Начало » Новини » Страната
20.02.2024 г.

Вътев: Издигаме АГРА на по-високо ниво като значимо изложение на Балканите

Коев: Преговаряме за по-високи субсидии за винарите още преди 2027 година
Вътев: Издигаме АГРА на по-високо ниво като значимо изложение на Балканите

Министерството н аземеделието и храните работи усилено да издигне международното земеделско изложение АГРА на по-високо ниво, като стане център за активни търговски отношения между държавите на Балканския полуостров и в Източна Европа. Това беше обявено при откриването на тазгодишното издание на АГРА в Пловдив.

Като крачка за сближаване между балканските страни министърът на земеделието и храните Кирил Вътев бе поканил колегите си от Гърция и от Косово на тазгодишното изложение, което бе официално открито днес. Поради продължаващите протести в Гърция обаче земеделският министър на южната ни съседка не е могъл да присъства. Откриването уважи министърът на Косово Фатон Пеци, с когото Вътев води активна комуникация от няколко месеца. „Бизнесът между Косово и България вече е открил връзките помежду си, защото в една от големите винарни на Косово се запознах с главния им енолог, който е българин”, посочи Вътев. Към този момент интересът на косвския бизнес е към редица български храни, земеделска продукция и по-конкретно зърно и др.

По отношение на успехите на българското винарство, което по традиция се представя на изложението „Винария”, директорът на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев съобщи , че в страната вече действат 360 винарни, като само през миналата година те са получили 127 златни медала за българските качествени вина, представени по света. От тези 360 винарни 109 са с международно участие, като вътрешното потребление все повече расте. За разлика от други винарски държави като Франция и Италия например, където делът на вносните вина е 43% за Франция и 37% за Италия, то у тас чуждата продукция е само 10% от целия пазар, посочи Коев.

На въпрос какво ще направи ИАЛВ, за да подобри подпомагането на малките лозари в страната, той обясни, че това е тясно свързано с европейските политики. Според сегашния Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони до 2027 г. субсидиите за винените лозя са по-ниски от тези за десертните. Изпълнителният директор на ИАЛВ подчерта, че правителството полага усилия да договори уеднаквяване на субсидиите, което да стане преди 2027 г.

По отношение на състоянието на лозята в страната той съобщи, че одобрените от Европейската комисия български площи са 601 110 хил. декара, като всяка година до 2030 г. имаме възможност да ги увеличаваме с по 1%. „Това означава, че всяка година лозарите могат да засаждат 6000 декара винени лозя. В момента в страната ни има 36 хил. хектара винени лозя със защитено наимено наименование за произход и защитено географско означение, от които 15 882 със защитено наименование за произход и 20 548 със защитено географско означение”, посочи Коев.

Той припомни, че до 75% субсидии се отпускат за обновяване на лозови масиви. Директорът на ИАЛВ се похвали, че новите лозови площи са и с по-голяма гъстота - ако преди са се засаждали по 240-250 лозички на декар, сега са по 250-260.

Вътев: Издигаме АГРА на по-високо ниво като значимо изложение на Балканите
2851
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
За 18-та поредна година
На 5 март се връчват наградите „Инвеститор на годината“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини