Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.02.2024 г.

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури

Corteva Agriscience™ е една от малкото компании в света разработваща и внедряваща на пазара уникални и нови решения в земеделието, които осигуряват възможност за справяне с проблемите и предизвикателствата на променящите се условия на средата и природните явления.

Едно от иноваторските решения в сегмента хербициди е продукта КВЕЛЕКС®.

КВЕЛЕКС е селективен вегетационен хербицид в житни култури за контрол на широколистни плевели, включващ две активни вещества: ALS инхибиторът - Флорасулам и новата молекула от новата химична групата на Арилпиколинати – Arylex™ active.

КВЕЛЕКС е революционно решение в този сегмент, в който в последните над 20 години няма нови молекули, характеризиращи се с различен начин на действие върху целевите шириколистни плевели.

Понятието ,,Резистентност,, е ключов елемент както в хуманната медицина така и в растителна зaщита,  което налага откриването и прилагането на нови (като начини на действие) и ефикасни решения съобразени с променящите се условия на средата и патогените и плевелите.

КВЕЛЕКС дебютира в България през 2022г. и стабилно увеличава площите на приложение в житните култури, благодарение на високата си ефикасност и гъвкавост на приложение в различни условия, което го характеризира като съвременен продукт от най-висок клас.

Представяме Ви няколко от основните характеристики и предимства на продукта:

КВЕЛЕКС може да се прилага от ранна фаза есента - от първи развит лист на културите и се отличава с отлична ефикасност върху поникващи, самосевки технологични  слънчоглед или рапица, както и над типичните есенни плевели, до фаза флагов лист на културата.

КВЕЛЕКС доказа мястото си в контрола дори и на прераснали плевели и през пролетта, като приложението на продукта може да бъде до флагов лист

КВЕЛЕКС е изключително независим от лимитиращия фактор – нестабилни температури, благодарение и на ,,вградения,,  в него антидот: Клоквентоцет-мексил, осигуряващ допълнително високо ниво на селективност и стабилна ефикасност в нестабилни условия.

КВЕЛЕКС се характеризира с изключително бърз видим хербициден ефект върху плевелите, някои от които реагират видимо няколко часа след приложението на продукта.

Първите видими симптоми са свързани с характерни епинастични изкривявания на листните дръжки и листната петура, както и деформации на стъблата на плевелите. Последващите симптоми са свързани с хлороза, стопиране  нарастването на плевелната растителност и проява на антоцианово оцветяване на меристемните тъкани – симптоми типични за Arylex молекулата.

Последващото действие на ALS инхибитора Флорасулам се проявява върху точките на нарастване върху листата и кореновата система на целевите плевели, което води до тяхното силно потискане и загиване.

Комбинираното действие на двете съставки в продукта върху плевелната растителност е значително по-различно от познатите в момента хербициди, което прави впечатление на производителите ползвайки продукта за първи път. КВЕЛЕКС се характеризира с бърз първоначален ефект и по-бавен период на загиване на определени плевели.

След приложение на продукта плевелите са неконкурентноспособни за светлина и хранителни вещества и тяхното загиване се проявява до 3 - 4 седмици. Житните посеви продължават своето развитие благодарение на високата селективност на хербицида и липсата на стресови реакции.

  

Защо да изберем новия хербицид КВЕЛЕКС® в житни култури
2533
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Квелкс® - Истински новият хербицид!
Истински новият хербицид КВЕЛЕКС®
Земеделските производители имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури след повече от 20 години
Открийте гъвкавостта в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с Квелекс®
Квелкс® - Истински новият хербицид!
Corteva Agrisicience™ получи регистрация за новия хербицид Квелекс® който ще бъде на пазара през 2022
Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини