Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.02.2024 г.

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури

Corteva Agriscience™ е една от малкото компании в света разработваща и внедряваща на пазара уникални и нови решения в земеделието, които осигуряват възможност за справяне с проблемите и предизвикателствата на променящите се условия на средата и природните явления.

Едно от иноваторските решения в сегмента хербициди е продукта КВЕЛЕКС®.

КВЕЛЕКС е селективен вегетационен хербицид в житни култури за контрол на широколистни плевели, включващ две активни вещества: ALS инхибиторът - Флорасулам и новата молекула от новата химична групата на Арилпиколинати – Arylex™ active.

КВЕЛЕКС е революционно решение в този сегмент, в който в последните над 20 години няма нови молекули, характеризиращи се с различен начин на действие върху целевите шириколистни плевели.

Понятието ,,Резистентност,, е ключов елемент както в хуманната медицина така и в растителна зaщита,  което налага откриването и прилагането на нови (като начини на действие) и ефикасни решения съобразени с променящите се условия на средата и патогените и плевелите.

КВЕЛЕКС дебютира в България през 2022г. и стабилно увеличава площите на приложение в житните култури, благодарение на високата си ефикасност и гъвкавост на приложение в различни условия, което го характеризира като съвременен продукт от най-висок клас.

Представяме Ви няколко от основните характеристики и предимства на продукта:

КВЕЛЕКС може да се прилага от ранна фаза есента - от първи развит лист на културите и се отличава с отлична ефикасност върху поникващи, самосевки технологични  слънчоглед или рапица, както и над типичните есенни плевели, до фаза флагов лист на културата.

КВЕЛЕКС доказа мястото си в контрола дори и на прераснали плевели и през пролетта, като приложението на продукта може да бъде до флагов лист

КВЕЛЕКС е изключително независим от лимитиращия фактор – нестабилни температури, благодарение и на ,,вградения,,  в него антидот: Клоквентоцет-мексил, осигуряващ допълнително високо ниво на селективност и стабилна ефикасност в нестабилни условия.

КВЕЛЕКС се характеризира с изключително бърз видим хербициден ефект върху плевелите, някои от които реагират видимо няколко часа след приложението на продукта.

Първите видими симптоми са свързани с характерни епинастични изкривявания на листните дръжки и листната петура, както и деформации на стъблата на плевелите. Последващите симптоми са свързани с хлороза, стопиране  нарастването на плевелната растителност и проява на антоцианово оцветяване на меристемните тъкани – симптоми типични за Arylex молекулата.

Последващото действие на ALS инхибитора Флорасулам се проявява върху точките на нарастване върху листата и кореновата система на целевите плевели, което води до тяхното силно потискане и загиване.

Комбинираното действие на двете съставки в продукта върху плевелната растителност е значително по-различно от познатите в момента хербициди, което прави впечатление на производителите ползвайки продукта за първи път. КВЕЛЕКС се характеризира с бърз първоначален ефект и по-бавен период на загиване на определени плевели.

След приложение на продукта плевелите са неконкурентноспособни за светлина и хранителни вещества и тяхното загиване се проявява до 3 - 4 седмици. Житните посеви продължават своето развитие благодарение на високата селективност на хербицида и липсата на стресови реакции.

  

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури
2414
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Квелкс® - Истински новият хербицид!
Истински новият хербицид КВЕЛЕКС®
Земеделските производители имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури след повече от 20 години
Открийте гъвкавостта в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с Квелекс®
Квелкс® - Истински новият хербицид!
Corteva Agrisicience™ получи регистрация за новия хербицид Квелекс® който ще бъде на пазара през 2022
Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини