Начало » Новини » Страната
21.11.2014 г.

Съдът отмени разрешението за застрояване на дюните в Несебър

Решения

Farmer.bg

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" приветства решението на Административния съд в Бургас от 7 октомври 2014 г., с което се отменя разрешението на регионалната инспекция по околна средата и водите за застрояване на дюните в Несебър, съобщиха от организацията. Случаят стана скандално известен преди две години. Съдебното решение обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, припомнят еколозите.

От коалицията предупреждават, че след направените проучвания администрацията и отговорните институции вече имат точна информация за местонахождението на дюните по Черноморието, но тя продължава да не се обявява пред обществеността.

Според специалистите е много вероятно голяма част от дюните незаконно да са заменяни, приватизирани или реституирани чрез многократни нарушения на Конституцията и българските закони. „Затова няколко поредни правителства се страхуват да обявят кои олигарси са новите собственици на дюните, как са ги получили и кои министри и други държавни служители трябва да понесат отговорността за това”, заключават от коалицията.

По закон всички дюни, крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони представляват публична държавна собственост. Всички те от 1 януари 2008 г. трябваше да бъдат включени в кадастралните карти на черноморските общини съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие от 15 август 2007 г.

Междувременно коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ заедно с организации от туристическия бранш и за опазване на културното наследство официално поискаха от премиера Бойко Борисов да опази от застрояване Карадере, един от последните останали диви плажове по Черноморието.

В писмо те настояват да се обезсили териториално-устройствения план на община Бяла и подробния устройствен план на зона за отдих Бяла–север, защото са извършени при нарушаване на правилата и нормативите определени от Закона за устройство на територията, Наредба N 2/1995 г за правила и нормативи за териториално-устройствено планиране на Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда.

Организациите, представляващи три сектора от значение за социално-икономическото развитие на България, подписаха през лятото меморандум за устойчиво развитие на българския туризъм чрез опазване на природното и културно-историческо наследство. Те застъпват идеята за създаване на нова защитена територия или разширяване на границите на зоната от международната екологична мрежа „Натура 2000” за местообитанията, с цел дългосрочно опазване на крайбрежната зона на Карадере като туристически ресурс.

Съдът отмени разрешението за застрояване на дюните в Несебър
6995
 

Последни материали
Виж
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Свързани материали
Виж
Министърът на околната среда и водите подписа заповед за Камчийски пясъци
Най-големият дюнен комплекс в България отново е защитена местност
Екология
Учени от България, Испания и Италия с обмяна на опит опазване на дюните
Дългоочакван документ
Одобриха методика за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни
Сигнал
Еколози настояват да се публикуват картите с дюните, за да спре тяхното застрояване
Промени
Кабинетът реши 12-километровият участък от Созопол до Дюни да бъде общински път
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини