към защитата на крайбрежията в Испания, методи за оценка на въздействието на земеползването върху еоличните седиментни системи и исторически преглед на ерозията и развитието на крайбрежните дюни в Италия.

Очакваният резултат от провеждането на мисията е споделеният опит, практиките и прилаганите научни и административни методи в други крайбрежни държави на ЕС да послужат за подобряване на реда и начина на управление на териториите в България, в които попадат пясъчните дюни, да се подобри процесът на опазването им, както и да се потърсят балансирани решения за устойчивото ползване и възстановяване на дюните.

Събитието постави основите за бъдещи инициативи и партньорства в областта на екологичното управление и опазване. Беше направена важна стъпка към разширяването на знанията и уменията в областта на екологичната защита и управление - проява на ангажираността на България за подобряване на защитата на своите природни ресурси и разработване на устойчиви подходи за управление на природните зони.

Експертната мисия се организира по инициатива на МОСВ в рамките на механизма Peer To Peer (Р2Р) на Европейската комисия. Механизмът има за цел да подпомогне държавите членки в справянето с предизвикателствата при прилагането на европейското екологично законодателство. Чрез този инструмент Европейската комисия насърчава държавите членки да подобрят своите екологични резултати чрез споделяне на знания, опит и най-добри практики. Чрез Р2Р Комисията съдейства, съобразно обсъжданата тема и очакваните резултати от дискусията, да се осъществи връзка между най-подходящите експерти от административните органи и учени от държавите членки.

Учени от България, Испания и Италия с обмяна на опит опазване на дюните
1713
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Министърът на околната среда и водите подписа заповед за Камчийски пясъци
Най-големият дюнен комплекс в България отново е защитена местност
Дългоочакван документ
Одобриха методика за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни
Сигнал
Еколози настояват да се публикуват картите с дюните, за да спре тяхното застрояване
Промени
Кабинетът реши 12-километровият участък от Созопол до Дюни да бъде общински път
Решения
Съдът отмени разрешението за застрояване на дюните в Несебър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини